18 ani de la masacrul de la Srebreniţa: Mii de musulmani comemorează victimele - FOTO

Mii de musulmani mergeau joi dimineaţă la Srebreniţa, în estul Bosniei-Herţegovina, unde vor fi îngropaţi în cursul zilei 409 de musulmani victime ale masacrului comis în urmă cu 18 ani de forţele sârbe bosniace, a relatat un jurnalist al AFP.

815 afișări
Imaginea articolului 18 ani de la masacrul de la Srebreniţa: Mii de musulmani comemorează victimele - FOTO

18 ani de la masacrul de la Srebreniţa: Mii de musulmani comemorează victimele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După 18 ani, am găsit doar două oase din fiul meu, dar am hotărât să le îngrop pentru că nu am mai multe vieţi şi nu pot să aştept să găsesc alte rămăşite ale fiului meu", a spus pentru AFP Munira Subasici, o mamă din Srebreniţa ai cărei fiu şi soţ au fost ucişi în cursul masacrului.

Miercuri seara, aproximativ 6.000 de persoane sosiseră deja la Potocari, în apropiere de Srebreniţa, localitatea în care se află centrul memorial al masacrului, după ce au parcurs pe jos, în sens invers, drumul pe care bărbaţi musulmani din Srebreniţa l-au urmat prin pădure, în iulie 1995, pentru a fugi de masacru.

La 11 iulie 1995, cu câteva luni înainte de încheierea conflictului intercomunitar din Bosnia (1992-1995), trupele sârbe bosniace au preluat controlul Srebreniţei, enclava musulmană pe care, în 1993, ONU a proclamat-o "zonă protejată".

Aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi au fost ucişi în câteva zile. Cadavrele lor au fost găsite în mai multe gropi comune.

Îngroparea unor victime exhumate din gropi comune şi identificate este organizată în fiecare an cu ocazia aniversării masacrului.

Cea mai tânără victimă va fi îngropată în acest an în centrul memorial. Este vorba despre un bebeluş care a decedat în iulie 1995 la puţin timp după naşterea sa în baza ONU de la Potocari.

Cu aceste 409 victime noi, rămăşiţele a 6.066 de persoane în total au fost îngropate în centrul memorial.

După ce au scăpat de justiţia internaţională timp de ani, foştii lideri militar şi politic ai sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici şi Radovan Karadzici, sunt, în prezent, judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, mai ales pentru masacrul de la Srebreniţa. Cei doi au fost arestaţi în Serbia, Karadzici în 2008 şi Mladici în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici