3 septembrie 1935: Sir Malcolm Campbell atinge un record mondial

Pe 3 septembrie 1935, un eveniment istoric a avut loc în domeniul automobilismului: pentru prima dată, un automobil a depăşit viteza 483 km/h pe uscat. Protagonistul acestei performanţe extraordinare a fost Sir Malcolm Campbell, un pilot britanic care a dedicat o mare parte din viaţa sa căutării recordurilor de viteză.

389 afișări
Imaginea articolului 3 septembrie 1935: Sir Malcolm Campbell atinge un record mondial

State Archive of Florida/Powerhouse Museum

Campbell a folosit pentru această încercare un automobil special construit pentru a atinge viteze extreme, numit Bluebird. Acesta era dotat cu un motor cu 12 cilindri în V, supraalimentat, care dezvolta 2.300 de cai putere. Motorul provenea de la un avion de vânătoare Rolls-Royce şi era alimentat cu benzină specială şi metanol. Caroseria automobilului era aerodinamică şi avea o culoare albastră distinctivă, care i-a dat şi numele. 

Locul ales pentru record a fost Bonneville Salt Flats, o zonă deşertică din statul american Utah, acoperită cu o crustă de sare. Aici, Campbell a găsit o suprafaţă netedă şi dreaptă, ideală pentru a atinge viteze mari. Pentru a stabili recordul, Campbell trebuia să parcurgă o distanţă de o milă (1,6 km) în ambele sensuri, într-un interval de o oră. Viteza medie obţinută din cele două treceri era considerată ca fiind viteza oficială.

Campbell a început prima sa trecere la ora 8:55 dimineaţa, accelerând până la 489 km/h . A întors apoi automobilul şi a pornit în sens invers, atingând  480 km/h . Viteza medie rezultată a fost de 484,620 km/h , suficient pentru a depăşi pragul magic de 300 de mile pe oră. Campbell a fost astfel primul om care a realizat această performanţă pe uscat şi a primit felicitările preşedintelui american Franklin D. Roosevelt.  

Recordul lui Campbell nu a fost însă de lungă durată, fiind depăşit în anul următor de americanul John Cobb, care a atins viteza de  594,97 km/h cu automobilul său Railton Special. Campbell nu s-a lăsat însă învins şi a continuat să îşi îmbunătăţească automobilul şi să îşi doboare propriile recorduri. Ultimul său record pe uscat a fost stabilit în 1939, când a atins viteza de  595 km/h  cu Bluebird.   

Campbell a murit în 1948, la vârsta de 63 de ani, lăsând în urmă o moştenire impresionantă în domeniul automobilismului şi al nauticii. Fiul său, Donald Campbell, i-a urmat exemplul şi a stabilit şi el recorduri de viteză pe uscat şi pe apă, folosind tot numele de Bluebird pentru vehiculele sale. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici