Ion Cristoiu: Câte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?

  • Ion Cristoiu: Vineri, 29 ianuarie 2021, la cinci dimineaţa la Spitalul de boli infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a izbucnit un incendiu. Patru pacienţi bolnavi de Covid-19 şi intubaţi au ars de vii, un al cincilea a murit la spitalul unde a fost mutat în grabă
  • Ion Cristoiu: Potrivit imaginii publicitare urmărite de regim, procurorii investighează de zor. De remarcat că şi în cazul tragediei de la Piatra Neamţ procurorii investighează de zor. De două luni tot investighează de zor, fără un rezultat
  • Ion Cristoiu: Pentru Autorităţi tragedia e deja uitată. N-a demisionat nimeni, nu s-a cerut în interiorul Guvernului nici o demisie, nu s-a luat nici o măsură, nici măcar una hei-rupistă, procurorii se fac că lucrează, pentru că se tem de moarte să stea în pavilioanele de Covid-19
2045 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Câte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în urma incendiului de la Institutul Matei Balş, petrecut la două luni după cel de la Piatra Neamţ, atât puterea, cât şi Opoziţia nu au înţeles proporţiile dezastrului şi efectele acestuia în conştiinţa colectivă, remarcând că nimeni nu a demisionat în urma celor două tragedii.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Vineri, 29 ianuarie 2021, la cinci dimineaţa la Spitalul de boli infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a izbucnit un incendiu. Patru pacienţi bolnavi de Covid 19 şi intubaţi au ars de vii, un al cincilea a murit la spitalul unde a fost mutat în grabă. Din cauza incendiului 53 de bolnavi au fost mutaţi în grabă la alte spitale. Deşi n-au suferit arsuri, doi dintre ei au murit deja din cauza deconectării de la oxigen. Alţi nu se simt nici ei bine.

Vineri, la ora 13, la faţa locului s-a deplasat Klaus Iohannis, preşedintele României. La finele unei discuţii cu factorii responsabili, domnia sa a ţinut un discurs. A doua zi s-a furişat la faţa locului ca nu cumva să-l vadă Klaus Iohannis, aflat pe pîrtia de la Păltiniş, şi premierul Florin Cîţu, o simplă umbră pe pînza regimului Klaus Iohannis. Cum s-a mai întîmplat şi altădată, asupra spitalului s-au năpustit anchetatorii. Corpul de Control al premierului, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Potrivit imaginii publicitare urmărite de regim, procurorii investighează de zor. De remarcat că şi în cazul tragediei de la Piatra Neamţ procurorii investighează de zor. De două luni tot investighează de zor. N-au ajuns nici acum la un rezultat.

Aşa s-ar putea înfăţişa, în rezumat, tragedia de la Matei Balş.

În lume s-au petrecut şi se petrec tragedia mult mai mari.

Prăbuşiri de aeronave, scufundări de vapoare, masacrări de clase întregi.

 Pentru un ins din afara României, care se impresionează doar de la o sută de morţi în sus, cea de la Matei Balş, nu stîrneşte tresări ale conştiinţei. Prin raportare la alte catastrofe, cea ce la Balş pare una de rutină.

Iscodită doar în planul informaţiilor reci şi seci, lecturate în ziare sau auzite la radio tv, tragedia de la Matei Balş nu pare a avea consecinţe majore în conştiinţa colectivă.

Această credinţă explică abordarea în viteză, superficială, nepăsătoare a tragediei de către Autorităţi.

Atît Klaus Iohannis, cît şi alţi lideri ai regimului de Centru Dreapta, au tratat tragedia cu aceeaşi lipsă de empatie cu care noi, românii, tratăm tragedia unei catastrofe feroviare în India.

Citim despre un număr de sute de morţi, vedem la televizor scene de coşmar, fără măcar a tresări.

Semnalul Staţi liniştiţi, nu s-a întîmplat mare lucru! a fost dat de Klaus Iohannis. Aflat de la investirea Guvernului Meu sub puterea unei euforii inexplicabile, ca produse de un drog dulce, Klaus Iohannis s-a străduit după accident să-i minimalizeze importanţa. A ajuns la faţa locului abia pe la prînz, cînd accidentul îşi pierduse postura de Breaking News, a exploatat cît a putut de tare expresia foarte (foarte tristă, foarte rău), dovadă a lipsei de empatie suplinite de apelul la clişee, a felicitat forţele de intervenţie şi cadrele medicale din toată ţara, sugerînd c-a fost o victorie şi nu un dezastru (au fost doar cinci morţi, cînd puteau fi 100!), după care a plecat la ski la Păltiniş. N-a cerut nici o demisie, n-a avut nici o tresărire de revoltă, n-a dat cu căciula (imaginară!) de pămînt, n-a ridicat tonul, n-a ţipat de durere. A măcănit pur şi simplu.

Alte autorităţi au tratat cu aceeaşi superficialitate tragedia. Premierul Florin Cîţu a bîiguit ceva despre nevoia ca funcţionarii să iasă din birouri, liderii USRPLUS au elogiat forţele de intervenţie, punînd pe seama Guvernării de Centru Dreapta, faptul că pompierii au venit la timp, liderul deputaţilor USRPLUS din Camera Deputaţilor a susţinut că PSD e de vină, şi a fost cît pe-aci să ceară plecarea PSD din fruntea ministerului Sănătăţii, Ludovic Orban, preşedintele PNL, partid de Guvernămînt, a tăcut cît a putut de tare. Nu s-a mai auzit nici vocea lui Rareş Bogdan, răguşită după cît de tare şi de mult a strigat că n-a vrut să-l jignească pe preşedintele PNL apreciind că i s-a umflat capul.

 Pentru Autorităţi tragedia e deja uitată. N-a demisionat nimeni, nu s-a cerut în interiorul Guvernului nici o demisie, nu s-a luat nici o măsură, nici măcar una hei-rupistă, procurorii se fac că lucrează, pentru că se tem de moarte să stea în pavilioanele de Covid 19.

În planul ecoului în conştiinţa colectivă, momentul de la Matei Balş e însă infinit mai puternic decît le pare Guvernanţilor:

1) E al doilea grav accident, soldat cu morţi, după cel de la Piatra Neamţ, la un spital din Sistemul public. La fel ca la Piatra Neamţ, înfiorător în tragedia de la Matei Balş e faptul că victimele au fost obligate de viaţă să ajungă la Spital. N-au fost la o discotecă, n-au fost la un spectacol, n-au fost nici măcar la Mall. Altfel spus, au ajuns la Matei Balş, unde au murit carbonizate, pentru că îmbolnăvirea de Coronavirus le-a obligat să ajungă.

2) Victimele au murit carbonizate într-un loc în care au ajuns pentru a scăpa de moarte. E una dintre marile absurdităţi ale cazului. Te duci la spital ca să te faci sănătos şi nu numai că nu te faci, dar mai mult, mori. Şi nu din cauza bolii tale, ci din cauza unui incendiu.

3) Spitalul Matei Balş e nava amiral a sistemului nostru spitalicesc. Spitalul a beneficiat de finanţări uriaşe. A te interna la Matei Balş e un privilegiu. Păi dacă la un asemenea spital mori carbonizat sau decuplat de la oxigen, ce să mai spui despre un spital din provincie? Dacă unuia dintre bolnavii morţi în incendiu li s-ar fi spus să se interneze la un spital din ţară, mai mult ca sigur l-ar ar fi dus gîndul la tragedia de la Piatra Neamţ. Ar fi refuzat din răsputeri să meargă la un spital din provincie. La Matei Balş? Păi cum să nu meargă!

4) Tragedia de la Matei Balş urmează celei de la Piatra Neamţ, petrecută acum două luni. La Piatra Neamţ au murit zece oameni. Internaţi pentru că erau bolnavi de Covid. După cazul de la Piatra Neamţ, Guvernul de Centru Dreapta Ludovic Orban s-a angajat că aşa ceva nu se va mai întîmpla în România.

Tot sub Guvern de Centru Dreapta s-a petrecut însă Tragedia de la Balş.

Cum să nu intre românul în cea mai adîncă dintre depresii văzînd că deşi mor oameni din cauza accidentelor din spital, nu se ia nici o măsură de prevenire?

A fost Piatra Neamţ. A fost Matei Balş. Ce alt spital va urma? Pînă acum au fost incendii. Pot fi însă căderi de tavane, explozii, prăbuşiri de acoperişuri, ba chiar şi de pavilioane.

Cum să mai mergi la spital altfel decît cu inima strînsă? Pînă şi o călătorie cu avionul pare mai sigură decît o internare în spital.

Depresiei i se adaugă exasperarea. Cazul Piatra Neamţ n-a fost nici acum elucidat. Cînd va fi elucidat Cazul Matei Balş?

După Piatra Neamţ n-a căzut nici un cap.

Nici după Matei Balş.

Cîte tragedii trebuie să se petreacă în sistemul de Sănătate pentru ca să cadă măcar un cap?

Cei de la Putere, în frunte cu Klaus Iohannis, n-au înţeles nimic din adevăratele proporţii ale ecoului în conştiinţa colectivă.

Dar cei din Opoziţie?

În Opoziţie se află două partide:

PSD şi AUR.

AUR a înţeles rapid impactul uriaş al nenorocirii. S-a agitat, a cerut demisii, a organizat proteste.

PSD?

PSD doarme.

Doarme şi sforăie.

PSD nici măcar nu s-a întors pe partea cealaltă, trezit o clipă de vaierele sirenelor de la Salvare şi de la Pompieri.

Şi această incredibilă lipsă de reacţie a PSD, corespondentul nepăsării afişate de Klaus Iohannis, adînceşte exasperarea românilor.

N-avem spitale ca lumea.

Dar n-avem nici Opoziţie ca lumea!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici