COMENTARIU Lelia Munteanu: Premierul Israelului, la Washington, în Dormitorul Oval

Din decenţă, n-am ales imaginea cu premierul Israelului, Naftali Bennett, şi preşedintele Americii căzut într-un somn adânc, chiar dacă toţi comentatorii într-acolo s-au uitat cu teamă. (Despre suferinţa lui Joe Biden am vorbit în timpul campaniei electorale din 2020 şi nu mai am nimic de adăugat).

5572 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Premierul Israelului, la Washington, în Dormitorul Oval

Noul prim ministru al Israelului, aflat în prima lui vizită la Casa Albă, a obţinut cam tot ce şi-a propus de la şubredul preşedinte Biden. 

Bennett a înlocuit imaginea lui Bibi, care a bântuit Washingtonul 12 ani, cu propria sa imagine - un lider pus pe treabă, unul care nu-şi aduce nevasta şi copilul la serviciu, alungând cu acest prilej şi fantoma lui Trump. A colaborat strâns cu presa, incluzând-o în toate momentele vizitei, a flatat-o. Şi-a asigurat, cel puţin la nivelul percepţiei publice, "prietenia" şi "legătura personal" cu cel mai important lider al lumii. Cât valorează? Ne-o va spune viitorul.

A (re)căpătat din partea lui Biden promisiunea că Iranul nu va ajunge niciodată la fabricarea bombei atomice. Cât valorează? E prea devreme sau prea târziu ca să se poată stabili.

Şi-a asigurat ajutor moral, dar în special financiar şi miltar, din partea Statelor Unite. Înţelegerile stabilite în vremea preşedinţiei lui Obama continuă.

Agenda palestiniană trece tacit în plan secund. 

Bennett a obţinut, chiar dacă nu exprimat formal, angajamentul lui Biden de a nu-şi retrage trupele din Orientul Mijlociu, aşa cum a procedat America în Irak şi, mai nou, în Afganistan. Premierul l-a asigurat însă pe preşedinte că Israelul nu are nevoie de ajutor efectiv, nici ca bocancii soldaţilor americani să atingă solul.

Preşedintele l-a încredinţat pe premierul de la Ierusalim că va susţine acordarea dreptului israelienilor de a intra în Statele Unite fără viză.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici