6 august 1945: Statele Unite bombardează Hiroshima cu bomba atomică

Bombardarea Hiroshimei a fost primul atac nuclear din istorie, efectuat de Statele Unite ale Americii împotriva Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1385 afișări
Imaginea articolului 6 august 1945: Statele Unite bombardează Hiroshima cu bomba atomică

United States Army

Scopul atacului a fost de a forţa Japonia să capituleze şi să pună capăt războiului.

Bomba atomică, numită „Little Boy”, a fost aruncată deasupra oraşului Hiroshima de un bombardier B-29 numit „Enola Gay”.

Bomba a explodat la o altitudine de aproximativ 600 de metri, generând o putere echivalentă cu cea a peste 15.000 de tone de TNT.

Explozia a distrus aproape totul într-un diametru de 1,6 kilometri şi a provocat incendii care au ars aproape 11 kilometri pătraţi.

 Aproximativ 70.000 de oameni au murit imediat, iar alţi zeci de mii au murit mai târziu din cauza radiaţiilor. Bombardamentul a avut un impact devastator asupra populaţiei civile şi asupra mediului oraşului.

A fost urmat de un al doilea atac nuclear asupra oraşului Nagasaki la 9 august 1945, care a ucis alte zeci de mii de oameni.

Bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki au fost controversate din punct de vedere moral, politic şi militar. Unii au susţinut că au fost necesare pentru a pune capăt războiului şi pentru a salva vieţi americane şi aliate.

Alţii au criticat faptul că au fost folosite arme atât de distructive împotriva unor ţinte civile neapărate şi că au încălcat principiile umanitare şi dreptul internaţional.

Bombardamentele nucleare au avut, de asemenea, consecinţe pe termen lung asupra supravieţuitorilor, care au suferit de boli, traume şi discriminare. Bombardamentele au marcat începutul erei nucleare şi au determinat o cursă a înarmării între Statele Unite şi Uniunea Sovietică. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici