COMENTARIU Sorin Avram: Jos Daea! Dar de ce nu şi jos Aurescu!? Pentru că miroase a ţigări de foi

Pentru că l-a văzut mai de la ţară, Opoziţia a tăbărât cu moţiunea simplă pe ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea. USR s-a urcat din mers în tractoarele fermierilor români care au protestat şi a început să-l claxoneze pe domnul Daea, cerând-i acestuia să plece acasă pe motiv că îşi bate joc de agricultori şi că din cauza domniei sale au crescut preţurile la alimente. USR-ul, chit că nu ştie că usturoiul nu creşte în copac şi că oaia nu face ”muuuu”, s-a lansat într-o operaţiune de apărare a fermierilor români şi de blamare a ministrului Agriculturii. USR şi Forţa Dreptei şi-au dat seama că este o pâine de mâncat contestându-l pe Petre Daea, în contextul în care toate problemele agriculturii sunt puse acum în cârca acestuia.

661 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Jos Daea! Dar de ce nu şi jos Aurescu!? Pentru că miroase a ţigări de foi

Cei de la USR şi de la Forţa Dreptei şi-au adus aminte că au citit în ”Almanah istoric” atunci când erau mici că România a fost cândva grânarul Europei şi au depus moţiunea simplă ”De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”. În primul rând, România nu mai este de mult grânarul Europei, iar în al doilea rând nu domnul Daea a început să distrugă agricultura de la noi, ci domnia sa doar continuă acţiunea de distrugere începută cu ani în urmă de alţii. Dincolo de faptul că România nu a ştiut să negocieze la Bruxelles subvenţiile pentru agricultură, chestiunea arzătoare la ordinea zilei este reprezentată de transporturile de cereale care ar trebui să tranziteze România şi nu să se oprească pe teritoriul Ţării Noastre, inundând piaţa şi falimentându-i pe producătorii autohtoni care stau şi se uită la recoltele lor cum zac nevândute şi devin nefolosibile.

În legătură cu această situaţie, semnatarii moţiunii susţin că „ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor” în ceea ce priveşte transporturile de produse cerealiere din Ucraina a fost scânteia care a inflamat spiritele în rândul fermierilor, care au recurs la ample proteste împotriva ministrului Daea. Însă, nu despre negocierea valorii despăgubirilor este vorba, aceasta fiind oricum infimă pentru toate statele în care ajung cerealele din Ucraina. Şi nu domnul Daea a fost principala ţintă a protestelor. Fermierii nu s-au ridicat împotriva unei singure persoane, ci împotriva politicii agricole a unui Stat care nu ştie să-şi apere interesele. Poate cei de la USR încă mai cred că fermierii sunt nişte bărbaţi neciopliţi îmbrăcaţi cu salopete şi încălţaţi cu cizme de cauciuc care miros a bălegar şi care cu negrul de sub unghiile lor ar putea vopsi toate bilele negre pe care Opoziţia le-ar pune pe masa Puterii. Însă, fermierii au evoluat foarte mult şi înţeleg extrem de bine ceea ce se întâmplă şi de ce se întâmplă.

Normal că Petrea Daea trebuie să plece, pentru că în anul 2023 nu poţi să conduci un minister dintr-o ţară membră a Uniunii Europene doar mâncând brânză cu ceapă alături de ţărani, mângâind oile prin târguri şi râzând cu gura plină de urdă la glumele făcute de proprietarii de stână. Numai că actuala situaţia nefericită a fermierilor români nu ţine doar de ministrul Agriculturii, oricine ar fi acesta, ci este strâns legată de politica externă a Ţării, lucru recunoscut indirect de Ministerul de Externe.  

Înt-un comunicat de dată recentă al Ministerul de Externe de la Bucureşti redactat într-o limbă de lemn impecabilă se arată că într-o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, ministrul Bogdan Aurescu ”a evocat facilitarea, de către ţara noastră, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole din Ucraina. Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere întregul sprijin posibil Ucrainei în acest sens, în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă, atât timp cât va fi necesar. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat preocuparea Guvernului României de a găsi soluţii pentru problemele întâmpinate de fermierii români ca urmare a intrării pe piaţa română a produselor ucrainene şi a subliniat importanţa asigurării riguroase a trasabilităţii produselor care tranzitează România, pentru a se asigura că toate produsele agricole destinate statelor terţe care intră în România vor ieşi din ţara noastră spre destinaţiile stabilite din alte state”.

Cu aşa o politică externă de tip ghiocel poate să vină ministru al Agriculturii oricine, pentru că rezultatul ar fi acelaşi.

Dacă într-adevăr USR-ul vrea să demonstreze că înţelege pe deplin situaţia, că este într-adevăr bărbat şi că nu urmăreşte doar să facă rost de un pic de simpatie din partea opiniei publice, ar trebui să depună o moţiune simplă şi împotriva ministrului de Externe.

Însă, slabe şanse, pentru ca la USR sunt băieţi de salon şi nu se face ca ei să se ia de cineva care miroase a ţigări de foi pe care le fumează tacticos prin cancelariile europene, unde useriştii visează să ajungă din nou. Oricum, multă lume vede, puţină lume pricepe, aşa că este mult mai uşor să te iei doar de cineva care miroase a brânză cu ceapă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici