Ion Cristoiu: PNL-ul lui Florin Cîţu, zis Mîţu – victimă sigură a USR-ului lui Cătălin Drulă, zis Rangă

  • Ion Cristoiu: Dacă ar fi să credem Statului USR, Cătălin Drulă a ajuns preşedinte interimar din pură întîmplare. Preşedintele ales de Congres în 2 octombrie 2021 a demisionat. Potrivit statutului, vicepreşedintele cu cele mai multe voturi a ajuns preşedinte interimar.
  • Ion Cristoiu: Marţi, 8 februarie 2022, preşedintele interimar Cătălin Drulă a ţinut o conferinţă de presă. Contrar aşteptărilor, el a ţinut Conferinţa de presă nu pentru a anunţa ţinerea Congresului, ci pentru a expune un Program spectaculos de revigorare a partidului sub conducerea sa.
  • Ion Cristoiu: Graba cu care Dacian Cioloş a fost înlocuit cu Cătălin Drulă ne spune că alegerile anticipate sînt inevitabile. Şi că forţe exterioare USR şi-au dat seama că partidul trebuie să treacă urgent sub Cătălin Drulă. A cărui personalitate diferită de cea a lui Dacian Cioloş şi cea a lui Dan Barna îşi va pune amprenta asupra politicii USR din perioada următoare.
10164 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: PNL-ul lui Florin Cîţu, zis Mîţu – victimă sigură a USR-ului lui Cătălin Drulă, zis Rangă

Ion Cristoiu: PNL-ul lui Florin Cîţu, zis Mîţu – victimă sigură a USR-ului lui Cătălin Drulă, zis Rangă

În ediţia anterioară a Gîndurilor lui Cristoiu de pe cristoiublog.ro avansam ipoteza că Lovitura de stat din interiorul USR n-a vizat înlocuirea lui Dacian Cioloş cu Dan Barna, cum s-ar fi crezut, ci parvenirea în fruntea USR a lui Cătălin Drulă. Articolul încheiat luni, 7 februarie 2022, noaptea (se va vedea imediat importanţa precizării) semnala la un moment dat:

„Aparent, Cătălin Drulă i-a luat locul lui Dacian Cioloş din pură întîmplare. Pînă la Congresul extraordinar de alegere a unui nou preşedinte, era nevoie de un preşedinte interimar. Să fie însă o pură întîmplare? Şi dacă Planul Complotiştilor asta a urmărit - înlocuirea lui Dacian Cioloş cu Cătălin Drulă? Un Plan care vizează instalarea lui Cătălin Drulă la Congres în fruntea USR şi avansarea candidaturii sale la prezidenţiale.

Pare o ipoteză absurdă?

Hai să vedem cîteva fapte.”

Drept fapte în sprijinul ipotezei mele consemnam:

a) Determinarea cu care Cătălin Drulă a anunţat chiar de joi seara, cu cîteva zile înainte de demisia lui Dacian Cioloş, că e gata să-şi asume funcţia de preşedinte interimar.

b) Ridicarea în slăvi de către Presa USR-istă a lui Cătălin Drulă, în contrast cu spulberarea lui Dacian Cioloş şi neglijarea lui Dan Barna.

c) Campania de imagine de care a beneficiat Cătălin Drulă cu mult înaintea Crizei. O campanie care a pus accentul pe o personalitate diferită de toţi ceilalţi lideri USR prin determinare, limbaj simplu, deschidere către realităţi şi, evident, refuzul de a mai sta închis în bula de pe Internet.

Toate acestea mi s-au părut fapte semnificative pentru ipoteza unei înlocuiri a lui Dacian Cioloş cu Cătălin Drulă ca soluţie pentru revigorarea partidului în perspectiva alegerilor anticipate din vara lui 2022. Forţele care au creat şi îndrumat USR par să fi ajuns la concluzia că Timpul nu mai are răbdare. Că Dacian Ciooloş, sub conducerea căruia USR a moţăit, trebuie schimbat cu un lider de o factură net diferită de cea a diplomatului de la Bruxelles pentru a pregăti partidul în vederea anticipatelor.

Ipoteza mea a fost lansată într-un text încheiat cu mult înainte de a se şti desfăşurarea evenimentelor de a doua zi, marţi, 8 februarie 2022.

Dacă ar fi să credem Statului USR, Cătălin Drulă a ajuns preşedinte interimar din pură întîmplare. Preşedintele ales de Congres în 2 octombrie 2021 a demisionat. Potrivit statutului, vicepreşedintele cu cele mai multe voturi a ajuns preşedinte interimar.

Ce-ar însemna preşedinte interimar ajuns din întîmplare?

Un lider USR care, a doua zi după demisia preşedintelui, ţine o conferinţă de presă în care anunţă programarea Congresului pentru alegerea unui preşedinte plin. Pînă atunci, spune preşedintele interimar, el, ajuns în fruntea USR din întîmplare şi fără să-şi fi dorit asta, se va mulţumi să administreze treburile curente şi, evident, va pregăti Congresul, care trebui să se ţină cît mai repede.

Marţi, 8 februarie 2022, preşedintele interimar Cătălin Drulă a ţinut o conferinţă de presă.

Contrar aşteptărilor, el a ţinut Conferinţa de presă nu pentru a anunţa ţinerea Congresului, ci pentru a expune un Program spectaculos de revigorare a partidului sub conducerea sa.

Caracteristica definitorie a acestui program e determinarea. Spre deosebire de diplomatul Dacian Cioloş, Cătălin Drulă vede politica USR din perioada următoare ca stînd sub semnul intervenţiei sale cu folosirea răngii în cazul chioşcurilor Metrorex. Acest program corespunde pe deplin personalităţii lui Cătălin Drulă. Fie şi la o simplă privire, ca stil de a face politică în România de azi, Cătălin Drulă seamănă izbitor cu George Simion. Aceeaşi determinare gata să devină violenţă. Aceleaşi vorbe şi gesturi de om dintr-o bucată. Acceaşi deschidere către realităţi. Acelaşi firesc al prestaţiei, prin nimic deosebită de cea a unui om simplu. La conferinţa de presă, Cătălin Drulă a dat de pămînt cu Klaus Iohannis, a atacat violent Coaliţia PSD-PNL, dar mai ales a deplasat USR de la Stînga la Dreapta, în zona dominată de PNL.

Schimbarea de viziune prin raportare la conducerea executată de Dacian Cioloş se evidenţiază din anunţul:

„Zilele confortului în această Coaliţie disfuncţională s-au terminat. Au fost prea multe luni de miere, s-a văzut că PNL şi PSD nu sînt în stare să conducă România.

Coaliţia contra firii are zilele numărate.”

Cătălin Drulă a anunţat astfel o schimbare spectaculoasă în politica USR ca partid de Opoziţie. Teoretic, el e preşedinte interimar. Practic, el se manifestă ca un preşedinte plin. Conferinţa de presă a dezvăluit un Program gîndit cu mult înainte de demisia lui Dacian Cioloş. Asta confirmă ipoteza că la USR a avut loc o înlocuire (cu sau fără ştiinţa lui Dacian Cioloş) a unui preşedinte văzut ca epuizat cu un preşedinte nou, văzut ca liderul în stare să revigoreze partidul.

E mai mult decît interesant că atît Dacian Cioloş, cît şi Dan Barna au anunţat tot marţi, 8 februarie 2022, că nu vor candida la şefia partidului şi că îi vor da tot sprijinul lui Cătălin Drulă. Aşadar, cei doi l-au recunoscut pe Cătălin Drulă ca noul preşedinte plin al USR şi nu ca preşedinte interimar.

Cine a impus această schimbare?

Nu ştim cine anume!

Sigur e c-a fost vorba de o forţă suficient de puternică pentru a-i face pe cei doi – Dacian Cioloş şi Dan Barna – să se tragă singuri pe linie moartă. Graba cu care Dacian Cioloş a fost înlocuit cu Cătălin Drulă ne spune că alegerile anticipate sînt inevitabile. Şi că forţe exterioare USR şi-au dat seama că partidul trebuie să treacă urgent sub Cătălin Drulă. A cărui personalitate diferită de cea a lui Dacian Cioloş şi cea a lui Dan Barna îşi va pune amprenta asupra politicii USR din perioada următoare. Conferinţa de presă a fost deja începutul luptei USR împotriva inamicului desemnat a fi PNL.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici