COMENTARIU Marius Oprea / Cum a făcut ”strategul” de la Cotroceni jocurile PSD-ului

O informaţie livrată ieri presei anunţa, cu gravitatea cuvenită, cît de hotărîţi şi de intransigenţi sînt liberalii lui Florin Cîţu. Fac această precizare, pentru că deja cred că nu mai e cazul să-i bag în aceeaşi oală pe toţi liberalii. E vorba doar de cei ce conduc acum partidul şi au decis ieri că, dacă USR votează moţiunea de cenzură a PSD-ului, atunci ”echipacîştigătoare” nu-i mai primeşte la guvernare. Serios? Care guvernare, dacă trece moţiunea?

2883 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Cum a făcut ”strategul” de la Cotroceni jocurile PSD-ului

Sursa foto: Mediafaxfoto

Sau poate că afirmaţia de mai sus conţine şi divulgă de pe acum – fără să vrea – că tabăra lui Cîţu cunoaşte vreun alt ”plan B” al lui Klaus Iohannis, strategul de la Cotroceni atît al ruperii coaliţiei, cît şi al alegerilor de la liberali, de a călca din nou în picioare Constituţia şi a-l propune tot pe Florin Vasile Cîţu, în postul de premier. Ar fi, trebuie să o recunosc, curajul unui kamikaze politic. Dar acest curaj ar fi dublat şi de o mare stupizenie. Pentru că e vorba nu numai ca acest sinucigaş politic să se prăbuşească el însuşi cu propriul avion, ci să-l şi năpustească asupra propriului portavion, de pe care tocmai a decolat. Adică asupra PNL-ului, unde Iohannis l-a instalat pe Cîţu preşedinte.

O asemenea nominalizare după reuşita moţiunii, care e din ce în ce mai probabilă, l-ar torpila brusc, definitiv, nu numai pe Florin Cîţu, dar şi întreaga ”echipă cîştigătoare”, care şi aşa are grave sincope de funcţionare. Abia s-au trezit din jumulit şi împărţit între ei laurii victoriei asupra taberei liberalilor ”tradiţionali” ai lui Ludovic Orban, că în faţa lor se şi cască prăpastia moţiunii de cenzură, în care sunt şanse să se prăbuşească întregul guvern. În care, ”pas cu pas”, i-a adus nimeni altul decît Klaus Iohannis. L-a inventat pe Cîţu, a forţat ruperea coaliţiei şi apoi l-a instalat pe acesta şef peste liberali – toate, jocuri politice care par a fi fost gîndite, de fapt, de Vasile Dîncu.

Acum, în fine, în ce-i priveşte, pesediştii pare că s-au decis, după un joc ambiguu. Era şi timpul, pentru că toată lumea s-a prins de jocul lor. Care a fost să aştepte să se încheie Congresul liberalilor, cu o singură speranţă: aceea de a ieşi Cîţu preşedinte. Cu Ludovic Orban, ar fi fost mai greu: ar fi urmat, probabil, o ”picare” a guvernului, prin retragerea sprijinului politic pentru primul ministru, apoi negocieri cu USR-ul şi refacerea coaliţiei, cu un nou premier.

Dacă preşedintele Iohannis, cît şi ceilalţi ”strategi” din ”echipa cîştigătoare” ar fi gîndit măcar un pic mai mult decît au muncit pentru ”eficientizarea” votului în favoarea lui Cîţu (cu cîte doi votanţi în cabină şi voturile cu ”poza” la control), dacă viaţa internă a liberalilor ar fi fost lăsată în pace, fără să se amestece Iohannis, poate că lucrurile ar fi ieşit ca mai sus şi am fi avut, repede şi lipită la loc, coaliţia liberalilor, cu USR-PLUS. S-ar fi întîmplat astfel, indiferent de cine ar fi cîştigat la userişti – Cioloş ori Barna. Căci ei înţeleg mai bine decît ”strategul” Iohannis ce-şi doresc românii, după cum o arată şi sondajele, şi votul: refacerea coaliţiei. Ce nu înţelege însă preşedintele României, care în toate mişcările din ultima lună a făcut parcă dinadins jocul PSD-ului, e că o refacere a coaliţiei e imposibil de realizat, cu Florin Cîţu. De cîte ori ar trebui să i se mai spună, rămîne o enigmă.

Această şansă a fost însă ratată, sîmbătă. Şi istoria nu se face cu ”dacă”, însă nu mi-am putut reprima evocarea şansei pierdute, de a fi avut cît mai repede, la loc, o guvernare de dreapta. Asta credeam că e important pentru Klaus Iohannis, şi nu neapărat omul, pentru care el n-a făcut altceva decît să maximizeze şansele Partidului Social Democrat, care a prins din zbor oportunitatea de a cîştiga capital politic, de pe urma dărîmării guvernului Cîţu. ”Eu sunt Florin” este cel mai impopular premier din ultimii ani: a depăşit-o şi pe Viorica Dăncilă, în cea mai neagră eră a ei, cînd în august 2019 aceasta avea în sondaje 15% din încrederea românilor. Florin Vasile Cîţu, în sondajele făcute înaintea Congresului PNL avea cu un procent mai puţin. Probabil că a mai scăzut, şi scade zilnic, în vreme ce PSD-ul creşte, fără să fi făcut mai nimic. Decît să aştepte.  

Ceea ce speră guvernul să mai negocieze acum e susţinerea parlamentară, împotriva moţiunii PSD. Dar, dacă ne uităm la echipa de negociere, putem evalua şi şansele ei: Lucian Bode, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu, Florin Roman, Virgil Popescu, Gigel Ştirbu, Alina Gorghiu, Monica Anisie – unul şi unul, numai oameni ”de dialog” ai liberalilor! E evident că nici n-au ce oferi şi nici cui, poate doar să mai recupereze votul de susţinere pierdut din partea minorităţilor naţionale, care au anunţat că nu participă în niciun fel la votarea moţiunii, pentru că nu ei au pornit cearta din coaliţie şi nu ei au stricat-o.

Altfel, guvernul Cîţu a rămas singur în această cursă, aplaudat de ”echipacîştigătoare” şi împins de la spate de Klaus Iohannis, dar care de astă dată nu mai are nicio putere. Dacă PSD se ţine, într-adevăr, de cuvînt. Aici i-a adus Klaus Iohannis, care a adăugat, în ultimele luni, constant, prin toate mişcările şi nemişcările sale politice, procente serioase la creşterea în sondaje a pesediştilor, care se apropie iarăşi de scorurile din vremea lui Dragnea. Aidoma şi liberalii, vîrîţi fără să şi-o fi dorit într-o criză internă fără precedent. Iohannis ar fi bine să se lase de strategii politice. După cum arată lucrurile acum, le-a dat deja pe tavă guvernarea pesediştilor. Altfel, o să le-aducă şi mandatul de Preşedinte în 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici