COMENTARIU Sorin Avram: Voiculescu preocupat de funcţie, spitalele la cheremul politrucilor

2644 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Voiculescu preocupat de funcţie, spitalele la cheremul politrucilor

Ocupat să nu-şi piardă funcţia de ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu nu prea mai are timp să fie ministru al Sănătăţii. Un ministru care să ţină în frâu situaţia din sistemul medical naţional, în condiţiile în care tot felul de mascaţi care se ocupă de gestionarea pandemiei ne anunţă că ne aflăm sub al treilea val ori că noul coronavirus ne-a urcat pe cea de-a patra cocoaşă.

Dacă atunci când se întâlneşte cu colegul lui de USR-PLUS Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie, Vlad Voiculescu nu ar discuta doar despre cum să conserve funcţia de ministru al Sănătăţii pentru alianţa lor politică, atunci ar afla că, în ţară, spitalele sunt la cheremul politrucilor.

De pildă, domnul Ungureanu a fost informat în legătură cu situaţia de la Spitalul Municipal Rădăuţi, acolo unde managerul a fost schimbat cu încălcarea legilor scrise şi cele ale bunului simţ. Primarul PNL, Bogdan Loghin, a dictat, iar oamenii pe care i-a trimis în consiliul de administraţie al spitalului au executat ordinul de ”executare” a managerului Traian Andronachi. Demiterea s-a făcut în baza raportului întocmit de o comisie de la primărie formată din oameni care nu au nicio legătură cu medicina ori cu managementul unei unităţi medicale. Un raport care a fost contestat în instanţă şi care, firesc, nu putea fi folosit până la clarificarea situaţiei. Domnul Andronachi i s-a reproşat că de ce a cerut la angajarea brancardierilor şi a îngrijitorilor ca aceştia să aibă cursuri de formare în domeniu, că de ce a solicitat ca directorul de îngrijiri să aibă experienţă de cinci ani, şi nu doar de doi, şi că de ce le-a recunoscut voluntarilor vechimea în specialitate, deşi legea prevede aşa ceva. Lui Traian Andronachi i s-a reproşat şi că „nu am prezentat indicatorii de performanţă, cu toate că există un ordin al ministrului Sănătăţii în care se arată că indicatorii de performanţă ai managerului nu pot fi analizaţi pe durata stării de urgenţă sau de alertă şi încă 30 de zile după”. Singurul care nu i s-a reproşat este acela că nu de ce nu poartă bască.

După cum se observă, managerii de spital sunt la cheremul primarilor, care, cu ajutorul unor subordonaţi ascultători, pot oricând să-i schimbe din funcţii dacă interesele de partid sau cele personale o cer. Şi asta se întâmplă în timpul stării de alertă, când oamenii sunt amendaţi dacă nu poartă măşti pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar un primar care hărţuieşte un manager, iar apoi îl schimbă din funcţie, perturbând astfel activitatea unui spital suport COVID, cum este Spitalul Municipal Rădăuţi, îşi vede în continuare liniştit de treabă. 

Demiterea lui Traian Andronachi s-a făcut cu cele trei voturi ale politrucilor plantaţi de primar în consiliul de administraţie şi în ciuda opoziţiei celor doi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, instituţie care reprezintă interesele Ministerului Sănătăţii în teritoriu.

Emanuel Ungureanu s-a branduit ca fiind un adevărat apărător al sistemului de sănătate din România şi, iată, că i se oferă ocazia să demonstreze că aşa este. Pentru asta nu trebuie decât să-l prindă într-o pauză de luptă politică pe Vlad Voiculescu şi să-i sugereze acestuia să emită un ordin de ministru prin care să instituite regula că în timpul stării de urgenţă sau de alertă schimbările managerilor de spital se fac numai în cazul unor argumente solide şi doar cu avizele direcţiilor de sănătate publică, aceste ministere ale sănătăţii în miniatură.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici