Ion Cristoiu: Revoluţia din PNL s-a oprit înainte de a începe!

  • Ion Cristoiu: Revoluţia din PNL s-a oprit înainte de a începe. Presupunerea mea, avansată deja în Jurnalul meu video, de luni seara, a fost confirmată de intervenţia de marţi seara a lui Rareş Bogdan la Aleph News, o lovitură de presă dată de Marius Tucă.
  • Ion Cristoiu: În interviul de duminică seara, Rareş Bogdan a spus explicit că Ludovic Orban trebuie să plece în perioada următoare şi nu la Congres. Marţi seara el a declara invers: „E o bătălie pe termen lung.(…) Nu dăm înapoi. Pentru moment ce am făcut este suficient.”
  • Ion Cristoiu: La întrebarea mea directă, Rareş Bogdan a răspuns că de data asta, spre deosebire de Oprirea Puciului din 19 decembrie 2020, Klaus Iohannis n-a jucat nici un rol.
4173 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Revoluţia din PNL s-a oprit înainte de a începe!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că revoluţia pornită de Rareş Bogdan în PNL prin care denunţa modul discreţionar a lui Ludovic Orban de a conduce partidul şi dădea semnalul reformării acestuia s-a încheiat înainte de a începe, fiind sceptic că preşedintele Iohannis nu a avut niciun rol în blocarea mişcării reformiste.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Rareş Bogdan, prim vicepreşedinte al PNL mi-a acordat pentru Aleph News un interviu de o oră, înregistrat vineri, 15 ianuarie şi difuzat duminică, 17 ianuarie 2021.

Acestui interviu i-am consacrat două comentarii scrise şi două comentarii video pe cristoiublog.ro. Importanţa acordată interviului se vede nu doar din numărul de comentarii, dar şi din titlurile lor:

Dacă nu dă în clocot, PNL riscă să moară încetul cu încetul;

În PNL s-a declanşat războiul dintre Nordişti şi Sudişti;

Revoluţia lui Rareş Bogdan a fost întreruptă de divinitatea cu telefonul-mobil;

Prin Rareş Bogdan, gruparea reformistă din PNL a pornit ofensiva împotriva lui Ludovic Orban.

Aşa cum spuneam chiar în cuvintele prefaţatoare la interviu, Rareş Bogdan e un politician care spune ce gîndeşte şi nu ce i se dă să spună de către responsabilii cu comunicarea ai partidului. Un interviu luat lui Rareş Bogdan în Pandemie, pe cristoiuTv, mi-a confirmat că prim-vicepreşedintele PNL gîndeşte asupra realităţilor de la noi şi de aiurea, ajutat şi de lecturi temeinice, făcute atunci cînd trebuia. Altfel spus, el are o viziune proprie asupra problemelor de bază ale României. Nu numai în campanie, dar şi mai înainte, el s-a afirmat ca liderul Grupării Creştin Democrate din PNL, în confruntarea cu Gruparea URSPLUS, condusă de Ludovic Orban, responsabilă de catastrofa de la alegeri prin hărţuirea Bisericii, dispreţul faţă de ideea de naţiune, de familie, de tradiţii, prin internaţionalismul vecin bolşevismului.

 Interviul de duminică seara a fost unul de excepţie prin explicarea cauzelor de fond ale eşecului PNL la alegeri şi radiografia tăioasă a situaţiei din PNL, partid condus cu o mînă de tip Liviu Dragnea de către Ludovic Orban. Caracterul de excepţie al interviului a fost dat şi de violenţa pamfletară a interlocutorului. Rareş Bogdan are marele talent de a născoci etichete, porecle şi formulări pitoreşti despre duşmani. Zicerea despre Ludovic Orban <i s-a umflat capul> poate ocupa oricînd un loc de frunte în tezaurul de formulări memorabile născocite în focul bătăliilor politice postdecembriste.

Toate aceste lucruri sînt suficiente pentru a scrie c-a fost un interviu de excepţie. Nu însă şi pentru a scrie c-a fost unul istoric. Pentru că istoric poate fi doar un interviu care face parte dintr-un Plan, dintr-o Strategie mai largă decît ofensiva mediatică, incluzînd în chip necesar şi acţiunea în planul faptelor. Dacă ar fi rămas la atît, la atacarea lui Ludovic Orban cu o violenţă şocantă dacă ne gîndim că Rareş Bogdan e prim vicepreşedintele partidului căruia Ludovic Orban îi e preşedinte, n-aşi fi scris patru comentarii. Am scris aceste comentarii, definind interviul drept istoric, deoarece – aşa cum s-a înţeles din dialog – , el s-a vrut parte a unui Plan, cel de răsturnare a lui Ludovic Orban de la şefia PNL în perioada imediat următoare. Nu la viitorul Congres, despre care nu se ştie nici măcar dacă va avea loc anul acesta, ci în perioada următoare, consecinţă a unei Ofensive angajate de o întreagă grupare din partid, a Nordiştilor, cum i-am zis eu, plecînd de la realitatea că, la fel ca în cazul PSD, partea modernă a PNL se află dincolo de Carpaţi. În numele acestei Grupări, Rareş Bogdan a formulat şi oferta pentru Ludovic Orban:

Rămîne la şefia Camerei Deputaţilor, dar pleacă din fruntea PNL.

Pînă la Congres – a susţinut Rareş Bogdan – va fi numit un interimar.

Principalul motiv al cererii îl reprezintă pierderea alegerilor de către PNL. Un dezastru de care e responsabil exclusiv Ludovic Orban. În campanie, preşedintele PNL a luat decizii de unul singur, fără a acorda vreo atenţie părerilor celorlalţi membri ai conducerii.

Debarcarea lui Ludovic Orban în perioada următoare, fără a mai aştepta Congresul amînat de Gruparea Orban la calendele greceşti, se impune – potrivit lui Rareş Bogdan – pentru că altfel PNL riscă să aibă soarta PNŢCD.

Planul invocat de Rareş Bogdan presupunea o ofensivă a Grupării reformiste începînd chiar de luni dimineaţă. Ofensiva mediatică urma să fie continuată de Rareş Bogdan printr-un interviu unu la unu luni seară, la Sinteza zilei, avînd ca moderator o vedetă precum Mihai Gâdea, şi începută de alţi membri ai Grupării la diferite posturi tv. A doua zi şi a treia zi au avut loc următoarele întîmplări ciudate:

– Luni, Rareş Bogdan a plecat la Bruxelles. Emisiunea de la Sinteza zilei a fost anulată.

– Cu excepţia lui Robert Sighiartău, nici un membru al Grupării reformiste n-a intervenit în media.

– Ludovic Orban a făcut să apară în presă informaţia că luni a avut o întîlnire cu Klaus Iohannis la Cotroceni. A fost această întîlnire? Probabil că da. A avut drept subiect scandalul din PNL? N-are importanţă. Importanţă are că Administraţia prezidenţială n-a dezminţit informaţia. Asta înseamnă c-a avut loc. Şi chiar dacă nu s-a discutat despre Ofensiva Reformiştilor, convocarea lui Ludovic Orban a doua zi după interviul lui Rareş Bogdan a avut indiscutabil valoarea unui semnal pro Orban dat de Klaus Iohannis liderilor PNL. Nu întîmplător, după apariţia ştirii, Emil Boc, pe care Rareş Bogdan paria ca lider al Grupării, s-a delimitat de Rareş Bogdan invocînd necesitatea păstrării confruntării în interior. Sloganul ăsta – pe care-l ştiu încă din anii 90 – a fost şi este arma folosită de cei care vor ca să păstreze conducerea partidului în bătălia cu cei care vor s-o schimbe. Invocarea păstrării în interiorul partidului a apărut încă de duminică seara şi în intervenţiile Ralucăi Turcan, o apropiată a lui Klaus Iohannis. După delimitarea lui Emil Boc, un alt PDL-ist, obişnuit cu slugărirea şefului, ca şi Emil Boc, de pe vremea lui Zeus – Traian Băsescu, a ieşit la rampă pentru a ridica lui Ludovic Orban osanale greţoase. I s-a alăturat liderul filialei judeţene Teleorman.

Revoluţia din PNL s-a oprit înainte de a începe.

Presupunerea mea, avansată deja în Jurnalul meu video, de luni seara, a fost confirmată de intervenţia de marţi seara a lui Rareş Bogdan la Aleph News, o lovitură de presă dată de Marius Tucă. Prezent prin Zoom, am fost atent la zicerile lui Rareş Bogdan. Deşi el a negat că operaţiunea s-a oprit înainte de a începe, tot ceea ce a spus întăreşte ipoteza unui nou eşec al Grupării Reformiste, dacă aceasta există cu adevărat, după întreruperea puciului de sîmbătă, 19 decembrie 2020.

În interviul de duminică seara, Rareş Bogdan a spus explicit că Ludovic Orban trebuie să plece în perioada următoare şi nu la Congres.

Marţi seara el a declara invers:

<E o bătălie pe termen lung. Alegerile nu sunt mâine. Ea o chestiune pe termen lung. (…) Nu regret nimic din ceea ce am spus. Am spus purul adevăr şi cred că am realizat un prim pas - am reuşit să arăt că există opoziţie în partidul de guvernământ şi am cerut democratizarea deciziilor. (…) Nu dăm înapoi. Pentru moment ce am făcut este sufficient.>

Cum adică e suficient? E suficient un interviu anti Orban pentru a realiza ceea ce Rareş Bogdan definea drept unul dintre obiectivele ale Nordiştilor, Democratizarea PNL? Ludovic Orban n-a reacţionat violent la acesta atac nu pentru că e democrat, ci pentru că e şmecher. El a ales drept tactică minimalizarea momentului prin comedia trecerii cu vederea şi folosirea presei miluite, pe care a plătit-o din banii Guvernului şi pe care o va plăti din substanţiala subvenţie primită de PNL de la Stat, pentru a nu da proporţii de eveniment atacului declanşat de Rareş Bogdan. Apoi a dat fuga la Cotroceni şi exploatînd comoditatea lui Klaus Iohannis (asta îi mai trebuia lui Klaus Iohannis, o revoluţie în PNL, care să-i dea peste cap programul zilnic de mărire a muşchilor?) a obţinut semnalul dat activului PNL de delimitare de Ofensiva Grupării Reformiste.

Rareş Bogdan a susţinut marţi seara că Revoluţia e pe termen lung, pînă la Congres (care congres), că PNL trebuie să se concentreze pe Guvernare, că interviul a avut deja un impact asupra vieţii din PNL (s-a mai democratizat!!!), că interviul a arătat că în PNL e Opoziţie. Mai rămînea să spună că PNL e un partid viu, pentru a crede că în personalitatea sa s-a transferat peste noapte personalitatea lui Ludovic Orban. Nu de alta, dar folosirea formulei PNL e un partid viu, un partid în care ne mai şi certăm, dar pînă la urmă ne împăcăm şi mergem împreună la un şpriţ, e şiretlicul prin care Ludovic Orban înmormîntează orice tresărire de viaţă democratică în partid.

La întrebarea mea directă, Rareş Bogdan a răspuns că de data asta, spre deosebire de Oprirea Puciului din 19 decembrie 2020, Klaus Iohannis n-a jucat nici un rol.

Să-l cred?

Doamne fereşte!”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici