COMENTARIU Sorin Avram: Scrisoare deschisă către domnul Nea Gigi Becali

53126 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Scrisoare deschisă către domnul Nea Gigi Becali

Domnule Nea Gigi, mă adresez dumneavoastră în calităţile pe care le aveţi de patron, antrenor şi scouter al FCSB, dar şi de credincios practicant, de filantrop şi de înţelept care daţi sfaturi la televizor. Şi mai aveţi o calitate, aceea de model, în special pentru generaţiile tinere. Dacă îmi aduc bine aminte, în urmă cu câţiva s-a realizat un sondaj de opinie, iar mulţi dintre cei intervievaţi au spus că ar fi vrea să fie ca dumneata, adică şmecheri şi cu bani.

Din capul locului, domnule Nea Gigi, vă spun că sunt un mare fan al fotbalului, dar că nu ţin cu FCSB. Însă, dat fiind faptul că aceasta este o echipă românească, mi-am dorit să se califice în turul III preliminar al Conference League. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza că angajaţii de pe tarlaua dumitale, care fraudulos îşi spun fotbalişti, au luat bătaie de la o echipă oarecare dintr-o ţară care este nimeni pe lume în fotbal. Astfel, s-a atins nivelul cel mai de jos la care a ajuns fotbalul românesc, lucru confirmat şi de Universitatea Craiova şi de naţionalele de tineret şi de bătrânet ale României.

Nu scriu aceste rânduri pentru a vă transmite că-mi pare rău pentru dumneata, domnule Nea Gigi, sau pentru cei care îşi spun ilegal fotbalişti. În schimb îmi pare rău de milioanele de suporteri pe care FCSB îi are în ţară şi în străinătate.

Domnule Nea Gigi, am apreciat faptul că ai făcut multe acte filantropice fără să baţi toba. Ştiu din surse sigure că ai ajutat foarte multă lume aflată la greu cu sume consistente de bani şi că nu le-ai cerut nimic în schimb şi nici nu ai sunat repede televiziunile să te lauzi.

Însă, am fost dezamăgit să văd ce spectacole ai pus în scenă atunci când ai construit case în zone lovite de inundaţii şi când aruncai cu banii în oamenii veniţi să te colinde, de spuneai că eşti naşul mare la o nuntă de manelişti.

Am apreciat faptul că eşti un om dedicat Bisericii, dar am fost întristat să observ că eşti doar cu gura. Că una spui şi că alta faci, încălcând unele dintre poruncile Domnului. Eşti din acest punct de vedere mai rău decât un popă de ţară lacom de bani, şi nu numai, conform căruia credinciosul trebuie să facă ce spune popa, nu ce face el. Atenţie, vorbesc despre un popă, nu despre un preot.

Domnule Nea Gigi, am apreciat investiţiile dumitale în fotbal, faptul că ai cumpărat jucători români de la cluburile româneşti, ajutându-le astfel să supravieţuiască. În acelaşi timp, dumneata ai meritul de a asigura condiţii bune de pregătire şi de a plăti cele mai bune salarii din Liga I. Şi, foarte important, eşti cu plăţile la zi.

Numai că dumneata eşti ca vaca aia care dă lapte de calitate în cantităţi impresionante, dar tot ea dă cu piciorul în găleată şi o varsă. Nu ştiu dacă în cazul oilor este la fel, că doar nu am păscut oile împreună. Dumneata eşti cel care îi umileşti public pe jucători după numai două pase greşite. Le scazi stima de sine acestora, iar unora chiar le termini carierele. Aduşi ca mari speranţe la FCSB, ai făcut din unii dintre ei jucători de duzină care bântuie în căutarea talentului de altă dată prin ligile inferioare de la noi şi prin campionate necunoscute de peste munţi şi văi. Dumneata, domnule Nea Gigi, ai distrus mulţi tineri jucători şi i-ai făcut să sufere pe părinţii, bunicii, fraţii, surorile şi prietenii lor.

Dumneata faci echipa şi schimbările în timpul meciurilor fără să ai nicio calificare în acest sens şi fără nici cea mai mică opoziţie a antrenorilor fără personalitate pe care i-ai adus doar pentru că sunt duşi la biserică şi fiindcă au o hârtie care le permite să stea pe banca tehnică.

Cu aroganţa-ţi caracteristică spui că este echipa dumitale şi că faci ce vrei cu ea. Numai că echipa asta este de interes public, că doar nu joacă la dumneata în curtea vilei şi numai sub privirile membrilor familiei dumitale. Partidele se dispută pe terenuri publice, iar spectatorii plătesc pentru asta. Printre spectatori se numără şi mulţi copii, care se implică total din punct de vedere emoţional şi ies cu lacrimi în ochi de pe stadion atunci când favoriţii lor pierd. Meciurile sunt televizate, iar oamenii care le urmăresc plătesc abonament la cablu şi cumpără sucurile şi pastilele la care se face reclamă, aşa că aceştia contribuie la sumele pe care dumneata le încasezi din televizarea partidelor.

Domnule Nea Gigi, ai reuşit să întorci fotbalul românesc cu fundul în sus. Intri prin telefon în timpul emisiunilor din sport şi-ţi expui cu mândrie teoriile despre fotbal şi viaţă în timp ce moderatorii şi invitaţii prezenţi în platou îţi tolerează toate ieşirile zâmbind şi abia dacă îndrăznesc să te contrazică. Iar atunci când o fac parcă se pregătesc deja să-şi ceară scuze pentru îndrăzneala de a nu fi de acord cu marele Gigi Becali. Uneori ai impresia că sigla postului de televiziune la care dumneata te dai în spectacol este greşită şi că aceasta nu e Digi Sport, ci Gigi Sport.

Eşti prea plin de dumneata, domnule Nea Gigi, dar până la urmă ce mare brânză ai făcut? Brânză de oaie, evident. Ca dumneata, cu vile cu lei la poartă, cu maşini dintre cele mai scumpe, cu costume făcute la comandă şi cu milioane de euro în cont, sunt milioane pe pământul ăsta. Însă, puţini sunt cei care au şi o echipă cu milioane de suporteri, echipă şi suporteri de care dumneata îţi baţi joc cu nonşalanţă.

Ştii şi dumneata că nu iei nimic pe lumea cealaltă şi că important este ce laşi în urma ta. Nu averi, că astea se duc repede. După umila mea opinie, în urma dumitale va rămâne doar amintirea că ai reuşit să faci saltul de la Gigi la nea Gigi, aşa cum îţi zic cei din club, moderatorii şi comentatorii cărora dacă le-ai da o bucată de bronz şi o daltă s-ar apuca să-ţi facă statuie, că doar sunteţi împreună în afacerea pe nedrept numită fotbal. O statuie care ar merita să fie la mormântul fotbalului, pentru că dumneata, domnule Nea Gigi, eşti unul dintre groparii fotbalului românesc.

În speranţa că vei citi aceste rânduri, îţi doresc multă sănătate, domnule Nea Gigi, dar şi să te laşi de fotbal, pentru că nu te pricepi. Ai milă de fotbalul românesc, atâta cât a mai rămas din el, şi de suporterii lui. Hai, domnule Nea Gigi, dovedeşte că eşti, într-adevăr, un bun creştin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici