A fost lansat jocul care simulează războiul din Irak. Când va apărea un joc video despre războiul din Ucraina?

Six Days in Fallujah este un joc first-shooter tactic, bazat pe poveştile adevărate despre puşcaşii marini în Irak, în timpul celei mai dure bătălii urbane de la 1968 încoace.

664 afișări
Imaginea articolului A fost lansat jocul care simulează războiul din Irak. Când va apărea un joc video despre războiul din Ucraina?

sixdays.com

Six Days in Fallujah este primul joc video care tratează serios Războiul din Irak 

Au mai fost jocuri axate pe războiul din Irak dar niciunul ca Six Days in Fallujah.

Primul joc a fost unul de strategie - Command & Conquer Generals, având ca temă războiul din Orientul Mijlociu dintre SUA, China şi gruparea teroristă Armata Globală de Eliberare ce folosea arme chimice şi biologice. 

A urmat în 2007 lansarea lui Call of Duty 4 Modern Warfare, iar povestea sa este despre cum ultranaţionaliştii ruşi şi o grupare teroristă cooperează pentru a prelua puterea în Arabia Saudită şi Irak, iar Statele Unite trimit zeci de mii de soldaţi americani într-o operaţiune de anvergura războiului din Irak din 2003.  

În 2014 a fost lansat Battlefield 3 cu o grafică realistă, ce cuprinde bătălii între americani şi terorişti jihadişti în Irak şi Iran, cu operaţiuni  terestre şi aeriene inspirate după Primul Război din Golf din 1991. 

Dar Six Days in Fallujah nu este doar un joc video, este şi un simulator! A fost dezvoltat cu ajutorul a peste 100 de puşcaşi marini şi soldaţi americani care au servit în a doua bătălie de la Fallujah.

Bazat pe poveştile adevărate din una dintre cele mai sângeroase bătălii moderne din lume, Six Days îi aruncă pe jucători şi pe echipele lor  în scenarii de război care necesită tactici din viaţa reală pentru a le depăşi.

La fel ca în lupta reală, este dificil să supravieţuieşti pe cont propriu timp de şase zile. 

Six Days in Fallujah a fost lansat cu accesul timpuriu pe 22 iunie 2023. 

Puşcaşii marini nu au ştiut niciodată ce era în spatele uşii de alături 

De fiecare dată când jucătorii vor începe o misiune, clădirile sunt remodelate în interior şi în exterior, iar inamicii ocupă noi poziţii şi apar diferite ameninţări. Nu vei şti niciodată la ce să te aştepţi -- la fel ca la luptă reală, spun dezvoltatorii. 

Spre deosebire de majoritatea jocurilor, inamicii cu inteligenţă artificială din Six Days se pot deplasa oriunde pe câmpul de luptă şi pot implementa o gamă largă de tactici împotriva jucătorilor.

Ei vă vor pândi, flanca şi vă vor pândi, vor coordona atacurile împotriva voastră, vă vor atrage în capcane şi multe altele. Este foarte greu să supravieţuieşti fără echipa ta, mai spun dezvoltatorii. 

Nu există linii de front aici. Duşmanii pot ataca de oriunde. Pentru a înrăutăţi lucrurile, te mişti în mod constant între exteriorul orbitor de strălucitor pe timp de zi şi îngrozitor de întuneric în interior. Apărătorul are toate avantajele.  

Six Days începe cu misiuni tactice co-op realiste pentru 4 jucători, stabilite în primele zile ale invaziei în partea de nord a oraşului, unde forţele coaliţiei au întâlnit numeroşi insurgenţi şi puţini civili. De-a lungul timpului, vor fi adăugate mai multe hărţi, ore ale zilei şi condiţii meteo, împreună cu forţe, echipamente şi misiuni de operaţiuni speciale din lumea reală, potrivit Steam

Vor fi introduse misiuni din campania de poveste pe parcurs. Aceste misiuni se bazează pe poveşti adevărate specifice şi sunt povestite de militarii americani şi irakieni care au fost acolo.

 

 

Istorie - cea mai sângeroasă bătălie urbană de la Hue încoace 

În primăvara lui 2004, Al Qaeda din Irak a preluat controlul asupra oraşului Fallujah, folosindu-l ca bază pentru a oprima localnicii şi a lansa atacuri teroriste în întreaga regiune.

Şase luni mai târziu, premierul irakian a ordonat civililor să părăsească oraşul, astfel încât forţele irakiene, americane şi britanice să poată relua Fallujah împreună.

În doar şase zile, a doua bătălie de la Fallujah devenise una dintre cele mai sângeroase bătălii din lume în jumătate de secol, de la bătălia pentru Hue din Vietnam, în 1968. 

 

Este prea devreme să avem un joc despre războiul din Ucraina?

Din 2022 este un război în derulare în Ucraina, în special în Donbas,  dintre invadatorii Federaţiei Ruse condusă de Vladimir Putin şi regimul democrat al lui Volodîmîr Zelenski ce rezistă, graţie ajutorului militar şi financiar din partea NATO. 

Dacă la Fallujah au murit 800 de oameni. 

La Bakhmut, un oraş ucrainean din Donbas, se vorbeşte de estimări cu 50,000 de morţi, un bilanţ comparabil cu cel de la Basra (războiul Irak-Iran din anii 1980). 

Opinia publică de azi e mult mai sensibilă decât era în 2003, la momentul când George W. Bush a ordonat invadarea Irakului pentru a răsturna regimul dictatorului Saddam Hussein, acuzat pentru deţinere şi folosire de arme chimice. 

DW transmite că un jo video în care utilizatorii atacă forţele ruse cu drone ar declanşat o dezbatere despre etică.

O companie din Germania a dezvoltat un joc video numit „Death From Above” bazat pe războiul din Ucraina.

Jocul, care simulează un atac cu dronă, a fost lansat  pe platforma de distribuţie online Steam în modul „acces timpuriu” – adică este încă în dezvoltare.

Chiar înainte de lansarea jocului, s-a discutat despre etica unui astfel de joc, având în vedere războiul în curs din Ucraina . Unii l-au considerat lipsit de bun simţ, în timp ce alţii au lăudat abordarea satirică şi chiar au comparat jocul cu parodiile lui Charlie Chaplin ca filmul „Marele dictator” din 1940.

„Este un joc de propagandă”, a spus Hendrik Lesser, un jucător şi proprietar al companiei Remote Control Productions din Munchen, care reuneşte mai mult de o duzină de companii de jocuri mai mici din şase ţări. Compania sa a dezvoltat „Death From Above”.

„Am creat în mod deliberat un joc simplu pe care îl poate juca oricine şi în care luăm o poziţie clară”, a spus Lesser. „Într-o anumită măsură, tratăm subiectul cu umor”.

Intriga jocului: Un jucător preia rolul unui soldat ucrainean care pilotează o dronă , bombardează maşinile de război şi luptătorii ruseşti şi, în final, restabileşte comunicaţia radio.

În toamna anului 2022 a fost lansat pe Steam jocul Ukraine War Stories cu  romane vizuale despre invazia rusă a Ucrainei din 2022. Amplasat în primele luni ale războiului, conţine povestea unor civili prinşi pe teritoriul ocupat de ruşi. Toate poveştile se bazează pe evenimente reale şi relatări ale martorilor oculari.

Problema e alta - ce s-ar întămpla dacă un producător ar lansa pe piaţă un joc video de strategie în care jucătorii pot avea libertatea de a juca cu Federaţia Rusă sau cu Ucraina, poate chiar cu Statele Unite şi alte state membre NATO? 

Un astfel de joc ar stârni controverse - să se joace o persoană cu Federaţia Rusă şi să tragă cu arme termobarice, să lanseze rachete de croazieră şi hipersonice peste oraşele populate de civili virtuali, să ocupe teritoriile ucrainene cu soldaţi şi tancuri în stilul jocului Company of Heroes şi Age of Empires....ar fi inacceptabil pentru opinia publică de azi. Multe persoane şi chiar instituţii ar solicita imediat interzicerea jocului şi pedepsirea producătorului pentru încurajarea crimelor de război comise de ruşi. 

Dar asta ar isca o altă problemă de etică privind libera exprimare. 

În 2003, Electronic Arts lansase Command & Conquer Generals, iar jucătorii puteau să se distreze, alegând să se joace cu teroriştii din GLA, folosind arme chimice şi biologice, civili recrutaţi, terorişti cu veste expozive, inclusiv şoferi sinucigaşi. Puteau fi omorâţi civili, ilustraţi ca NPC-uri (caractere ce nu pot fi jucabile). 

C&C Generals a iscat controverse atunci, fiind chiar restricţionat şi cenzurat în Germania, dar în 2003 nu existau Twitter şi nici Facebook, iar gradul libertăţii de exprimare era mult mai crescut atunci decât acum, când există corectitudine politică, incluziune, feminism şi fenomenul Woke.

În 2013, Electronic Arts a anunţat că un studio dezvoltă jocul Command & Conquer Generals 2, dar a fost anulat, fără a da detalii. Potrivit unor zvonuri propagate de un dezvoltator anonim al jocului, anularea jocului ar fi fost din motive corporative. 

Chiar în acel an escaladase războiul civil din Siria, când dictatorul Bashar al-Assad a utilizat arme chimice pe civili în atacul de la Ghouta, atac ce a stârnit reacţii internaţionale.

În trailerul jocului C&C Generals 2, un personaj negativ ce are rol de lider terorist, fabrica şi utiliza arme chimice. Jocul ar fi fost foarte controversat şi criticat pe mapamond, mai ales că în mai puţin de un an îşi făcuse apariţia ISIS (Statul Islamic sau Daesh), gruparea teroristă care a ocupat teritorii din Siria şi Irak, unde a comis atrocităţi (decapitarea ostaticilor). 

În 2023, lansarea unui joc în care jucătorii să se poată juca cu Rusia şi să invadeze Ucraina ar stârni multă furie pe reţelele de socializare, de aceea niciun producător, fie şi el independent, nu va risca să lanseze un joc video în maniera lui C&C Generals.

De asemenea, războiul din Ucraina se desfăşoară chiar în Europa şi nu este un război derulat la mare distanţă.  

Cum ar fi să apară un joc video în care jucătorii să poată să se joace cu Rusia şi să lanseze arme nucleare peste Europa şi America? 

Dar astfel de jocuri deja există - Civilization VI şi modurile moderne la Hearts of Iron IV. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici