COMENTARIU Lelia Munteanu: Iudaismul - Al Treilea Templu

2567 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Iudaismul - Al Treilea Templu

COMENTARIU Lelia Munteanu: Iudaismul - Al Treilea Templu

Yuval Noah Harari a publicat în cotidianul Haaretz, pe 13 iulie anul trecut, o analiză care - recitită astăzi, după atacul barbar al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie - sună ca o înfricoşătoare profeţie. Titlul: „Poate iudaismul să supravieţuiască unei dictaturi mesianice în Israel?”.

Gânditorul israelian, profesor de istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, începe prin a-şi aminti un episod din februarie 2023, petrecut în Cisiordania, în orăşelul Hawara (Huwarah): „După ce un palestinian a împuşcat şi a ucis doi israelieni care conduceau [o maşină] prin Hawara, bande de activişti [israelieni] de dreapta au intrat în oraş, au incendiat case, maşini şi alte proprietăţi şi au rănit zeci de palestinieni, fără ca forţele de securitate israeliene să facă [prea] mult pentru a proteja localnicii. Mulţi l-au descris ca pe un pogrom, dar liderul partidului sionismul religios, ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich, a susţinut atacul şi a cerut public ca Hawara să fie „ştersă” (de pe faţa pământului - îndemn pe care l-au făcut acelaşi personaj şi adepţii săi, cu referire la Gaza, de câteva ori de la începutul războiului n.m.)”.

Harari îşi aminteşte un cântecel al coloniştilor, care circula în acea perioadă, pe care l-a ascultat îngrozit cu două săptămâni înainte de a-şi publica articolul: „Cine va lua foc acum? – Hawara!/ Case şi maşini - Hawara!/ Evacuează bătrâne, femei şi fete, arde toată noaptea! - Hawara!/ Ardeţi-le camioanele! - Hawara!/ Ardeţi-le drumurile şi maşinile! - Hawara!”…

Scriind atunci, în iulie 2023 - cu acel cântec în minte - despre guvernul de extremă-dreapta al lui Netanyahu, împotriva tentativelor căruia de a-şi subordona Justiţia se desfăşurau ample manifestaţii de stradă, a avertizat:

„(…) m-am gândit la semnificaţia <distrugerii>. Ce este distrugerea şi dacă poate iudaismul să supravieţuiască unei a treia distrugeri? Un scenariu este uşor de imaginat, pentru că îl ştim cu toţii bine de la distrugerea celui de-Al Doilea Templu. Al Doilea Templu a fost distrus de fanatismul religios. În timpul Marii Revolte Evreieşti (66-73 e.n.), zeloţii mesianici au preluat comunitatea evreiască din Ţara Sfântă, au ucis sau au redus la tăcere toate vocile moderate şi, din credinţa arzătoare în propria lor infailibilitate, au condus poporul evreu la distrugere politică şi economică. Dacă a treia distrugere arată ca a doua, atunci, oricât de groaznică ar fi, putem spera că iudaismul va supravieţui, pentru că acest tip de distrugere este evenimentul formativ al iudaismului, iar evreii sunt bine antrenaţi pentru el. Iudaismul Mishnei şi Talmudului a răsărit din ruinele mocnite pe care zeloţii le-au lăsat în urma lor. În următorii 2.000 de ani, iudaismul a rezistat actelor repetate de distrugere politică şi economică, cum ar fi expulzarea evreilor din Spania, masacrele Hmelniţki din Ucraina şi Holocaustul. Părea că există un dat evreiesc fix, conform căruia evreii construiesc un centru politic şi economic undeva - în Ţara Sfântă, Spania sau Europa de Est şi Centrală - dar tocmai când ajung la un apogeu al prosperităţii, o calamitate teribilă se abate asupra lor, iar mai târziu trebuie să pună piesele cap la cap şi să o ia de la început. Dar dacă a treia distrugere este diferită? Dacă, de data aceasta, zeloţii ar reuşi să creeze un stat mesianic care să distrugă democraţia israeliană şi să persecute arabii, laicii, femeile şi persoanele LGBTQ? Ce-ar fi dacă acel stat ar îmbrăţişa o ideologie rasistă a supremaţiei evreieşti – dar, datorită armelor sale nucleare şi industriilor cibernetice, a reuşit să evite pentru ceva timp distrugerea economică şi politică? Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci iudaismul ar trebui să se confrunte cu un fel de distrugere fără precedent - o distrugere spirituală. Imaginaţi-vă o lume în care evreii nu mai pot scuza incidente precum Hawara ca fiind opera unei minorităţi extremiste, pentru că bandele care au ars Hawara s-au dovedit a fi stâlpul de foc care ghidează întreaga naţiune evreiască? Imaginaţi-vă o lume în care iudaismul renunţă la moştenirea spirituală şi morală pe care a acumulat-o de-a lungul generaţiilor, arde <iubiţi-vă pe aproapele ca pe voi înşivă” şi dă foc „să nu pofteşti casa aproapelui tău”. Imaginaţi-vă o lume în care <iudaismul> devine sinonim pentru fanatismul religios, rasism şi opresiune brutală. Ar putea iudaismul să supravieţuiască unei astfel de distrugeri spirituale?”.

Astăzi, sionismul mesianic al Guvernului Netanyahu izolează Israelul, părând că desfăşoară ceea ce autorului lui „Homo Deus” i se părea în urmă cu nici doi ani o eroare fatală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici