34 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat pe 26 aprilie 1986. GALERIE FOTO

  • 26 aprilie marchează Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl
  • Accidentul nuclear produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice încă fascinează o lume întreagă
  • Norul radioactiv de la Cernobîl a ajuns la acea vreme şi deasupra României, iar timp de nouă zile a afectat mii de oameni, în special copii
5092 afișări
Imaginea articolului 34 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat pe 26 aprilie 1986. GALERIE FOTO

Sursa foto: Profimedia

Devreme în dimineaţa zilei de 26 aprilie, Reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl explodează. 34 de ani mai târziu, radioactivitatea de la Cernobîl încă mai circulă. Radionuclizii eliberaţi de accident fac ca dezastrul să continue decenii mai târziu. 

Catastrofa nucleară a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23, cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona din apropiere a fost grav contaminată.

Sursa foto: Profimedia

Primele informaţii despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident. Atunci, autorităţile din Suedia, care au corelat o hartă a nivelurilor crescute de radiaţie din Europa cu direcţia vântului, au anunţat că a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Deşi autorităţile sovietice efectuau operaţiuni de urgenţă, ele au decis să nu confirme producerea catastrofei şi nici amploarea acesteia în totalitate.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările cele mai afectate au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproape 8.4 milioane de oameni din cele trei ţări au fost expuşi radiaţiilor, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Ce s-a întâmplat în România

Norul radioactiv de la Cernobîl a ajuns deasupra României în prima zi din luna mai, atunci când românii celebrau Ziua Muncii. Timp de nouă zile, norul a rămas deasupra ţării noastre, timpul fiind suficient încât mii de oameni, inclusiv copii, să fie afectaţi pentru tot restul vieţii. Chiar dacă zvonurile începuseră să circule cu mult timp înainte, conducerea comunistă de la Bucureşti a aflat despre accidentul nuclear după cinci zile de la explozie. 

Incendiile din pădurile radioactive

Incendiile de vegetaţie din apropiere de Cernobîl au izbucnit pe 3 aprilie, iar Poliţia a declarat că incendiul uriaş a fost provocat de piromani. Totuşi, focul s-a putut răspândi şi din cauza vremii neobişnuit de calde şi uscate, dar şi a vântului puternic. Greenpeace International notează că acestea sunt cele mai mari incendii de pădure care au avut loc vreodată în zona de excludere de la Cernobîl. Astfel, mai multe substanţe radioactive au fost eliberate în aer (precum Caesium-137), acestea putând creşte riscul unor boli precum cancer. Oricine poate mirosi fumul din pădurile radioactive, poate să şi inhaleze aceste substanţe periculoase.

34 de ani de la dezastrul de la Cernobîl

După 34 de ani de la dezastru, lumea întreagă este încă fascinată de cele petrecute la Cernobîl. Această „obsesie” a fost reaprinsă după apariţia în 2019 a mini-seriei „Cernobîl / Chernobyl”, produsă de HBO şi premiată la Globurile de Aur, poate pentru că a reuşit să arate extrem de bine unor noi generaţii amploarea dezastrului şi suferinţa prin care au trecut victimele. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici