COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Preşedintele Egiptului: "o idee cu sufletul la gură"

1208 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Preşedintele Egiptului: "o idee cu sufletul la gură"

COMENTARIU Lelia MUNTEANU: Preşedintele Egiptului: "o idee cu sufletul la gură"

Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil El-Sisi, preşedintele Egiptului, se pregăteşte de realegerea din 10-12 decembrie (într-o ţară cu aproimativ 60 de milioane de alegători e firesc ca scrutinul să dureze trei zile).  Singura problemă, de palmares, ar fi prezenţa la vot. Într-un regim autocratic, preşedintele în funcţie nu are emoţii. Va conduce ţara până în 2030.

Există, evident, în Egipt, un cult al personalităţii preşedintelui, un cult de-a dreptul luxuriant, a cărui primă sămânţă a sădit-o fostul ministru al   Antichităţilor din vremea lui Mubarak. Domnul Zahi Abass Hawass l-a asemuit faraonului Mentuhotep (al II-lea). Trebuie spus că preşedintele a refuzat atunci, cu un zâmbet măgulit, comparaţia.  

Am făcut această lungă introducere ca să vă informez că astăzi El-Sisi a rostit cea mai frumoasă sintagmă despre îndelung clamata pace israeliano-palestiniană. La Cairo, într-.o conferinţă de presă comună cu oaspeţii săi, premierul Spaniei, Pedro Sanchez şi premierul Belgiei  Alexander de Croo, noul Mentuhotep a spus, cerând comunităţii internaţionale să recunoască statul inexistent Palestina: pacea israeliano-palestiniană este "o idee cu sufletul la gură". Memorabil. Aproape înălţător. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici