COMENTARIU Lelia Munteanu: "Victoria totală" a lui Netanyahu – o „înfrângere strategică"?

1934 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: "Victoria totală" a lui Netanyahu – o „înfrângere strategică"?

COMENTARIU Lelia Munteanu: "Victoria totală" a lui Netanyahu – o „înfrângere strategică"?

Discuţiile de la Paris pentru un armistiţiu în Gaza, mediate de Qatar şi Egipt, au dat speranţe până şi Secretarului de Stat American Antony Blinken, tot mai... îngândurat cu fiecare turneu în regiune.

Duminică, de la Cabinetul premierului din Ierusalim, venise informaţia că Netanyahu consideră discuţiile "constructive" (deşi există încă – lucru firesc – "diferende" între părţi). Prin urmare, nu le ignoră.  

N-am crezut nici o clipă că şeful Executivului israelian are interesul personal – care, dată fiind situaţia sa politico-juridică, primează – să se oprească războiul din Gaza. Asta ar înseamna sfârşitul acualului Guvern de extremă dreapta, sfârşitul său politic şi drum deschid spre detenţie. De altfel, membrii coaliţiei au anunţat că acceptarea unui armistiţiu acum ar însemna retragerea lor de la putere, în consecinţă - alegeri anticipate (cea mai bună soluţie pentru Israel, fatală pentru Netanyahu).

QED: ieri, în Cisiordania, la Institutul Premilitar Bnei David,  prim-ministrul Netanyahu - care deţine şi autoritatea de Comandant al Armatei, a declarat că nu se va opri până la "victoria totală: „Mă angajez, luptătorii noştri se angajează şi majoritatea absolută a oamenilor se angajează în acest sens. Nu ne vom mulţumi cu o victorie mai mică decât totală. Nimic mai puţin decât atât! (...) Aş dori să precizez limpede: nu vom încheia acest război fără să-şi atingă toate obiectivele. Aceasta înseamnă eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noştri şi să ne asigurăm că Gaza nu mai constituie niciodată o ameninţare pentru Israel. Nu vom retrage Armata din Fâşia Gaza şi nu vom elibera mii de terorişti. Nimic din toate acestea nu se va întâmpla. Ce se va întâmpla? Victorie totală!".

Conform informaţiilor pe surse, referitoare la pertractările purtate la  Paris, între premierul Qatarului, Şeicul Muhamed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani, directorul  CIA, William J. Burns, directorul Mossad, David Barnea (L), şeful Shin Bet, Ronen Bar şi şeful Serviciilor Secrete din Egipt, Abbas Kamel, încetarea focului are ca premise eliberarea unui număr de palestinieni din închisorile israeliene, până la 200, în schimbul fiecăruia dintre cei 35 de ostateci (preponderant copii, femei şi bătrâni) care vor fi returnaţi într-o primă etapă, de şase săptămâni, urmând ca în a doua etapă, respectiv în următoarele 78 de zile de armistiţiu să fie returnaţi restul ostatecilor (preponderant soldaţi).  

În Gaza mai există aproximativ 136 de ostateci, iar în închisorile din Israel – aproximativ 9.000 de deţinuţi palestinieni.    

Încă de la începutul războiului, am subliniat un fapt evident: cele două obiective declarate de premierul Netanyahu – distrugerea Hamas şi eliberarea ostatecilor - se bat cap în cap. "Victoria totală" despre care vorbeşte acum, adică refuzul unui armistiţiu pentru recuperarea ostatecilor (câţi vor mai fi în viaţă) face tot mai puţin realist al doilea obiectiv.

Ce va fi după "victoria totală"? O întrebare la care Comandantul Armatei israeliene mai reflectează încă. A răspuns, pe 2 decembrie, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin: "În acest tip de război, populaţia civilă este cea căreia trebuie să i se acorde importanţă. Dacă o împingeţi în braţele inamicului, înlocuiţi o victorie tactică cu o înfrângere strategică".      

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici