Ion Cristoiu: În PNL s-a declanşat războiul civil între Nordişti şi Sudişti

  • Ion Cristoiu: Violenţa atacului e o premieră postdecembristă dacă iau în considerare că Rareş Bogdan e ditamai prim-vicepreşedintele PNL şi una dintre vedetele partidului. E drept, Rareş Bogdan n-a fost pînă acum un fan al lui Ludovic Orban. Cu toate acestea, de cînd e PNL (din 2019), el n-a avut o ieşire atît de violentă la adresa lui Ludovic Orban.
  • Ion Cristoiu: E însă doar vîrful de ac de viespe al unui atac lansat de un elefant. Şi cînd spun elefant, nu mă refer la Rareş Bogdan, ci la Gruparea antiOrban din partid (cîteva nume au fost spuse în interviu – Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc), grupare masivă, al cărei purtător de cuvînt a fost duminică seara Rareş Bogdan.
  • Ion Cristoiu: Presupun că momentul de duminică seara va fi trecut sub tăcere sau minimalizat de către Ludovic Orban. Preşedintele PNL va evita pe cît posibil o confruntare pe faţă cu Gruparea reformistă, invocînd nevoia ca aceste discuţii să aibă loc în interiorul partidului. Între timp, el va căuta să nu piardă nici un Sudist şi eventual să rupă de la Nordişti.
3026 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: În PNL s-a declanşat războiul civil între Nordişti şi Sudişti

Ion Cristoiu: În PNL s-a declanşat războiul civil între Nordişti şi Sudişti

Publicistul Ion Cristoiu analizează interviul pe care i l-a acordat duminică prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan la Aleph News şi nu exclude ca atacul virulent lansat de acesta împotriva lui Ludovic Orban să fie minimalizat de liderul partidului şi să evite o confruntare cu gruparea reformistă, totul depinzând însă de intervenţia preşedintelui Iohannis, care ar putea înclina balanţa în favoarea nordiştilor sau sudiştilor.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„După cum am scris într-o ediţie anterioară a Gîndurilor lui Cristoiu, vineri, 15 ianuarie 2021, am înregistrat un interviu cu prim vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, interviu difuzat duminică, 17 ianuarie 2021, pe Aleph News între orele 20 şi 21.

Ca în toate interviurile semnate de mine de-a lungul vremii (am făcut interviuri încă de pe vremea cînd eram simplu colaborator al Vieţii studenţeşti, la Cluj; Mihai Cistelican, un tînăr gazetar de talent, interesat de cariera mea de ziarist, mi-a trimis într-una din zile, descoperit de el în paginile Vieţii studenţeşti, un dialog cu profesorul universitar şi criticul literar Mircea Zaciu), şi în cel luat lui Rareş Bogdan am împins în plan secund comentatorul politic Ion Cristoiu pentru a lăsa loc de desfăşurare ziaristului Ion Cristoiu.

Acum însă, cînd interviul a fost difuzat şi politicienii şi analiştii au luat cunoştinţă de conţinut, găsesc de cuviinţă să mă pronunţ asupra lui în postura de editorialist.

Am parcurs ştirile apărute în presă după difuzarea interviului.

Toate textele consacrate interviului scot în evidenţă violenţa atacului lansat de Rareş Bogdan împotriva lui Ludovic Orban. Pe parcursul interviului, a fost vorba de o rafală de atacuri, care de care mai puternic. Reţin, cum au făcut-o şi alte publicaţii, pe acesta:

<Cu excepţia unui singur om, toţi premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieşit de acolo trăncăniţi la cap. Au ieşit de acolo cu capul umflat. La toţi li se pare că fără ei universul nu mai funcţionează, că sunt mesianici pentru România şi pentru omenire şi niciunul cu excepţia lui Emil Boc, restul s-au stricat la cap. Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo şi să rămînă omul care a fost, la rîndul lui i s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e cîinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le ştie pe toate.>

Violenţa atacului e o premieră postdecembristă dacă iau în considerare că Rareş Bogdan e ditamai prim-vicepreşedintele PNL şi una dintre vedetele partidului. E drept, Rareş Bogdan n-a fost pînă acum un fan al lui Ludovic Orban. Cu toate acestea, de cînd e PNL (din 2019), el n-a avut o ieşire atît de violentă la adresa lui Ludovic Orban. L-a mai criticat pe Ludovic Orban ici – colo, dar păstrîndu-se într-o prudenţă suficient de clară pentru a se putea apăra ulterior prin invocarea criticilor colegiale sau chiar amicale. Prevalîndu-se de aceasta, Ludovic Orban, care a optat pentru minimalizarea unei posibile rupturi, fie că nu a luat în seamă criticile, fie că le-a trecut pus sub semnul discuţiilor aprinse, inevitabile într-un partid viu, cum e PNL. Peste atacul de duminică seara, Ludovic Orban nu poate însă trece, aşa cum nu poate trece nici un membru PNL. Pentru că:

  1. Atacul a fost de o rară violenţă pamfletară.
  2. Atacul a vizat ansamblul prestaţiei lui Ludovic Orban ca preşedinte de partid.
  3. Atacul a avut drept concluzie cererea ca Ludovic Orban să plece din fruntea partidului
  4. Atacul l-a plasat pe premierul Florin Cîţu în ipostaza de alternativă a lui Ludovic Orban.
  5. Atacul a conţinut acuzaţii precise la care Ludovic Orban trebuie să răspundă, pentru că altfel riscă să treacă nu numai laş, dar şi autor al dezastrului PNL din alegeri.

Ca Istoric al clipei am descifrat semnificaţiile unei întîmplări şi prin convocarea contextului mai larg în care a avut loc întîmplarea. E important, foarte important de ştiut că atacul lui Rareş Bogdan nu e rodul unei ieşiri de moment pe parcursul unui interviu al unui politician şi cu atît mai puţin rezultatul abilităţii mele de a-l face pe Rareş Bogdan să spună ceea ce nu voia să spună. În numeroase rînduri, am avertizat că un politician autentic nu va spune într-un interviu decît ceea ce vrut să spună înainte de a veni în studio. Rareş Bogdan a venit la acest interviu pregătit să declanşeze atacul. Mai mult el a dorit acest interviu. Rareş Bogdan e un interlocutor dorit de toţi autorii de interviuri. I-am luat un interviu în Pandemie pe cristoiuTv şi am fost încîntat de prestaţia sa şi pentru că el se numără printre puţinii politicieni care spun ceea ce gîndesc şi nu ceea ce i-a poruncit partidul să spună în presă. Din cîte am înţeles, interviul a fost gîndit de Rareş Bogdan ca debut al unei ofensive mediatice de proporţii împotriva preşedintelui PNL Ludovic Orban. Al unei ofensive declanşate de Rareş Bogdan ca purtător de cuvînt al unei Grupări din PNL pe care aş putea -o numi Gruparea pentru salvarea PNL de la naufragiu.

E însă doar vîrful de ac de viespe al unui atac lansat de un elefant. Şi cînd spun elefant, nu mă refer la Rareş Bogdan, ci la Gruparea antiOrban din partid (cîteva nume au fost spuse în interviu – Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc), grupare masivă, al cărei purtător de cuvînt a fost duminică seara Rareş Bogdan. Rareş Bogdan a schiţat un tablou neliniştitor al situaţiei din PNL înainte şi după alegerile parlamentare. La capătul unei analize de bisturiu a uriaşelor greşeli ale PNL în campania electorală, l-am întrebat, după cum era şi normal, dacă a semnalat în partid aceste erori pentru ca ele să fie rapid corectate. Rareş Bogdan a trecut în revistă momentele în care nu numai el, dar şi alţi lideri ai PNL, au atras atenţia asupra unor erori capitale. Din cîte-mi amintesc nu numai eu, dar şi alţi comentatori, s-au întrebat de ce nu operează Ludovic Orban nici o schimbare în Guvern. Era limpede că anumiţi miniştri trăgeau partidul în jos. Partidul era tras în jos şi de impresia că PNL e o Grupare mafiotă în care nimeni nu-i lăsat în urmă, în care funcţionează regula Toţi pentru unul şi unul pentru toţi. În interviu, Rareş Bogdan a dezvăluit că Gruparea reformistă a cerut primenirea Guvernului:

<În iunie am solicitat primenirea Guvernului. Am primit critici. Am spus şansa noastră e să primenim echipa guvernamentală. Am spus că avem 3-4 miniştri slabi, care dacă nu-i schimbăm, vom crea imaginea unui Guvern care va fi influenţat nu de performanţele unor miniştri ca Bode, Cîţu, ci de neperformanţele unor miniştri precum Ştefan, Anisie sau de tipul altor miniştri. Am spus atunci să schimbăm 3-4 miniştri. S-a refuzat. Au spus că asta înseamnă că nu avem încredere. S-a dovedit că schimbarea lui Costache cu Nelu Tătaru a fost de bun augur. De ce nu am avea câştig de cauză schimbându-l pe Ştefan cu Florin Roman? Sau pe Monica Anisie. Nu trebuie să se supere pe noi aceşti oameni, dar trebuie să gândim pentru viitorul partidului. Le-am atras atenţia că dacă nu vom fi atenţi un vom obţine 30%.>

— Păi dacă aţi semnalat în interior lucruri pe care pînă şi noi, cei din exterior, le vedeam şi ne întrebam cum de nu sînt corectate, trebuie să ne explicaţi de ce n-au fost luate în seamă criticile dvs.? l-am întrebat pe Rareş Bogdan.

Am primit următorul răspuns:

„Partidul nu a fost condus clasic, tradiţional, aşa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării.”

După atîtea interviuri luate în cei peste 30 de ani de gazetărie, puţine răspunsuri mă mai surprind. Acesta însă m-a surprins pînă la descumpănire. Rareş Bogdan, în numele Grupării Reformiste, îl acuză pe Ludovic Orban de instaurarea în PNL a unei dictaturi de talia celei instaurate de Liviu Dragnea în PSD. M-a surprins răspunsul, deoarece PNL, partidul pe care-l ştiu din 1990, s-a deosebit de alte partide, de PSD, în primul rînd, tocmai prin democraţia internă. PNL n-a fost niciodată pînă acum partidul amintind de PCR-ul lui Nicolae Ceauşescu. Purtătorul de cuvînt al Grupării reformiste a susţinut că Ludovic Orban trebuia să demisioneze a doua zi după anunţarea rezultatelor la alegeri. Pentru că – indiscutabil – alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un eşec lamentabil pentru PNL. Să iei doar 25%, tu, partid rezultat din fuziunea a două partide de guvernămînt – PNL şi PDL –, creat în 2014 tocmai pentru ca pe partea Dreaptă să fie o forţă de talia celei întruchipate de PSD pe partea Stîngă, în condiţiile unui PSD erodat de cei 8 ani de guvernare, supus de Marcel Ciolacu unei Schimbări la faţă, e mai mult decît un eşec:

E un dezastru.

În alte părţi ale Europei, un lider de partid demisiona chiar din seara lui 6 decembrie 2020. Asta deoarece în lumea civilizată, eşecul se plăteşte. În cazul lui Ludovic Orban demisia era cu atît mai mult necesară cu cît, aşa cum spune Rareş Bogdan, toate deciziile din campanie n-au fost colective. Ele au fost ale unui singur om:

Ludovic Orban.

Şi dacă urmare a acestor decizii PNL a pierdut, era o chestiune de bun simţ ca Ludovic Orban să fi demisionat.

Prin Rareş Bogdan Gruparea reformistă trage un semnal de alarmă.

Dacă Ludovic Orban nu pleacă din fruntea PNL, partidul va avea soarta PNŢCD.

Argumentele Grupării trimit şi la situaţia de după alegeri:

Ludovic Orban nu numai că n-a demisionat, dar, mai mult, s-a apucat să sacrifice partidul pentru a supravieţui ca preşedinte al PNL.

Rareş Bogdan a evidenţiat negocierile păguboase de la formarea Guvernului duse exclusiv de Ludovic Orban.

Eu aş adăuga alte patru argumente:

1) Demisia din postul de premier în loc de a demisiona din fruntea partidului. Guvernarea PNL a rămas de izbelişte între 7 decembrie şi 23 decembrie 2020. Şi asta a costat partidul.

2) Cocoloşirea lui Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, de către Ludovic Orban, deşi fostul ministru e deja „penal”.

3) Ludovic Orban are nevoie în această perioadă de cît mai mulţi lideri de filiale judeţene. Aşa se explică şi greşeala de imagine care a fost tragerea la sorţi a posturilor de secretari de stat de către baronii locali. Un moment care a lovit imaginea partidului de formaţiune care promovează în funcţii doar după criteriul competenţei.

4) Băltirea în care se complace PNL de la investirea Guvernului încoace. Spaţiul public e dominat de prezenţa hiperactivă a miniştrilor USRPLUS care nu ezită să denunţe moştenirea dezastruoasă lăsată de miniştrii PNL. În tot acest timp, partea din Guvern care revine PNL s-a dat la fund. Ai impresia că e vorba de un Guvern format în jurul USRPLUS.

Din cîte ştiu, Gruparea Reformistă e alcătuită cu precădere din Nordişti, lideri ai fialelor PNL de dincolo de Carpaţi. Dintre Sudişti, Gruparea a reuşit să atragă pe Iulian Dumitrescu de la Prahova şi pe Hubert Thuma de la Ilfov. Restul Sudiştilor (liderii filialelor de dincoace de Carpaţi) sînt de partea lui Ludovic Orban.

Presupun că momentul de duminică seara va fi trecut sub tăcere sau minimalizat de către Ludovic Orban. Preşedintele PNL va evita pe cît posibil o confruntare pe faţă cu Gruparea reformistă, invocînd nevoia ca aceste discuţii să aibă loc în interiorul partidului. Între timp, el va căuta să nu piardă nici un Sudist şi eventual să rupă de la Nordişti.

 Rareş Bogdan a zis în interviu că Klaus Iohannis nu se amestecă în problemele interne ale PNL.

 Nu se amestecă acum, desigur, cîtă vreme nu se văd şansele Grupării Reformiste în confruntarea cu Ludovic Orban. Asta nu înseamnă că nu se va amesteca. Şi evident, el va înclina balanţa într-o parte şi-n alta. Cu cine va fi? Cu Nordiştii sau cu Sudiştii?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici