Ion Cristoiu: După voiajul turistic la Comana, ştim sigur că pe Klaus Iohannis îl bate soarele în cap

  • Ion Cristoiu: Miercuri, 4 august 2021, cu prilejul unei plimbări cu barca pe lacul turistic Comana, operaţiune publicitară pe faţă a preşedintelui României (nu e la prima faptă de acest fel, la un moment dat a făcut publicitate la un teren de golf al unui om de afaceri), Klaus Iohannis a ţinut o conferinţă de presă.
  • Ion Cristoiu: Pe parcursul conferinţei de presă a avut loc un dialog între Klaus Iohannis şi un jurnalist pe seama acuzaţiilor grave lansate de Ludovic Orban la Focşani. Preşedintele României susţine că aşa ceva nu există. Dovada? El n-a avut semnale că ar fi vorba de o implicare a instituţiilor de forţă în bătălia din partid.
  • Ion Cristoiu: Potrivit lui Klaus Iohannis, România a trimis un PNRR despre care premierul şi preşedintele ştiau că nu e perfect. Păi ce-i costa să trimită un PNRR perfect. Potrivit acestei logici, preşedintele putea susţine că deşi voia să meargă la Iaşi cu avionul şi-a luat bilet pentru Satu Mare, ştiind că e un bilet greşit.
11373 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: După voiajul turistic la Comana, ştim sigur că pe Klaus Iohannis îl bate soarele în cap

Ion Cristoiu: După voiajul turistic la Comana, ştim sigur că pe Klaus Iohannis îl bate soarele în cap

Publicistul Ion Cristoiu analizează prestaţia preşedintelui Iohannis după vizita de miercuri în Parcul Comana şi critică răspunsurile date de şeful statului la acuzaţiile privind implicarea instituţiilor de forţă în campania din PNL şi la dezvăluirile privind problemele cu care se confruntă PNRR-ul românesc la Bruxelles.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Într-un număr anterior, sub titlul Ce se întîmplă cînd pe Klaus Iohannis îl bate soarele-n cap, am trecut prin examenul verificării logice mai multe aserţiuni din Mesajul lui Klaus Iohannis transmis cu ocazia Ceremoniei dedicate Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.

Miercuri, 4 august 2021, cu prilejul unei plimbări cu barca pe lacul turistic Comana, operaţiune publicitară pe faţă a preşedintelui României (nu e la prima faptă de acest fel, la un moment dat a făcut publicitate la un teren de golf al unui om de afaceri), Klaus Iohannis a ţinut o conferinţă de presă. Pentru România reală, acţiunea în care s-a implicat preşedintele n-a avut nici un efect. Pentru Klaus Iohannis a avut. Mai întîi că dat o nouă lovitură în materie de imagine în privinţa vestimentaţiei. Presa s-a ocupat pe larg nu numai de cămaşa care-i sublinia lui Klaus Iohannis virilitatea, dar şi de postura de turist dus de gazde cu barca pe gratis, spre deosebire de turiştii obişnuiţi, care trebuie să plătească pentru asta. Apoi, popasul turistic i-a dat prilejul unei conferinţe de presă cu întrebări aranjate astfel încît preşedinele să poată susţine c-a răspuns unor preocupări ale opiniei publice.

La fel ca în cazul Mesajului, am luat textul conferinţei de presă şi l-am trecut prin filtrul logicii de tip aristotelic.

Concluzia:

Pe Klaus Iohannis continuă să-l bată soarele în cap.

Nu ştim în ce condiţii meteo a fost redactat Mesajul în care susţinea că pe fondul Pandemiei în România a crescut în mod alarmant rasismul. Sigur e că a vorbi despre rasism într-o ţară care n-are afro-americani sugerează efectul unei insolaţii suferite chiar în condiţii de stat în birou. Aşa cum ne arată imaginile, la Comana, Klaus Iohannis a fost dus cu o barcă fără apărătoare împotriva soarelui. Cum pe cap n-avea nici măcar şepcuţa de jocheu dată de Trump în schimbul achiziţionării de către România a armamentului de miliarde de dolari, putem spune cu siguranţă că din punct de vedere al condiţiilor fizice pe preşedinte l-a bătut soarele-n cap. Şi drept urmare a dat expresie verbală unor ciudăţenii din punct de vedere logic.

1. Pe parcursul conferinţei de presă a avut loc un dialog între Klaus Iohannis şi un jurnalist pe seama acuzaţiilor grave lansate de Ludovic Orban la Focşani:

<Jurnalist: Aş dori să ştiu cum vedeţi dumneavoastră, de la înălţimea funcţiei de Preşedinte, a celui mai important om din statul român, a celui mai informat om din stat, declaraţiile făcute de Ludovic Orban, care spunea că în lupta internă din PNL există intervenţii externe, forţe nedemocratice, mecanisme nedemocratice, mîini sucite la spate. Există aceste intervenţii, le vedeţi, le simţiţi?

Klaus Iohannis: Eu nu am astfel de semnale şi pot să vă spun că pun astfel de declaraţii pe seama ascuţirii luptei de tip campanie electorală. Vă daţi seama că, dacă aş avea semnale că există aşa ceva, aş fi intervenit demult. Nu. Lupta este o luptă internă, pentru voturi în PNL. Şi o competiţie politică îi face pe cei implicaţi să caute explicaţii senzaţionale şi cam aşa putem să interpretăm, mai mult nu e.>

Preşedintele României susţine că aşa ceva nu există. Dovada? El n-a avut semnale că ar fi vorba de o implicare a instituţiilor de forţă în bătălia internă din partid. Că dacă ar fi avut ar fi intervenit. Deşi n-a spus-o direct, Ludovic Orban a lăsat să se înţeleagă că Sistemul a intervenit în favoarea lui Florin Cîţu la ordinele lui Klaus Iohannis, înaltul protector al premierului în bătălia pentru şefia PNL. Păi cum să intervină Klaus Iohannis pentru ca Statul paralel să nu se amestece în bătălia din PNL, cînd el însuşi dirijează din umbră acest amestec?

Cel care a lansat acuzaţiile că Sistemul instituţiilor de forţă se implică în campania internă din PNL n-a fost un simplu cetăţean, n-a fost un facebookist şi nici măcar un jurnalist. A fost preşedintele partidului de guvernămînt, preşedintele Camerei Deputaţilor, fost premier al României.

Preşedintele susţine că astfel de acuzaţii ţin de campania electorală. Prin urmare, el nu le dă prea mare importanţă. Cum adică, ditamai personalitatea statului de drept acuză public amestecul instituţiilor de forţă, provocînd un imens scandal, şi preşedintele României se mulţumeşte să consemneze contabiliceşte că e un lucru normal într-o campanie electorală? Nu era normal ca preşedintele României să-i avertizeze pe competitori să nu mai invoce în campania electorală din PNL implicarea unor instituţii de forţă, pentru că prin astfel de acuzaţii venite de la cel mai înalt nivel se administrează lovituri imaginii democraţiei în rîndul cetăţenilor?

2. Un jurnalist i-a cerut preşedintelui părerea despre un articol din Die Welt despre problemele cu care se confruntă la Bruxelles PNRR-ul nostru. Preşedintele a răspuns astfel:

<Mi s-a părut puţin foarte unilateral articolul, ca să nu zic mai mult, că nu este de la noi publicaţia şi n-are rost să spunem alte lucruri. Sunt aşa-numite informaţii pe surse, care «se scurg», în ghilimele. Nu se scurge nimic, sunt unii care vor să-şi dea importanţă şi dau informaţii senzaţionale mai departe. Da, PNRR-ul nostru, ştim, am ştiut de la început că nu este perfect>.

În chip surprinzător Klaus Iohannis pune la îndoială seriozitatea şi corectitudinea unui articol apărut într-o publicaţie de prestigiu din Occident. Se vede treaba că e vorba de un articol care n-a fost plasat de SIE contracost într-o publicaţie din Vest. Dacă ar fost semnat de SIE sub pseudonim, Klaus Iohannis l-ar fi lăudat.

Vine apoi fraza senzaţională, unică în postdecembrist prin aberaţia din punct de vedere logic:

<Da, PNRR-ul nostru, ştim, am ştiut de la început că nu este perfect>.

 Multe ţări membre ale UE s-au preocupat să trimită la Bruxelles un PNRR perfect pentru ca prin aprobare rapidă să beneficieze de prima tranşă din banii repartizaţi. Potrivit lui Klaus Iohannis, România a trimis un PNRR despre care premierul şi preşedintele ştiau că nu e perfect. Păi ce-i costa să trimită un PNRR perfect. Potrivit acestei logici, preşedintele putea susţine că deşi voia să meargă la Iaşi cu avionul şi-a luat bilet pentru Satu Mare, ştiind că e un bilet greşit.

Da, acum ştim sigur că pe Klaus Iohannis îl bate soarele în cap. Şi nu de ieri, de azi, ci de la începutul celui de-al doilea mandat.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici