Ion Cristoiu: Un alt lucru românesc de mîntuială: Şedinţele Coaliţiei de guvernare!

  • Ion Cristoiu: Din decembrie 2021, România e guvernată de o Coaliţie unică în postdecembrism: Două partide aflate de decenii în duşmănie de moarte să colaboreze amical într-o Coaliţie de guvernare.
  • Ion Cristoiu: Atîtea interese divergente, atîtea personalităţi marcante, atîtea poziţii net deosebite la nivel de principiu, nu pot fi armonizate decît prin discuţiile contradictorii, deseori în vecinătatea agresivităţii, de la şedinţele Coaliţiei.
  • Ion Cristoiu: O şedinţă precum ce de miercuri, 10 august 2022, nu putea dura mai puţin de o zi şi nu se putea încheia decît cu decizii comune de o importanţă vitală pentru ţară. Nu s-a dat nici măcar un Comunicat, fie acesta în limbaj de lemn. Informaţii despre şedinţă au apărut în presă ca fiind neoficiale, obţinute din surse.
1327 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Un alt lucru românesc de mîntuială: Şedinţele Coaliţiei de guvernare!

Miercuri, 10 august 2022, dimineaţa, am fost contactat de postul TV Aleph News pentru o intervenţie video la emisiunea de ştiri de la 13, prezentată de Monica Mihai.

Subiectul intervenţiei:

Şedinţa Coaliţiei de guvernare, anunţată pentru după-amiază.

De regulă, deşi am contract cu Aleph News nu sunt contactat des să intervin pe post, cu un comentariu.,

Colegii de la post ţin cont de faptul că ar fi pentru mine pierdere de vreme şi inteligenţă dacă m-aş pronunţa asupra altor evenimente decît cele importante în plan intern şi extern.

Erau toate condiţiile ca Şedinţa Coaliţiei să fie un astfel de eveniment important al vieţii noastre social-politice:

a) Cele trei partide – PNL, PSD, UDMR – care alcătuiesc Coaliţia de guvernare nu se mai reuniseră într-o şedinţă de mai bine de două săptămîni.

Între timp, se petrecuseră cîteva evenimente despre care Coaliţia trebuia neapărat să se pronunţe, în urma unei reuniuni, deoarece ele puneau la îndoială însăşi existenţa Coaliţiei:

– Preşedintele Klaus Iohannis dăduse un ultimatum UDMR pentru revenirea asupra declaraţiilor de aprobare a discursului ţinut de Victor Orban la Tuşnad.

Discursul fusese condamnat în România şi în UE ca unul rasist.

Liderii UDMR, care asistaseră la discurs, nu numai că nu-l condamnaseră, dar mai mult, îl aplaudaseră.

Denunţînd violent discursul, Klaus Iohannis atacase – la fel de violent – poziţia liderilor UDMR. Şi le cerea, după stîrnirea Scandalului – să revină asupra poziţiilor iniţiale. În caz contrar, Coaliţia trebuia să ia în discuţie prezenţa UDMR la Guvernare. În acest sens, Klaus Iohannis dăduse PNL, văzut ca Partidul Meu, să ia iniţiativa în Coaliţie.

După cum era de aşteptat liderii UDMR i-au dat cu flit celui de la Cotroceni.

În consecinţă, dînd curs Voinţei celui din Deal, şedinţa Coaliţiei urma să ia în discuţie, la iniţiativa PNL, prezenţa UDMR la guvernare.

b) Cîteva zile înaintea Şedinţei, informaţii din presă şi zvonuri din stradă, au creionat aşteptarea unei remanieri.

Una dintre ele era a lui Vasile Dîncu.

Şedinţa Coaliţiei stîrnea aţîţare maximă în perspectiva acestei posibilităţi.

c) Un lider PNL, Alexandru Muraru - considerat şi ca un fel de Ţine Cal pentru Klaus Iohannis , lansase propunerea ca la anul să nu mai aibă loc rotaţia premierilor, aşa cum cerea Acordul.

Se aştepta ca la şedinţa Coaliţiei să se discute acest subiect şi, eventual, să se ia o măsură împotriva calului troian al Preşedintelui în PNL.

Erau acestea condiţii particulare pentru ca şedinţa să fie aşteptată ca un eveniment.

Dar chiar şi fără aceste condiţii, şedinţa tot eveniment rămînea.

Din decembrie 2021, România e guvernată de o Coaliţie unică în postdecembrism:

Două partide aflate de decenii în duşmănie de moarte să colaboreze amical într-o Coaliţie de guvernare. Adăugînd şi prezenţa UDMR în Coaliţie ca formaţiune aparte, fie şi prin apropierea de Victor Orban, oaia neagră a Birocraţiei de la Bruxelles, Coaliţia a fost şi este o alcătuire complexă şi contradictorie a cărei minimă funcţionare depinde de buna funcţionare a mecanismului numit Şedinţa Coaliţiei.

Atîtea interese divergente, atîtea personalităţi marcante, atîtea poziţii net deosebite la nivel de principiu, nu pot fi armonizate decît prin discuţiile contradictorii, deseori în vecinătatea agresivităţii, de la şedinţele Coaliţiei.

Iată de ce şedinţa de miercuri era aşteptată de români ca un eveniment .

Sub acest semn imaginaţia noastră febrilă năştea imaginea unei mese lungi într-o încăpere cu storurile trase la care delegaţiile celor trei formaţiuni şedeau şi dezbăteau într-o atmosferă tensionată.

O şedinţă precum ce de miercuri, 10 august 2022, nu putea dura mai puţin de o zi şi nu se putea încheia decît cu decizii comune de o importanţă vitală pentru ţară.

Nimic din toate acestea nu s-au întîmplat:

a) Şedinţa a durat mai puţin de două ore. Cel puţin spun zvonurile, pentru că noi, practic, nici nu ştim dacă şedinţa s-a ţinut.

b) De la şedinţă au lipsit delegaţii UDMR.

Într-un cuvînt, una dintre formaţiunile Coaliţiei de guvernare n-a fost prezentă.

Cum dracuʼ de s-a ţinut în aceste condiţii o şedinţă zisă şi a Coaliţiei de guvernare? Mult mai nimerit ar fi fost să i se spună a Trei sferturi din Coaliţia de guvernare.

c) Nu s-a dezbătut nici unul dintre subiectele controversate.

d) Nu s-au dat publicităţii subiectele care aveau să fie dezbătute.

e) Nu s-au dat publicităţii numele celor care au participat.

Chiar în aceste condiţii, normal ar fi fost ca după Şedinţă, liderii celor două partide participante să ţină o conferinţă de presă comună, dedicată rezultatelor şedinţei.

Nu s-a întîmplat nici asta.

Nu s-a dat nici măcar un Comunicat, fie acesta în limbaj de lemn. Informaţii despre şedinţă au apărut în presă ca fiind neoficiale, obţinute din surse.

Sunt date care ne întăresc în convingerea că aşa-zisele Şedinţe ale Coaliţiei de guvernare sînt un lucru de mîntuială.

Ca multe alte lucruri româneşti post decembriste.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici