COMENTARIU Marius Oprea / Libertatea Maicii Domnului de a adormi ”corect politic”, cu aprobare

Trăim vremuri de apostazie, dar nu este pentru prima oară în istorie cînd se întîmplă aşa. Se petrec nenumărate abjurări, sfidări ale bunului simţ comun şi lapidări, în numele ”libertăţii”. Libertatea, îmi spuneam eu pe la 18 ani, este posibilitatea de a stabili singur constrîngerile la care te supui. Cu o condiţie – libertatea ta să nu o încalce pe a celorlalţi. Acum, că am înaintat în vîrstă şi am căpătat puţină experienţă de viaţă, ar mai fi de adăugat un amendament: libertatea nu trebuie să încalce norme generale ale bunului simţ. Ori, în zilele noastre, bunul simţ a devenit piesă de muzeu şi, în multe cazuri, obiect de batjocură, simbol al unei generaţii ”învechite”. ”Trendul” progresist nu are nimic sfînt, în afara propriei trufii, de a dicta viitorul. Un viitor asemenea lui – fără nimic sfînt.

2271 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Libertatea Maicii Domnului de a adormi ”corect politic”, cu aprobare
S-au petrecut nenumărate crime în numele libertăţii şi în lupta împotriva tiraniei – cele mai cunoscute, în timpul Revoluţiei Franceze, cînd revoluţionarii au fraternizat în crimă şi ghilotina devenise simbol al noilor norme. Acum, de cînd cu mişcările LGBTQ şi BLM, care impun alte cutume, cele ale revoluţiei ”corectitudinii politice”, se decapitează statui şi se impun alte reguli de comportament social, precum renunţarea la ”mamă” şi ”tată” ca noţiuni neconforme cu noile realităţi ale ”revoluţiei sexuale”, în care minorităţile dictează regula, ori îngenuncherea fotbaliştilor pe stadioane, în faţa nimănui. 
 
Am putut observa însă, cu toţii, că sportivii echipelor naţionale sau ale cluburilor din ţările foste socialiste, rămîn în picioare. În aceste ţări, unde credinţa şi Biserica au fost terfelite de adepţii lui Lenin pe parcursul ocupaţiei sovieto-comuniste, s-a născut un sănătos reflex de apărare, faţă de asemenea impuneri. Dar noi, cîteodată, din slugărnicie, procedăm altfel, supunîndu-ne fără să ne ceară cineva explicit, unor normative străine de spiritul românesc. Mai bine că n-a jucat echipa României la campionate – mi-e teamă că ar fi îngenuncheat şi ea.
 
În aceeaşi ordine de idei, nu ştiu de ce a fost aprobat marşul LGBTQ din Bucureşti chiar de prohodul Sfintei Marii, în ziua dinaintea marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, una din zilele cele mai sfinte ale creştinilor şi zi de mare prăznuire pentru ortodocşii români. Am văzut un circ nelalocul lui, sfidînd tocmai bunul simţ de care vorbeam. Amendată de către jandarmerie, organizatoarea marşului se declara mîndră de amenda primită şi spunea că o va contesta la tribunal. Argumentul invocat aşează alături două temeiuri ale libertăţii, între care pune semnul egal: ”Libertatea de întrunire nu este inferioară libertăţii de conştiinţă a cultelor religioase şi nici dreptului cetăţenilor de a se bucura de activităţi culturale”. 
 
Argumentaţia ilustrează perfect tipul de discurs folosit de mişcările progresiste, împotriva statutelor acestei lumi, pe care le contestă şi în care ”libertatea” devine toposul pentru a cultiva de fapt excesul unui comportament totalitar. Căci, să sfidezi, prin propriile acţiuni, sentimentele de pietate dintr-o zi sfîntă, pentru milioane de credincioşi, majoritari, organizînd un marş de preamărire al deviaţiilor sexuale minoritare şi condamnate de Biblie, nu e un gest de manifestare a libertăţii, ci tocmai de încălcare şi sfidare a ei, pentru credincioşii care ar fi vrut să petreacă altfel ziua prohodului Sfintei Marii.
 
Mişcarea LGBTQ nu mai este demult un fenomen marginal. Şi nici nu se mai comportă ca expresie a unei ”minorităţi” sexuale, ci dictează de fapt reguli, pe care majoritatea trebuie, musai, să le respecte. Ceea ce, în sine, ar părea o aberaţie, dacă aşa ceva nu e deja vizibil în jurul nostru, în zilele noastre. 
Pînă şi Academia de Medicină a Alăptării (ABM Academy of Breastfeeding Medicine) din Statele Unite a emis în aceste zile un document prin care ”încurajează utilizarea limbajului neutru ca orientare generală” şi ca urmare îşi revizuieşte poziţia, elaborînd un nou ghid al limbajului, legat de alăptare. Ea urmează ”trend”-lui adopta deja în Europa de oficialii de la Bruxelles, cae au înlocuit cuvintele ”mamă” şi ”tată” din vocabular cu mult mai incluzivul ”părinţi”. Cuvintele ”mamă” şi ”sîn” nu sînt socotite suficient de incluzive – se susţine că şi ”celelalte genuri pot da lapte”, în opinia Academiei americane. Astfel, ”pentru a fi incluzivi cu toţi oamenii în materialele noastre scrise, utilizarea unui limbaj incluziv (de exemplu, folosirea expresiei persoană care alăptează în loc de mamă) este adecvat în multe contexte”.
O schimbare a realităţii, mult mai subtilă decît printr-o revoluţie sîngeroasă, are loc de fapt prin schimbarea limbajului prin care te raportezi la ea. Aceste norme aşa zis ”incluzive” şterg graniţe naturale, norme generale ale bunului simţ, temeiuri ale lumii noastre, aşa cum o ştim şi aşa cum funcţionează ea, de la Hristos încoace. Revoluţia de astăzi nu se mai face cu ghilotina, ci în numele ”corectitudinii politice”, care a devenit deja o putere normativă. Va veni vremea (şi nu e foarte departe), ca în logica celor ce se întîmplă deja, asemenea manifestări, precum pelerinajele religioase, să se petreacă cu aprobare, în virtutea unor reguli care nu privesc combaterea pandemiei, ci norma de a nu ”leza” corectitudinea politică. 
 
Iar noua lume, aşa cum se prefigurează ea, nu mai are nimic sfînt – în viitor, să ceri aprobare pentru adunarea credincioşilor la mînăstirea Nicula şi să existe posibilitatea să-ţi fie refuzată, pentru că o celebrare a Adormirii Maicii Domnului îi ”lezează” pe ceilalţi, va fi în logica acestui demers. 
 
Să păstrăm măcar România aşa cum este. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici