Ion Cristoiu: Florin Cîţu - Ludovic Orban: 1-0 (Deocamdată)

  • Ion Cristoiu: Duminică, 30 mai 2021, la ora 10.10, Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la şefia PNL. În ultima vreme, întrebat despre intenţia de a se înscrie în cursă, Florin Cîţu a scăldat-o. Se vorbea pe la colţuri despre unele şovăieli ale premierului de a se arunca în bătălie.
  • Ion Cristoiu: Lansarea lui Florin Cîţu a fost o lovitură mediatică. Brusc, interesul pentru Consiliu a crescut urieşeşte. La Consiliu, Florin Cîţu a ţinut un nou discurs despre înscrierea în cursa pentru şefia PNL. Am avut de-a face astfel cu o dublă lansare. Mult mai important, Florin Cîţu şi-a proclamat şi Programul.
  • Ion Cristoiu: Mişcarea lui Florin Cîţu l-a lăsat pe Ludovic Orban în ofsaid. Preşedintele PNL s-a văzut obligat să reacţioneze la provocarea adversarului său: El şi-a anunţat candidatura la Consiliul Naţional. Fără susţinători în jur, dar mai ales fără program.
1180 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Florin Cîţu - Ludovic Orban: 1-0 (Deocamdată)

Ion Cristoiu: Florin Cîţu - Ludovic Orban: 1-0 (Deocamdată)

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că anunţul premierului Florin Cîţu de a candida la şefia PNL, punerea lui în scenă şi reacţia lui Ludovic Orban arată că şeful Executivului a punctat în defavoarea actualului lider liberal, iar bătălia dinaintea congresului din toamnă se va duce pe marea scenă a ţării şi am putea avea deja un învins.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Pentru televiziunile de ştiri care trăiesc din Breaking newsuri în cascade, ziua de duminică, 30 mai 2021, se anunţa sub semnul a ceea I. L. Caragiale numea în Oribila stagnaţiune Mare moartă. Prin Mare moartă în presă, formidabilul gazetar desemna, împrumutînd formula din marinăritul cu pînze, absenţa evenimentelor în stare să umfle tirajele.

E drept, pentru duminică fusese anunţat Consiliul Naţional al PNL, al doilea organ de conducere colectivă după Congres. Reuniunea avea programată votarea datei cînd se va ţine Congresul şi calendarul campaniei electorale din PNL. În PNL, ca în toate partidele postdecembriste, urmaşe, fără s-o recunoască, ale PCR, forurile de conducere colectivă sînt, ca şi C.C.-ul dinainte de 1989, simple instrumente de acceptare în unanimitate a deciziilor luate prin boscheţi de cei cîţiva membri din conducerea partidului. Ca şi în cazul Plenarelor CC, reuniunile la nivelul conducerilor colective sînt un eveniment doar pentru membrii din provincie. Aceştia au posibilitatea de a da o fugă pînă la Bucureşti şi, după ce-au ridicat mînă fără a şti deseori pentru ce, să meargă prin magazine să ia nevestelor sau ibovnicelor o rochiţă sau o pereche de pantofi. Conducerea restrînsă a PNL decisese data Congresului (25 septembrie 2021) şi calendarul alegerilor din filiale. Reuniunea Consiliului urma să aibă loc în aer liber, la grădina de vară Herăstrău, cu participarea a 500 de liberali. Astfel de reuniuni fac rating doar prin şansa cameramanilor de a stărui asupra unor pulpe mai dihai. Cum însă Consiliul Naţional urma să se desfăşoare în aer liber, date fiind condiţiile meteo, era greu de presupus că liberalele îşi vor putea etala pulpele. Prin urmare, singurul eveniment mai acătării al zilei de duminică, se anunţa ca o moarte cruntă pentru ratinguri.

Contrar aşteptărilor, ziua de duminică, 30 mai 2021 a făcut ratingurile să se umfle, mai ceva decît pînza unei corăbii în prefaţa unei furtuni.

Duminică, 30 mai 2021, la ora 10.10, Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la şefia PNL. În ultima vreme, întrebat despre intenţia de a se înscrie în cursă, Florin Cîţu a scăldat-o. Se vorbea pe la colţuri despre unele şovăieli ale premierului de a se arunca în bătălie, o teză de fond fiind cea a unei împingeri în faţă a lui Florin Cîţu de către adversarii lui Ludovic Orban din PNL. E drept, cine urmărise cît de cît atent scena politică va fi remarcat de ceva vreme angajarea lui Florin Cîţu într-o campanie publicitară menită a-l defini ca un politician de tip nou, adept al lui per pedes apostolorum, cu unele crampe de lirism, cum ar fi cea de a se autofilma pe malul mării. Atît de puternică era strădania lui Florin Cîţu de a se pregăti ca de nuntă, încît într-un clip a reuşit chiar performanţa de a rosti cuvintele cu dicţia regulamentară.

Înscrierea sa în cursă era de aşteptat. Nu era de aşteptat felul spectaculos în care urma să aibă loc anunţul:

Cu puţin timp înainte de începerea Consiliului naţional, pe treptele scării care duce la uşa pe care se intră în sediul din Modrogan, înconjurat de cei 40 de susţinători, între care se aflau nume grele ale Partidului Naţional Liberal de la Raluca Turcan la Emil Boc, dar şi nume surprinzătoare, desemnînd trecerea dintr-o barcă într-alta, cum ar fi cel al al lui Virgil Popescu.

S-o recunoaştem.

Lansarea lui Florin Cîţu a fost o lovitură mediatică.

Brusc, interesul pentru Consiliu a crescut urieşeşte.

La Consiliu, Florin Cîţu a ţinut un nou discurs despre înscrierea în cursa pentru şefia PNL.

Am avut de-a face astfel cu o dublă lansare.

Mult mai important, Florin Cîţu şi-a proclamat şi Programul:

<PNL are nevoie de un suflu nou, are nevoie de o conducere care să vină cu elemente de noutate...>

Montajul literar-artistic, dar mai ales definirea candidatului ca reprezentant al suflului nou, spun clar că Florin Cîţu s-a angajat cu toate forţele în campania pentru şefia PNL şi că nu e un candidat înscris în cursă pentru ca Ludovic Orban să nu concureze singur.

Mişcarea lui Florin Cîţu l-a lăsat pe Ludovic Orban în ofsaid.

Preşedintele PNL s-a văzut obligat să reacţioneze la provocarea adversarului său:

El şi-a anunţat candidatura la Consiliul Naţional.

Fără susţinători în jur, dar mai ales fără program.

Pe deasupra el a încercat să minimalizeze evenimentul produs de Florin Cîţu.

Impresia de ins în cârje a fost adîncită şi de întrebările presei, toate avînd ca temă teza că el va pierde şefia PNL. Fără a sesiza că în astfel de împrejurări presa te pîndeşte pentru a te surprinde lovit, el s-a lăsat fotografiat şi filmat singur.

E drept, după Consiliu, cîţiva din susţinătorii săi s-au exprimat pe Facebook.

Prea tîrziu însă!

Ludovic Orban a încasat un gol de toată frumuseţea!

Florin Cîţu s-a definit ca un reprezentant al noului, al viului, al suflului tineresc.

Prin reacţia sa, Ludovic Orban s-a definit, fără să-şi dea seama, ca un reprezentant al vechiului, al obositului, al lipsitului de suflu şi iniţiativă.

Ei şi – vor spune adepţii lui Ludovic Orban – ce importanţă are pentru bătălia din PNL bătălia mediatică?

După părerea mea, în condiţiile transformării unor alegeri într-un partid în alegeri de spectaculosul prezidenţialelor, bătălia se va duce în principal pe marea scenă a ţării şi nu pe scena mică a unui partid.

Ludovic Orban – sînt sigur – pariază pe înţelegerile făcute sau pe cale de a le face cu fialele PNL din ţară.

Numai că orice înţelegere va pica dacă pe la începutul lui septembrie, ca urmare a unei crîncene campanii mediatice, Ludovic Orban va fi la pământ.

Cine va mai avea curajul să voteze un deja învins?!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici