Fostul preşedinte francez Valery Giscard d'Estaing, unul dintre arhitecţii UE, a murit din cauza unor complicaţii asociate Covid-19

  • Fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing, un arhitect cheie al integrării europene care a căutat să liberalizeze economia şi atitudinile sociale după ani de guvernare conservatoare a lui Charles de Gaulle, a murit miercuri la vârsta de 94 de ani.
  • Liderul Franţei din 1974 până în 1981, Giscard a prezidat o modernizare a societăţii franceze, permiţând divorţul de comun acord, legalizând avortul şi scăzând vârsta de vot de la 21 la 18 ani.
  • În Europa, el a legat o relaţie strânsă cu fostul cancelar al Germaniei de Vest Helmut Schmidt şi împreună au pus bazele monedei unice euro, înfiinţând Sistemul Monetar European.
  • Însă recesiunea economică globală din anii 1970 a contribuit la pierderea alegerilor în faţa socialistului Francois Mitterrand.
2143 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte francez Valery Giscard d'Estaing, unul dintre arhitecţii UE, a murit din cauza unor complicaţii asociate Covid-19

Sursă foto: Fototeca online a comunismului românesc/ Cota: 21/1979

Fostul preşedinte al Franţei Valéry Giscard d'Estaing a decedat, miercuri seară, la vârsta de 94 de ani, anunţă apropiaţi ai familiei acestuia, citaţi de publicaţiile Le Figaro şi Le Monde.

Valéry Giscard d'Estaing a murit "înconjurat de rudele apropiate" la reşedinţa sa din Authon, situată în departamentul francez Loir-et-Cher, au declarat apropiaţi ai familiei.

"Starea sa de sănătate se degradase şi a decedat din cauza unor complicaţii asociate Covid-19", a confirmat familia lui Valéry Giscard d'Estaing într-un comunicat remis Agenţiei France-Presse.

În ultimele luni, Valéry Giscard d'Estaing fusese spitalizat de mai multe ori din cauza unor probleme cardiace.

Un anglofil înflăcărat, Giscard, a preluat funcţia la un an după ce Marea Britanie s-a alăturat Comunităţii Economice Europene şi l-a întâlnit cu fiecare lider britanic de la Edward Heath - singurul pe care l-a descris drept „adevărat european” la David Cameron.
 
El a spus odată că geografia a dictat relaţiile adesea înţepătoare ale Marii Britanii cu Europa şi, în 2016, a contribuit la eforturile de a-i convinge pe britanici să rămână în Uniunea Europeană.
 
Cu luni înainte de referendumul din 2016, el a declarat pentru Reuters că mesajul său către Marea Britanie era: „Te iubim. Nu ne părăsi acum. "
 
Timp de peste trei decenii, Giscard s-a menţinut la titlul de cel mai tânăr preşedinte al Franţei, până când Emmanuel Macron în vârstă de 39 de ani, cu nouă ani mai tânăr decât era Giscard când a fost ales.
 
Şeful partidului preşedintelui Emmanuel Macron, Christophe Castaner, a declarat: „Politicile sale moderne şi hotărâte progresiste... îi vor marca mult timp moştenirea”.
 
Franţa „a pierdut un om de stat care a ales să se deschidă către lume”, a spus fostul preşedinte Francois Hollande. Un bărbat „hotărât european” care a contribuit la consolidarea legăturilor dintre Franţa şi Germania.
 
Valéry Giscard d'Estaing s-a născut pe 2 februarie 1926 în Koblenz (Germania), unde tatăl său, Edmond Giscard, era director financiar al Înaltului Comisariat francez din Rhenania, regiune aflată în acea perioadă sub ocupaţie franceză.

Valéry Giscard d'Estaing a fost adjunct al şefului de cabinet al premierului francez Edgar Faure, în 1955, după care a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe al Franţei, în perioada 1959-1962. Ulterior, a fost ministru de Finanţe.

În perioada 1974-1981, Valéry Giscard d'Estaing a fost preşedinte al Franţei.

Politica sa internaţională este marcată de consolidarea construcţiei europene şi a relaţiilor dintre Franţa şi Germania. Graţie susţinerii cancelarului federal german Helmut Schmidt, Valéry Giscard d'Estaing este la originea înfiinţării Consiliului European, în decembrie 1974. Valéry Giscard d'Estaing a fost membru al Parlamentului European în perioada 1989-1993 şi preşedinte al Convenţiei privind Viitorul Europei, în intervalul 2001-2004.

El a avut una dintre ultimele sale apariţii publice pe 30 septembrie anul trecut la înmormântarea unui alt fost preşedinte, Jacques Chirac, care fusese primul său ministru.
 
Ceauşescu şi Valéry Giscard d’Estaing
 
Nicolae Ceuşescu şi Valéry Giscard d’Estaing s-au întânit la Paris în carul unei vizite pe care conducătorul comunist român a întrepris-o. Valéry Giscard d’Estaing, care era ministrul Economiei şi finanţelor la acea vreme, a discutat propunerile române de reducere a taxelor şi mărire a importurilor franceze din România. Discuţiile care părea să ducă spre o continuare a politicilor favorabile ale Franţei pentru România din perioada anterioară, Charles de Gaulle, au fost afectate de recesiunea economică globală şi de reorientarea Franţei spre realţiile cu Germania şi Comunitatea Economică Europenă.
 
În 1979, Giscard d’Estaing a efectuat o vizită la Bucureşti în calitate de preşedinte al Franţei. În cadrul vizitei el a primit Ordinului „Steaua Republicii Socialiste România”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici