COMENTARIU Marius Oprea: Cîţu a rămas o piedică în calea uitării. Partidul Naţional Liberal va fi îngropat cu onoruri militare

Iohannis a scăpat de Cîţu, care şi-a depus demisia la sediul PNL, din funcţia de preşedinte al partidului. Liberalii au un ”cap interimar”, pe Flutur, în aşteptarea luminii de Paşte de la Cotroceni, spre a-l pune pe Ciucă preşedinte, la congresul care urmează a fi convocat. Totul s-a întîmplat rapid şi chirurgical, dar deloc aseptic. A fost ca o amputare cu drujba.

12441 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Cîţu a rămas o piedică în calea uitării. Partidul Naţional Liberal va fi îngropat cu onoruri militare

COMENTARIU Marius Oprea: Cîţu a rămas o piedică în calea uitării. Partidul Naţional Liberal va fi îngropat cu onoruri militare

Florin Cîţu convocase o şedinţă a BEx-ului, la partid, în Modrogan, spre a încerca să-şi înduplece colegii, făcîndu-i să înţeleagă că totul e ”rezolvabil” şi, pentru orice reproşuri i s-ar fi adus, sînt sigur că pregătise răspunsuri. Dar a fost chiar şi mai singur, decît Ludovic Orban. S-a văzut părăsit de colegii săi, mobilizaţi de Klaus Iohannis în ”echipa cîştigătoare” care a pierdut de fapt guvernarea şi a ajuns la alianţa cu PSD-ul. Cîţu n-a mai avut ce pierde, decît onoarea – şi pe asta n-a pierdut-o, lucru neaşteptat de la el. Cînd s-a trezit la partid, doar cu Dan Vîlceanu, cu deputatul Cristian Băcanu şi cu Teodor Stolojan, or fi băut cu toţii o cafea, în timp ce Florin Cîţu îşi scria demisia, pe un colţ de masă. A plecat urmat de ”locotenentul” său, Vîlceanu, care şi-a părăsit, la rîndul lui, funcţia de secretar general al partidului.

Cîţu, spre cinstea lui, n-a mai vrut să împingă umilinţa pînă la Congres. Colegii săi din ”echipa cîştigătoare” trebuie că sînt foarte fericiţi, acum. Cîţu i-a salvat de ruşine. Imaginaţi-vă toată ştăbimea liberală, aruncînd cu pietre în cel cărui-i ridicaseră o ridicolă statuie de lut, în urmă cu numai cîteva luni. Imaginaţi-vi-o pe Alina Gorghiu, cea care veşnic l-a împins din spate pe Cîţu pînă în fruntea partidului, dîndu-şi pruncul politic cu capul de pereţi. Ar trebui să-i mulţumească, în genunchi, toţi, pentru că i-a scutit de asemenea momente. Pe care noi, oricare din public le-am fi socotit jenante, dar pe care fruntaşii liberali le-ar fi depăşit, chiar şi spălîndu-şi dejecţiile discursive în public, pentru că în PNL politica a început să fie ca banii: fără miros.

Şi, pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus Klaus. Nimeni nu zice cu voce tare că ”echipa cîştigătoare”, curea de transmisie între Partidul Naţional Liberal şi Cotroceni, şi-a făcut şi de astă dată datoria, dar în varianta ”soft” a unui puci, fără gălăgie – căci nu era cazul de spectacol, ca în vara trecută. E, totuşi, război în Ucraina. N-are sens şi e penibil să fie război şi la PNL. E de ajuns un asasinat politic. Şi asta s-a întîmplat. Iohannis a făcut din Cîţu doar o piedică în calea uitării. Florin Cîţu şi-a înălţat paharul plin de cucută în pustietatea sediului din Modrogan, unde fostul personaj, pentru care n-am avut vreodată o simpatie, dar pe care-l compătimesc puţin pentru situaţia în care a fost pus, fiind mazilit chiar de ziua lui, cînd împlinea 50 de ani, şi a băut otrava aproape pînă la fund. Spun ”aproape”, pentru că n-a demisionat şi din fruntea Senatului.

Aici, îmi permit o supoziţie. Fie că i s-a spus, direct de către Iohannis sau intermediari că, dacă pleacă cuminte şi fără circul unui congres, îşi poate păstra postul, care formal îl face al doilea om în stat, fie că îşi păstrează ”muniţia” pentru momentul în care va fi debarcat şi de acolo. Este însă deja un război care nu ne mai priveşte, îi priveşte doar pe Cîţu şi liberalii săi. Dar eu, unul, m-am săturat de spectacole cu atît mai dezgustătoare, cu cît tragediile războiului continuă lîngă noi.

Nicolae Ciucă, la ordin, şi-a îngropat costumul de general şi stiletul de paradă în adîncul dulapului. Pe 18 octombrie 2020 a intrat în PNL şi în Senatul României, la ordinele lui Iohannis. Înainte cu o lună, declara într-un interviu la radio că n-are de gînd să înlocuiască haina militară, pe care a slujit-o cu onoare, cu altceva. Pe 18 noiembrie 2021, a primit un alt ordin, să preia Guvernul. Acum, Iohannis i-a dat în sarcină şi partidul. Avansat politic la ”excepţional”, Nicolae Ciucă şi-a părăsit haina militară pentru uniforma politică Armani, în care va rămîne pînă la adîncile lui bătrîneţe, deşi nu pare a se simţi deloc confortabil în ea. Dar ordinul e ordin şi acum misiunea e de a lucra ”conspirat” civil, ca preşedinte de partid.

Partidul Naţional Liberal va fi condus, deci, de un om care, în urmă cu cinci ani, cînd ar fi trebuit să fie membru PNL, pentru a se respecta statutul şi a putea accede la funcţia de preşedinte, era de fapt şef al Marelui Stat Major al Armatei. Să nu se creadă că domnul Ciucă este un Napoleon al politicii. A fost, cum ştim, şi vedem, pentru că e străveziu, decizia lui Iohannis, să-l împingă în faţă. Dacă am spus, în septembrie 2021 că Partidul Naţional Liberal e pe butuci, acum nu mai pot să cred decît că va fi îngropat cu onoruri militare.    

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici