Ion Cristoiu, după desemnarea lui Nicolae Ciucă premier: Enigma-enigmelor este 1 septembrie. A fost un plan făcut împreună cu PSD

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Guvernul Ciucă va fi învestit foarte repede, iar PSD ar trebui să-l voteze fără să ceară nimic în schimb.

33421 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, după  desemnarea lui Nicolae Ciucă premier: Enigma-enigmelor este 1 septembrie. A fost un plan făcut împreună cu PSD

Ion Cristoiu, după desemnarea lui Nicolae Ciucă premier: Enigma-enigmelor este 1 septembrie. A fost un plan făcut împreună cu PSD

Ion Cristoiu a amintit cazul Guvernului Văcăroiu care, în 1992, deşi minoritar, a fost învestit cu ajutorul Opoziţiei în absenţa unui acord, şi a reuşit să-şi ducă mandatul până la alegerile din 1996.

“Domnul Nicolae Ciucă va fi premier foarte repede. Cred că va reuşi formula unui guvern PNL-UDMR, e impropriu spus cu sprijin PSD în Parlament. Sprijin presupune o înţelegere – eu te sprijin în Parlament şi tu în schimb în dai ceva. După alegerile din 1992, PDSR a câştigat doar 34%, cumplit, voturile pe stânga s-au împărţit la PRM, PSM şi PUNR(...) În fruntea Guvernului, a fost pus premier, exact ca acum, de către preşedintele Iliescu, Nicolae Văcăroiu. Atunci a fost un hohot din partea Opoziţiei, din care făcea parte şi PD, al lui Petre Roman, care se rupsese din FSN,  că nu rezistă nicio săptămână. Şi Nicolae Văcăroiu a avut atunci o replică: cine râde la urmă râde mai bine. Şi a râs la urmă în sensul că acest guvern a stat până în 1996. El a guvernat cu un sprijin necontractual (...) Abia în 1995, când obosise acest guvern, s-a făcut aşa-numitul Patrulater Roşu în care s-a oficializat alianţa PDSR-PRM-PSM-PUNR”, a amintit publicistul vineri, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că dacă USR PLUS şi PSD vor refuza să voteze Cabinetul Ciucă vor fi sancţionaţi de electorat deoarece este o situaţie de criză, iar românii vor urgent un nou guvern.

“Deci putem avea la ora actuală un guvern PNL-UDMR, care să beneficieze la votul de învestitură, fără niciun contract, fie de voturile PSD, fie de voturile USR. Este foarte simplu în condiţiile actuale. După părerea mea, dacă PSD sau USR refuză să voteze, sunt spulberaţi de pe scena politică de electorat. Nu vă luaţi după ce scriu useriştii. De ce? Pentru că marea majoritate a românilor vrea guvern.  Iar dacă vine şi PSD-ul cu alegeri anticipate, el s-a terminat. Oamenii vor un guvern acum. Nu e nicio problemă să-l votezi la învestire, având în vedere situaţia de criză”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că USR PLUS şi PSD ar trebui să voteze Guvernul Ciucă, iar social-democraţii să nu ceară nimic în schimbul votului.

“Acest guvern poţi să-l dai oricând jos. Din punctul acesta de vedere e aproape ca un guvern de tehnicieni pentru că oricând PSD se poate uni cu USR pentru o moţiune de cenzură, dar numai după 1 februarie. Acest guvern ar fi viabil dacă USR PLUS ar fi înţelept să spună că e un partid de dreapta, are un program de guvernare, miniştri din umbră şi dacă guvernul acesta vine cu măsuri care corespund programului lor de guvernare, noi votăm. PSD spune la fel. Şi-atunci acest guvern poate să stea până în primăvară. Cele mai inteligente măsuri din partea PSD ar fi să nu ceară nimic. Nici măcar preşedinţia Camerei Deputaţilor. Cred că şi PNL ar avea de câştigat, şi Iohannis. Ciolacu să spună, ce tot spune de o lună, că având în vedere situaţia de criză, noi vom vota acest guvern, cum a votat şi Guvernul Orban, era tot în toiul pandemiei. Dacă obţin oficial, şi pentru asta îţi trebuie negocieri, preşedinţia Camerei, s-a terminat şi cu PSD, şi cu Guvernul”, a susţinut publicistul.

„A fost un plan pentru ca USRPLUS să plece de la guvernare”

Ion Cristoiu afirmă că acum, la finalul crizei, poate spune că a existat un plan al cărui scop a fost scoaterea USR PLUS de la guvernare, iar totul a început la 1 septembrie când premierul Florin Cîţu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, după ce anterior îl dăduse afară din Guvern pe Vlad Voiculescu, fără informarea partenerilor de coaliţie.

“Enigma enigmelor este 1 septembrie. Mă întorc la acel moment. Când o să apară documente, stenograme, memoriile lui Klaus Iohannis o să ne dăm seama că a fost un plan (...) a fost ceva în neregulă cu ziua aceea, ziua revocării lui Stelian Ion de la Ministerul Justiţiei. În aprilie, Vlad Voiculescu este revocat fără ca Florin Cîţu să informeze partenerii de coaliţie.(...) Acum, la revocarea lui Stelian Ion existând prevedere clară în acordul coaliţiei că trebuie să informeze. Deci era clar că cine făcea asta ştia clar că celălalt se va burzului.(...) Să presupunem că Florin Cîţu a luat-o razna, dar cel de la Cotroceni a semnat a doua zi. Deci era clar că în prealabil s-au înţeles, dacă nu chiar Klaus Iohannis le-a spus să facă acest lucru. A fost o provocare la adresa USRPLUS ca să plece ei de la guvernare. Aici am o obiecţie. Sigur a fost un plan, sigur a fost o manipulare, dar dacă USR nu pleca, planul se ducea dracului. Dar cei care au făcut planul au ştiut.

„Domnul acesta intrase într-un fel de reţea cu nişte procurori, haştagişti, sprijiniţi şi de o mare grupare din presă

Ion Cristoiu adaugă că acest plan a fost făcut împreună cu PSD, iar Stelian Ion a fost luat în vizor pentru că intrase într-o grupare de procurori, susţinuţi din umbră de tandemul Codruţa Kovesi- Florian Coldea, care pregăteau dosare împotriva lui Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu.

“Acest plan a fost făcut împreună cu PSD. Liviu Dragnea a spus La Marius Tucă Show că a fost o întâlnire la Cotroceni, între Klaus Iohannis şi Ciolacu. De ce? (...) interesul PSD şi al PNL este să radă partidele concurente. Cu AUR, PSD se descurcă, dar totuşi USR era un pericol pentru PSD. (...) De ce Stelian Ion?Care a fost suspiciunea şi o să o spunem aici cu subiect şi predicat. Picătura care a umplut paharul au fost informaţiile, primite pe diferite căi de Klaus Iohannis, dar ştiute şi de Ciolacu, că domnul acesta intrase într-un fel de reţea cu nişte procurori, haştagişti, sprijiniţi şi de o mare grupare din presă. Este vorba de gruparea kovesistă”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu aminteşte cum Stelian Ion, odată ajuns ministru, a început să-şi construiască o imagine de apărător al Justiţiei, subminându-i rolul preşedintelui Iohannis.

“În toate conferinţele de presă, Stelian Ion începuse să câştige o imagine de luptător pe partea de justiţie. Klaus Iohannis considera Justiţia moşia lui, o apăra el. Şi deodată vine pe partea dreaptă unul care o apără el. Din ianuarie 2021, Stelian Ion a făcut conferinţe de presă, legile justiţiei, a făcut un scandal... el nu s-a dus la Klaus Iohannis să-i ceară sfatul, a făcut pe cont propriu. (...)A devenit suspicios în momentul în care a văzut că în legile justiţiei el îl scoate pe preşedinte din ecuaţia numirii şefilor marilor parchete. Klaus Iohannis, cum zicea şi Liviu Dragnea, nu te uită, nu prea permite să fie contrazis de cineva care nu zice să trăiţi domnul preşedinte.”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu dezvăluie şi momentul în care Marcel Ciolacu a fost convins să intre în joc.

“Care era însă momentul în care l-a convins şi pe Ciolacu? A venit un moment în care, la adjuncţi, la DNA şi la DIICOT, trebuia puşi nişte procurori. Şi fără să ştie el, dl. Stelian Ion şi gaşca – şi o spun cu toată responsabilitatea este reţeaua Coldea-Kovesi rămasă în presă, în politică şi care activează în continuare.(...) Şi-atunci, Stelian Ion făcuse deja concursul să-i numească pe ăştia, un grup de procurori haştagisti, care din informaţiile pe care le avea Klaus Iohannis şi i s-a spus şi lui Marcel Ciolacu, deja erau nişte ţinte vii. Din familia lui Iohannis, de la Cotroceni, de la PSD. O să spuneţi, bine, nu erau şefi. Nu erau şefi, erau punctele-cheie, pentru că, potrivit legii, ei ajungeau şefi de secţii şi la rândul lor îşi aduceau echipa şi în acel moment ca şef la DNA tu erai cu preşedintele şi-ţi venea dosarul, mai ales că dosarul ăla se ducea mai întâi la presă... şi-atunci a fost o înţelegere (...) atunci a fost picătura care a umplut paharul încât s-a decis de către Iohannis scoaterea USR de la guvernare”, a susţinut publicistul.

„Bătălia pentru Preşedinţia României nu are nicio legătură cu România”

Ion Cristoiu spune că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier face parte din bătălia pentru alegerea candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale din 2024, bătălie în care sunt implicate mai multeforţe.

“Din nenorocire, pentru prima dată după decembrie 1989, bătălia pentru preşedinţia României s-a declanşat mult, mult mai devreme. Bătălia pentru Preşedinţia României nu are nicio legătură cu România. Diferite puteri, diferite sfere de influenţă, care au la rândul lor forţe în România, au pornit o bătălie. Cred că Iohannis merge împreună cu americanii pe Ciucă.(...) e pro american, de-aia a şi fost pus interimar atunci. A apărut un candidat al francezilor care este Dacian Cioloş.(...) în această bătălie, a apărut unul, numit Ludovic Orban, care a zis deodată candidez eu. El nu e în piesă. Încurca multe jocuri. A fost şi nepoliticos, cu trei ani înainte de alegeri tu să-i spui preşedintelui că îi iei locul. Tot ce vedem este pentru 2024. Vă mai dau un exemplu de bătălie a forţelor. E clar că Mircea Geoană vine şi el de undeva. Bănuiesc că dl. Ciucă este al Pentagonului şi Geoană altă direcţie, poate Departamentul de Stat.(...) la un moment dat a dat un interviu la Antena 3 în care spune că ia în calcul să fie preşedinte. Şi a doua sau a treia zi are loc scandalul că a condus beat (...) şi ăla a fost un semnal dat forţelor care îl susţin pe Geoană: staţi cuminţi”, a susţinut publicistul.

Cât priveşte soarta USR PLUS după instalarea Guvernului Ciucă, Ion Cristoiu spune că partidul lui Cioloş va intra în Opoziţie, care îi va face bine, cu condiţia să iasă din bula de pe Facebook şi să se adreseze tuturor românilor, nu numai fanilor săi.

“USR are o mare problemă pe care cred că o va rezolva Dacian Cioloş. Partidul aceste este un partid de Facebook. În momentul în care tu eşti atent la ce spun fanii tăi, radicalii tăi rişti să crezi că ăla e poporul român. După părerea mea, Opoziţia le va face foarte bine, cu o singură condiţie. Ei trebuie să se adreseze şi poporului român. Bula nu este suficientă, opoziţia lor va fi foarte grea pentru că nu se pot uni decât cu AUR. Situaţia va fi foarte complicată. PSD nu va semna un acord.USR PLUS va ajunge tot la mâna PSD pentru că PSD va fi şeful Opoziţiei”, a explicat publicistul.

„Klaus Iohannis a pus presiune pe clasa politică să treacă Ciucă”

Ion Cristoiu mai spune că momentul declaraţiilor preşedintelui Iohannis, din 20 octombrie, prin care anunţa luarea unor măsuri dure împotriva pandemiei a fost special ales pentru a pune presiune pe clasa politică să voteze Guvernul Ciucă.

“Prima dată am crezut că textul ăla în proză al lui Klaus Iohannis era de dramatizare uriaşă a momentului astfel încât să pună presiune pe clasa politică să treacă Ciucă. Deci a fost ales. Eu fac această previziune că se va întâmpla în felul următor. Guvernul acesta, până se învesteşte celălalt, va da măsurile alea foarte dure, una dintre ele neconstituţională... Aici trebuie să spun. În Occident, certificat verde înseamnă boală, vaccin sau testare. Adică te duci, te testezi şi iei un cod din ăla pe telefon pentru 72 de ore. În momentul în care intri în magazin nu-ţi cere vaccinarea, îţi cere codul care poate fi totdeauna pentru vaccinare”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că măsurile dure, decise de Guvernul Cîţu vor fi bine administrate de Guvernul Ciucă, atuul viitorului premier fiind capacitatea de organizare, graţie experienţei sale de fost şef al Statului Major al Armatei.

„Administrarea măsurilor revine lui Ciucă. El a fost şef de Stat Major. Statul Major în Armată se ocupă cu organizarea. Deci nu că el e bun militar în sensul că zice să trăiţi. Tot ce este fundamental în armată este organizarea. Această managerizare este extraordinară în politică. Nu e vorba de militar, nu, totul este o administrare şi el poate să administreze bine această pandemie. După părerea mea, dl Klaus Iohannis a ieşit înadins acum când, după părerea mea, este vârful. O să vedeţi cum încet-încet o să intre în platou sub administrarea lui Ciucă şi ce încântaţi o să fie românii că s-a rezolvat. Eu am încredere. Mie mi-a plăcut când a fost interimar”, a mai spus publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici