20 de ani de închisoare pentru prima femeia preşedinte din Coreea de Sud

  • Curtea Supremă din Coreea de Sud a confirmat definitiv joi, 14 ianuarie, sentinţa fostului preşedinte Park Geun-hye la douăzeci de ani de închisoare.
  • Park Geun-hye a fost condamnată pentru corupţie şi abuz de putere.
  • Fosta preşedintă va avea peste 80 de ani dacă va executa toţi anii de închisoare la care a fost condamnată.
1765 afișări
Imaginea articolului  20 de ani de închisoare pentru prima femeia preşedinte din Coreea de Sud

Profimedia

Curtea Supremă din Coreea de Sud a confirmat definitiv joi, 14 ianuarie, sentinţa fostului preşedinte Park Geun-hye la douăzeci de ani de închisoare în răsunătorul scandal de corupţie care a precipitat demiterea ei în 2017. Această decizie pune capăt un proces judiciar îndelungat care a urmat plecării fostului şef de stat după luni de manifestaţii masive pe stradă, noteaz[ Le Figaro.
 
Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 la treizeci de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere. O serie de apeluri şi noi procese i-au redus ulterior pedeapsa la douăzeci de ani de închisoare. Joi, cazul a revenit pentru a doua oară Curţii Supreme, care a confirmat pedeapsa de douăzeci de ani. Înalta instanţă a aprobat, de asemenea, amenzile şi despăgubirile la care fostul preşedinte a renunţat, care au totalizat 21,5 miliarde de woni (16 milioane de euro).
 
Park Geun-hye, care a boicotat mult timp audierile prin denunţarea justiţiei părtinitoare, a lipsit joi. De asemenea, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru încălcarea legilor electorale. Aceste sentinţe nu au fost contopite. În aceste condiţii, fostul lider va avea peste 80 de ani dacă va executa toţi cei 22 de ani de închisoare la care a fost condamnată.
 
Fiica unui dictator militar, Park a preluat funcţia în 2013, şi a fost condamnată pentru primirea sau solicitarea a zeci de milioane de dolari de la conglomeratele sud-coreene, inclusiv Samsung Electronics, pentru schimbul de documente clasificate, pentru introducerea unei „liste negre” a artiştilor care criticau politicile  sale sau pentru că a demis oficiali care s-au opus abuzului său de putere.
 
Coreea de Sud este cunoscută pentru severitatea justiţiei sale împotriva foştilor şefi de stat. Atât de mult încât cei patru foşti preşedinţi din Coreea de Sud au fost condamnaţi după încheierea mandatului. Fostul şef de stat Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009, după ce a fost audiat pentru suspiciunea de corupţie care implică familia sa.
 
Finalul procesului înseamnă că Park Geun-hye poate cere graţierea.
 
Şeful partidului democratic de guvernământ, Lee Nak-yon, a lansat ideea unei graţieri pentru Park şi un alt fost preşedinte, Lee Myung-bak, aflat şi el în închisoare pentru acuzaţii de corupţie, în numele unităţii naţionale.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici