14.000.000 de kilometri pătraţi neatinşi de coronavirus. Viaţa în „cel mai sigur loc din lume”, fără niciun caz de COVID-19

  • În timp ce restul lumii continuă lupta împotriva pandemiei COVID-19, un continent rămâne neatins de virus
  • Antarctica devine „cel mai sigur loc din lume”, fără niciun caz de coronavirus
  • Aproximativ 5.000 de oameni, în mare parte cercetători, locuiesc în prezent pe continent
  • „E ca şi cum ai fi pe lună şi ai privi în jos. Poţi vedea ce se întâmplă, dar este atât de departe!"
11354 afișări
Imaginea articolului 14.000.000 de kilometri pătraţi neatinşi de coronavirus. Viaţa în „cel mai sigur loc din lume”, fără niciun caz de COVID-19

Sursa FOTO: Profimedia

Regiunea a luat contact cu virusul în perioada în care epidemia s-a instalat pe ultimele vase de croazieră ale sezonului, dar boala nu a ajuns pe ţărmurile îngheţate ale continentului. Având în vedere că transporturile au fost întrerupte până la venirea verii arctice, lucrurile nu ar trebui să se schimbe.

Deşi nu există o populaţie autohtonă oficială, aproximativ 5.000 de oameni, în mare parte cercetători, locuiesc în prezent în cele 80 de baze de pe continent. Printre aceştia se află şi Keri Nelson, coordonator administrativ la staţia Palmer din Insula Anvers, cea mai nordică staţie americană din Antarctica.

„Nu cred că există nimeni aici, în acest moment, care să nu fie recunoscător că este în siguranţă", a povestit ea pentru CNN, prin e-mail. „Unii se pregătesc să se întoarcă acasă, pentru a fi alături de cei pe care îi iubesc, dar apreciem cu toţii faptul că boala şi manifestările ei nu sunt prezente aici.”

Deşi cei din Antarctica sunt deconectaţi din punct de vedere geografic de pandemie, aceştia rămân la curent cu evoluţia crizei COVID-19. „Am citit enorm despre dinamica situaţiei”, spune Nelson, care a lucrat pe continentul îngheţat în perioada sezonelor de iarnă şi de vară începând cu anul 2007. „Simt că este datoria mea ca om să asist la ceea ce se întâmplă în lume."

Robert Taylor se află la staţia de cercetare Rothera, o bază de studiu britanică de pe insula Adelaide, în largul coastei de vest a Peninsulei Antarctice. Tânărul de 29 de ani, originar din Scoţia, lucrează ca ghid de teren, oferind asistenţă colegilor care efectuează cercetări.

Deşi a urmărit cu atenţie criza încă de la debutul ei, spune că distanţa l-a împiedicat pentru o vreme să conştientizeze cât de serioasă era situaţia. „Îmi amintesc de rapoartele din China, de la începutul lunii ianuarie”, a povestit Taylor, care a ajuns în Antarctica în urmă cu şase luni. „Credeam că e ceva minor, care nu m-ar putea afecta.” Acesta e îngrijorat pentru familia sa, dar a povestit că îi este greu să rămână mereu conectat cu problema. „E ca şi cum ai fi pe lună şi ai privi în jos. Poţi vedea ce se întâmplă, dar este atât de departe!"

Turismul a prosperat în Antarctica în ultimii ani, croazierele arctice devenind din ce în ce mai populare. Potrivit Asociaţiei Internaţionale pentru Operatorii de Turism din Antarctica, aproximativ 56.168 de călători au vizitat continentul în sezonul 2018 - 2019, înregistrând o creştere de 40% faţă de anul precedent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici