COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: efectul vaccinărilor asupra bolnavilor de Covid-19 în stare gravă

7860 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel: efectul vaccinărilor asupra bolnavilor de Covid-19 în stare gravă
Actualul lockdown expiră în Israel joi la miezul nopţii. Problema cu care săptămâna viitoare se vor confrunta lumea medicală şi guvernul de la Ierusalim este dacă să-l prelungească sau nu.
 
Statisticile Corona, reperul unor astfel de decizii, sunt de o săptămână-două lipsite de relevanţă pentru viitorul apropiat. Pe de o parte, se înregistrează în continuare peste 9.000 de pozitivi în 24 de ore. Pe de altă parte, estimările arată că va exista o îmbunătăţire a situaţiei. Coeficientul de contaminare (R) e în scădere constantă. De la 1,8 la 1,13 şi se aşteaptă să scadă în următoarele zile sub 1.
 
Vaccinarea în masă continuă. La sfârşitul lunii, aproximativ 25 la sută din totalul populaţiei va fi vaccinată cu ambele doze. Categoria de risc a celor peste 60 de ani şi a bolnavilor cronic va fi acoperită în proporţie de peste 70 la sută. 
  
Institutul Weizmann a publicat un grafic (foto) care prezintă clar efectul vaccinării asupra numărului de bolnavi în stare gravă. Linia roşie - descreşterea semnificativă a cazurilor grave în rândul celor de peste 60 de ani. Pe verticală, linia albă întreruptă  - data la care au început vaccinările acestei categorii de vârstă. Toate aceste trei puncte, puse cap la cap, atestă faptul că împovărarea sistemului medical este pe cale de a se relaxa, iar mortalitatea va fi şi ea în descreştere. (Încărcarea sistemului medical până la colaps este principala grijă a celor care iau decizii). 
 
Ministerul Sănătăţii cere prelungirea lockdown-ului cu încă o săptămână, când progresul va deveni evident. Numeroşi membri ai executivului cer însă sistarea lockdown-ului şi ridicarea gradată a restricţiilor aducătoare de mari costuri financiare şi psihologice pentru populaţie. Se argumentează, în plus, că e foarte probabil ca prelungirea carantinei să determine slăbirea totală a disciplinei cetăţenilor, care sunt deja cu nervii la pământ şi cu buzunarele goale. Pericolul  mai mare vine din partea ultra-ortodocşilor, care, surprinzător, au respectat restricţiile în cea mai mare parte, inclusiv închizând orice formă de Talmud Tora (şcoli confesionale). 
 
Pe de altă parte, o săptămână de haos, de nerespectare a restricţiilor ar leza mai mult imaginea a autorităţilor şi ar fi exploatată electoral în situaţia în care anticipatele bat la uşă. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici