COMENTARIU Lelia Munteanu: Iese America din NATO, dacă Trump câştigă al doilea mandat?

Preşedintele Statelor Unite vede demult în Alianţa Nord-Atlantică nu doar o instituţie depăşită, ci şi o maşinărie de tocat banii contribuabililor

499 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Iese America din NATO, dacă Trump câştigă al doilea mandat?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Iese America din NATO, dacă Trump câştigă al doilea mandat?

Tonul hiperoptimist al declaraţiei comune a liderilor statelor membre NATO după Summitul din Londra nu linişteşte pe nimeni.

Grupul de reflecţie pentru reconsiderarea strategiei şi adecvarea acesteia noilor ameninţări de Securitate e o formulă birocratică de temporizare. Problema fundamentală e a redefinirii valorilor, în contextul în care majoritatea tensiunilor dintre membri sunt alimentate de interese economice.

Cât despre asigurările lui Trump – „NATO este într-o formă foarte, foarte bună, iar relaţiile cu alte ţări sunt de-a dreptul extraordinare” – ele ţin de retorica sa excesivă.

Preşedintele Statelor Unite consideră că NATO (dar şi Uniunea Europeană) sunt depăşite doar pentru că toacă banii contribuabililor americani, profitând de umbrela americană de securitate ca să-şi mărească produsul intern brut (cel din care refuză să aloce minimum 2 la sută pentru Apărare).

Adevărul e că fără, identificarea unor valori comune, cooperarea militară îşi pierde finalitatea.

Tot mai mulţi analişti de peste Ocean se întreabă dacă, în cazul cînd va obţine al doilea mandate, liderul de la Casa Albă va scoate America din NATO.  Der Spiegel i-a pus această întrebare, în toamnă, istoricului şi analistului politic Robert Kagan (editorialistul neoconservator al The Washington Post e, între altele, autorul strălucitului eseu „Despre Paradis şi Putere - America şi Europa în noua ordine mondială”, unde argumentează rolul Statelor Unite de sponsor al păcii în Europa după al Doilea Război Mondial). Răspunsul lui Kagan ar trebui să ne dea şi nouă de gândit:

„Nu exclud. Dar ştiţi ce? Într-un fel, nu e întrebarea esenţială. Dacă Statele Unite se retrag din NATO sau nu, crede cineva că suntem la fel de angajaţi astăzi ca în urmă cu patru ani? Polonezii sunt pentru mine foarte amuzanţi, fiindcă ei cred NATO poate dispărea, dar angajamentul SUA faţă de Polonia va supravieţui. Ei cred că pot conta pe Donald Trump”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici