COMENTARIU Lelia Munteanu: "Cu adevărul poţi străbate lumea întreagă, pentru că nu e lăsat să intre nicăieri"

692 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu:  "Cu adevărul poţi străbate lumea întreagă, pentru că nu e lăsat să intre nicăieri"

Rabbi Salman Leib l-a aşteptat pe Mesia o viaţă întreagă. După ce, prin 1880, s-a înfiinţat calea ferată care lega Sighetul nostru de Colomeea, rătăcea  uneori pe peron, fiindcă n-ar fi fost deloc de mirare ca Mesia să coboare din trenul de Galiţia. Cum la fel de bine ar fi putut să vină pe jos, pe la Grădina Morii.

De la rabbi Salman am învăţat esenţialul: "Nimic nu cade în gol, nici măcar vorbele şi vocea omului, totul are cauza şi menirea sa".

Încă îl mai aud, în Sighetul din mintea mea, la miezul nopţii, căinând prăbuşirea Sionului. Îi desluşesc umbra pe ziduri – de la şosetele albe de Shabbat  până la cele treisprezece cozi de zibelină ale pălăriei sale stranii.

Fereastra sa luminată se deschide ca o pleoapă în cer, peste orăşelul nostru, iar la fereastră rabi Salman Leib citeşte în eternitate primul cuvânt din Mishna - "Miematai" - şi nu se poate hotărî cum să-l traducă:  "de unde" sau "din spaimele mele".

Cea mai neliniştitoare frază a cules-o  tot el, scufundându-se ca pescuitorii de perle în marea de înţelepciune al neamului său: "Cu adevărul poţi străbate lumea întreagă, pentru că nu e lăsat să intre nicăieri, e fugărit dintr-un loc într-altul".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici