7 iulie 2005: Atacurile teroriste asupra sistemului de transport din Londra provoacă 56 de morţi şi 784 de răniţi

În dimineaţa zilei de 7 iulie 2005, teroriştii au detonat bombe în trei metrouri londoneze aglomerate şi într-un autobuz în timpul orelor de vârf ale oraşului. Atacurile sinucigaşe sincronizate, despre care se credea că sunt operate de grupara teroristă Al-Qaida, au ucis 56 de oameni şi au rănit alţi 784. A fost cel mai mare atac asupra Marii Britanii de la al Doilea Război Mondial.

1165 afișări
Imaginea articolului 7 iulie 2005: Atacurile teroriste asupra sistemului de transport din Londra provoacă 56 de morţi şi 784 de răniţi

Wikipedia Commons

Atacurile cu bombă au vizat metroul londonez, sistemul de metrou al oraşului. Explozii aproape simultane, în jurul orei 8:50, au avut loc în trenuri în trei locaţii: între staţiile Aldgate şi Liverpool Street de pe Circle Line; între staţiile Russell Square şi King's Cross de pe linia Piccadilly; şi la staţia Edgware Road, tot pe Circle Line.

Aproape o oră mai târziu, a fost lovit şi un autobuz cu etaj pe Upper Woburn Place, lângă Piaţa Tavistock; acoperişul autobuzului a fost smuls de explozie.

Atacurile au avut loc în timp ce liderii mondiali, inclusiv prim-ministrul britanic Tony Blair, se întâlneau la summitul G8 din Scoţia din apropiere, cu  Paul Martin, premierul Canadei, Jacques Chiriac, preşedintele Franţei, Gerhard Schroder, cancelarul Germaniei, Silvio Berlusconi, premirul Italiei, Junichiro Koizumi, premierul Japoniei, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei şi George W. Bush, preşedintele Statelor Unite.  

European Union European Union José Manuel Barroso. În observaţiile sale, după ce a aflat despre explozie, Blair a numit atacurile barbare.

Mai târziu, el a promis că va vedea cei responsabili aduşi în faţa justiţiei şi că Marea Britanie, un partener major cu SUA în războiul din Irak, nu va fi intimidată de terorişti.

Exploziile au fost cauzate de dispozitive explozive improvizate din triperoxid de triacetonă, ambalate în rucsacuri. Atacurile au fost urmate două săptămâni mai târziu de o serie de tentative de atac care nu au reuşit să provoace răni sau pagube.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici