Ion Cristoiu: Votul pe Moţiune înseamnă în primul rînd votul pentru o viziune asupra PSD şi apoi pentru o listă

  • Ion Cristoiu: Votul pe Moţiune e susţinut de Marcel Ciolacu şi echipa sa. Votul tradiţional e susţinut de Eugen Teodorovici şi echipa sa. În nici un organ colectiv de conducere al PSD nu s-a decis încă dacă se va vota pe Moţiuni sau tradiţional
  • Ion Cristoiu: Votul dat unei Moţiuni nu înseamnă în primul rînd votul dat unei echipe, ci unui program pe care echipa respectivă se angajează să-l traducă în practică dacă va fi aleasă
  • Ion Cristoiu: Pînă acum în PSD nu s-a conştientizat această realitate a votului pe Moţiuni, şi în consecinţă, pînă acum nu s-au auzit declaraţii privind Programul cu care echipa se prezintă în faţa Congresului
2757 afişări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Votul pe Moţiune înseamnă în primul rînd votul pentru o viziune asupra PSD şi apoi pentru o listă

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, în perspectiva Congresului PSD, ţinut online sau fizic, grupările care se confruntă pentru conducerea partidului nu s-au angajat în dezbateri privind programul sau viziunea candidatului despre viitorul social-democraţilor, ci, deocamdată, a candidatului însuşi: Ciolacu sau Teodorovici. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Marţi, 21 iulie 2020 seara, la dialogul angajat de Ionuţ Cristache cu Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe în Guvernul Viorica Dăncilă, fost preşedinte executiv al PSD, în prezent singurul contracandidat al lui Marcel Ciolacu la postul de preşedinte al PSD, în eventualitatea că acest congres va avea loc în această Eră, l-am întrebat pe interlocutor dacă are titlul Moţiunii cu care se va prezenta la alegerile interne.

 Pentru prima dată în istoria PSD, se pune problema unor alegeri la Congres pe bază de Moţiune. Ce înseamnă asta? În toate partidele din ultima vreme, şi cu atît mai mult în PSD, echipa conducătoare se alege la Congres în urma voturilor primite de candidaţii la o funcţie de conducere. Pentru postul de preşedinte executiv pot candida lideri din mai multe grupări din cadrul partidului, inclusiv din cele adversare candidatului la funcţia de preşedinte. La vot se poate întîmpla ca preşedinte executiv să fie ales un candidat din altă echipă decît cea care a dat preşedintele. La fel s-au petrecut lucrurile la toate congresele cu toţi cei de pe lista noii conduceri. Formula avea avantaje şi dezavantaje. Avantajul că mai toate grupările din partid se găseau reprezentate în formula noii conduceri, ceea ce excludea posibilitatea unor ruperi în partid după alegeri, provocate de echipele care pierduseră totul. Dezavantajul consta în eclectismul inevitabil al noii conduceri în materie de viziune asupra politicii partidului. Votul pe Moţiune, inspirat din viaţa internă a PD de pe vremuri, înseamnă că fiecare grupare din partid se prezintă la alegeri cu o Moţiune împreună cu lista de susţinători. Moţiunea cîştigătoare înseamnă echipa conducătoare. Avantajul constă în unitate de viziune a noii echipe în materie de politica generală a PSD. Dezavantajul constă în excluderea totală a celorlalte grupări de la actul decizional. Practic, echipa cîştigătoare ia totul. Celorlalte nu le rămîne nimic. Şi asta ar putea duce la plecări masive în echipe din partid.

Votul pe Moţiune e susţinut de Marcel Ciolacu şi echipa sa. Votul tradiţional e susţinut de Eugen Teodorovici şi echipa sa. Deocamdată, în nici un organ colectiv de conducere al PSD nu s-a decis dacă se va vota pe Moţiuni sau în chip tradiţional. De precizat că şi în condiţiile în care CExN decide votul pe Moţiuni înaintea Congresului de alegeri trebuie ţinut un Congres pentru a vota schimbarea statului. De regulă în astfel de cazuri la PSD, schimbarea statului se face prin vot într-un soi de primă parte a Congresului de alegeri. În chestiunea votului pe Moţiune părerile sînt împărţite. Gruparea lui Eugen Teodorovici n-o agreează. Totuşi, aşa cum mi-a declarat Eugen Teodorovici la un interviu de la cristoiuTv, dacă se decide votul pe Moţiune domnia sa se va supune şi va candida prezentînd o Moţiune.

Din discuţiile din cadrul PSD pe această temă lipseşte o precizare. Votul dat unei Moţiuni nu înseamnă în primul rînd votul dat unei echipe. Formula, folosită de Partidul Socialist Francez, presupune o echipă care se prezintă în faţa Congresului cu un Proiect privind partidul. Congresul nu votează o echipă, ci un program pe care echipa respectivă se angajează să-l traducă în practică dacă va fi aleasă. Aceasta e şi raţiunea pentru care echipa care a semnat Moţiunea cîştigă totul. Pentru un partid ca PSD, ajuns într-un moment de răscruce al destinului său, devine crucială transpunerea în practică a unei viziuni. Din nenorocire, pînă acum în PSD nu s-a conştientizat această realitate a votului pe Moţiuni, şi în consecinţă, pînă acum s-au auzit declaraţii privind opţiunea pentru una dintre cele două echipe – a lui Marcel Ciolacu şi a lui Eugen Teodorovici - şi nu privind Programul cu care echipa se prezintă în faţa Congresului. De aceea, l-am întrebat pe Eugen Teodorovici dacă are deja titlui Moţiunii. Şi de aceea, am abordat cu Sorin Grindeanu la interviul de pe cristoiuTv din 22 iulie 2020 chestiunea Moţiunii.

 Ultimul intervievat la cristoiuTv a fost Sorin Grindeanu. Deşi n-a revenit în partid, Sorin Grindeanu e ca şi lider PSD. Domnia sa e de acord cu votul pe Moţiune. Dar...

A avut loc următorul dialog:

<Ion Cristoiu: Sunteţi pentru congresul online?
Sorin Grindeanu: Nu sunt pentru congresul online. Şi sunt cât se poate de ferm în ceea ce vă spun. Congresul acesta nu este despre cine. Că e Teodorovici, sau Ciolacu, ca să dau exemplul celor doi. Congresul acesta este despre ce.

Ion Cristoiu: Nu lista contează, ci titlul moţiunii. Fiecare dintre cei, din echipe, trebuie să răspundă la întrebarea: ce vreţi de la partidul acesta?
Sorin Grindeanu: Şi care este proiectul. (...) Trebuie să vorbim despre ce vrem să facem dincolo de persoane şi de liste. Ştiu că acelea sunt cele mai savuroase lucruri la un congres, dar, din punctul meu de vedere, nu. Toate aceste lucruri nu pot fi făcute online dacă dorim cu adevărat un proiect politic serios. Sunt hotărât: nu sunt pentru congresul online.

Ion Cristoiu: Acum se propune, deocamdată nu s-a decis, că Teodorovici vine cu lista lui, Ciolacu vine şi el cu lista lui, cine câştigă ia totul. Cum vedeţi dumneavoastră asta?
Sorin Grindeanu: Asta e o schimbare de statut.
Ion Cristoiu: Corect. Fundamentală.
Sorin Grindeanu: Tocmai de aceea este importantă dezbaterea (...) Schimbarea de statut presupune dezbatere. Presupune o decizie politică pe care nu o poţi lua în celebrul CEx al PSD-ului.
Ion Cristoiu: Eu ştiind ce e moţiunea mereu spun: haideţi să dezbateţi înainte de a lua o decizie. Şi cum spuneaţi şi dumneavoastră, votul pe moţiune nu înseamnă cine face parte din echipă, ci ce vrea fiecare de la partidul ăsta.>”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici