Ion Cristoiu: Adevărata bătălie dintre Ludovic Orban şi Sistem abia acum începe

  • Ion Cristoiu: S-au încheiat alegerile pentru şefia organizaţiilor judeţene ale PNL. Din cele 49 de organizaţii, 32 s-au declarat în favoarea lui Florin Cîţu. Pentru Ludovic Orban s-au pronunţat 12 filiale. Cinci filiale stau în expectativă. Presa scrie că acestea înclină către Florin Cîţu.
  • Ion Cristoiu: Ludovic Orban are mult mai multe şanse la Congres decît Florin Cîţu, chiar dacă declaraţiile publice de pînă acum îi sînt defavorabile. Cu o singură condiţie: Să rămînă în cursă pînă la Congres. Pentru asta, Ludovic Orban trebuie să treacă două examene.
  • Ion Cristoiu: Cum ar putea fi scos din joc Ludovic Orban? Prin nerealizarea numărului de 10 filiale judeţene în favoarea Moţiunii sale. E atît de complicat? Fireşte că nu.
7887 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Adevărata bătălie dintre Ludovic Orban şi Sistem abia acum începe

Publicistul Ion Cristoiu atrage atenţia că prevederile Statutului PNL conform cărora moţiunea unui candidat la şefia partidului trebuie să aibă susţinerea a cel puţin 10 filiale judeţene pentru a fi acceptată l-ar putea scoate din cursă pe Ludovic Orban prin influenţa exercitată de Sistem asupra liderilor judeţeni.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„S-au încheiat alegerile pentru şefia organizaţiilor judeţene ale PNL.

Timp de mai multe săptămîni, zilele de sîmbătă şi duminică au fost pentru televiziunile de ştiri hrana substanţială numită Războiul civil din PNL. Un Război care, ca şi cum ar fi vorba de o Diversiune, deşi, deocamdată nu cred că e, a pus stăpînire pe spaţiul mediatic astfel încît să nu se discute despre dezastru Guvernării de Centru Dreapta:

De la absenţa oricărei reforme a statului pînă la uriaşa risipă de resurse financiare în numele vaccinării.

Toate alegerile de la nivel de judeţ, cu mici excepţii, s-au desfăşurat după acelaşi tipic.

Cele două grupări au fost reprezentate în sală, evident, cu dominarea Grupării Florin Cîţu.

Florin Cîţu a fost prezent pe post de prapure pupat şi purtat de Emil Boc, Rareş Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan. În schimb, Ludovic Orban a fost prezent de unul singur sau, dacă a fost însoţit de un tovarăş de luptă, n-a beneficiat de discursuri de sprijin de la tribună.

Liderul PNL prezent şi deosebit de activ a fost Emil Boc. Prin frecvenţa intervenţiilor mediatice, dar şi prin favorurile de care se bucură ca primar din partea Guvernului (o halcă din PNRR i-a fost dată pentru a face clujenilor metrou, restricţiile s-au relaxat astfel încît el să poată organiza festivalurile aducătoare de profit, atît legat cît şi ilegal), putem spune că, de ceva vreme, preşedintele PNL nu mai e Ludovic Orban, ci Emil Boc.

De regulă, la finele alegerilor, noul şef al filialei şi-a anunţat sau şi-a confirmat sprijinul pentru unul dintre combatanţi. Mai nou, s-a ivit un fenomen interesant, semn clar că Sistemul şi-a vîrît cizmele în bătălia din PNL. Lideri care şi-au anunţat la finele şedinţei susţinerea pentru Ludovic Orban s-au apucat într-o noapte să posteze pe Facebook un text de adeziune, dar şi de Cult al personalităţii pentru Florin Cîţu.

Plecînd de la declaraţiile publice ale proaspăt aleşilor, presa a găsit de cuviinţă să facă un bilanţ şi, evident, o profeţie. Din cele 49 de organizaţii, 32 s-au declarat în favoarea lui Florin Cîţu. Pentru Ludovic Orban s-au pronunţat 12 filiale. Cinci filiale stau în expectativă. Presa scrie că acestea înclină către Florin Cîţu. Profeţiei că Florin Cîţu va fi cîştigător îi dă replica Ludovic Orban reamintind că preşedintele PNL va fi ales la Congres de cei 5000 de delegaţi. Care delegaţi au dreptul să voteze cum îi taie capul. Logica simplă ne spune, pornind de la realităţile complicate dintr-un partid, că votul secret ar putea aduce o surpriză uriaşă. Şi anume victoria zdrobitoare a lui Ludovic Orban, deşi din 49 de organizaţii, doar 12 au anunţat că-l sprijină pe actualul preşedinte. Cum votul va fi secret, şi cum mandatul delegaţiei nu e imperativ, se schiţează posibilitatea ca la votul secret mulţi delegaţi să voteze în favoarea lui Ludovic Orban şi-n semn de rebeliune faţă de încercarea Sistemului condus de Klaus Iohannis să-l proţăpească preşedinte pe Florin Cîţu. Aşa cum am mai scris, un partid e mai greu de manipulat decît un Popor. Şi astfel toate manevrele Sistemului pentru a-l impune pe Florin Cîţu ar putea avea, la Congres, efectul invers celui scontat. Sînt semne că mulţi lideri judeţeni au fost şantajaţi cu ameninţarea dosarului pentru a se declara public de partea lui Florin Cîţu. La votul secret nu se va şti niciodată cine şi cum a votat. Nu-i exclus ca şantajaţii să-l voteze pe Ludovic Orban aşa, de-al dracului.

Ludovic Orban e mult mai apropiat de PNL decît Florin Cîţu sau chiar Klaus Iohannis.

Judecînd şi după posibila reacţie la paraşutarea lui Florin Cîţu în fruntea PNL, Ludovic Orban are mult mai multe şanse la Congres decît Florin Cîţu, chiar dacă declaraţiile publice de pînă acum îi sînt defavorabile.

Cu o singură condiţie:

Să rămînă în cursă pînă la Congres.

Pentru asta, Ludovic Orban trebuie să treacă două examene:

Primul, al manevrelor oculte menite a-l face să renunţe la competiţie. Ludovic Orban poate fi scos din cursă printr-o convocare la DNA. Cu un şantaj e mai greu de crezut că va fi scos din cursă prin abandonare. Nu cred însă că Sistemul lui Klaus Iohannis riscă o asemenea manevră grosolană. Ludovic Orban ar fi scos din cursă cu un preţ uriaş.

Al doilea examen îl reprezintă cea de-a doua fază a competiţiei. A fost prezentată chiar de Ludovic Orban:

<După 20 august va începe a doua fază a competiţiei, faza de prezentare a moţiunilor în fiecare filială. Moţiunile vor fi prezentate în faţa Colegiului Director Judeţean, care cuprinde Biroul Judeţean ce va fi ales, plus primarii, preşedinţii de organizaţii locale. Moţiunile vor fi votate, după care vor fi stabiliţi delegaţii la congres, iar delegaţii la congres sunt cei care hotărăsc cine va fi preşedintele PNL>

Statutul PNL spune clar:

<Un proiect de moţiune devine moţiune acceptată ce se dezbate în CON dacă întruneşte susţinerea a cel puţin 10 Colegii Directoare Judeţene>.

Ce înseamnă asta?

Că fiecare Colegiu Director Judeţean se pronunţă prin vot secret pentru susţinerea unei moţiuni. Decizia de susţinere e luată prin votul secret al majorităţii celor prezenţi.

Cei care vor vota vor fi însă, din cîte se vede, membrii nomenklaturii PNL-ului, dependenţi de stat. În plus, aceşti membri sînt la mîna liderului judeţean al PNL. Credeţi că vreun lider care şi-a declarat public sprijinul pentru Florin Cîţu nu se va da peste cap să obţină un vot în favoarea Moţiunii Florin Cîţu? Nu de alta, dar decizia de susţinere a uneia dintre cele două moţiuni va fi pusă exclusiv pe seama liderului judeţean.

Cum ar putea fi scos din joc Ludovic Orban?

Prin nerealizarea numărului de 10 filiale judeţene în favoarea Moţiunii sale.

E atît de complicat?

Fireşte că nu.

Spre deosebire de votul de la Congres, cel de la judeţ, chiar dacă secret, va semnala cine şi cum a votat.

Faţă de delegaţi cei care vor vota la judeţ sînt uşor de influenţat de către Sistem.

Din cîte se vede, adevărata bătălie dintre Ludovic Orban şi Sistem abia acum începe.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici