A murit Mario Terán Salazar, soldatul bolivian care l-a executat pe Che Guevara

Pe 9 octombrie 1967, soldatul bolivian, care avea 24 de ani la acea vreme, a fost ales să-l execute pe liderul revoluţionar argentinian.

1881 afișări
Imaginea articolului A murit Mario Terán Salazar, soldatul bolivian care l-a executat pe Che Guevara

A murit Mario Terán Salazar, soldatul bolivian care l-a executat pe Che Guevara

Mario Terán Salazar, sergentul bolivian tras la sorţi să-l împuşte pe revoluţionarul Ernesto „Che” Guevara, a murit ieri, joi, 10 martie, la vârsta de 80 de ani, după o lungă boală, au anunţat rudele lui.

„A murit - a spus fostul general Gary Prado, care a comandat plutonul care l-a capturat pe El” Che „viu în jungla din sud-estul Boliviei, după luni d9 e acţiuni de gherilă - l-am însoţit în ultimele sale ore. Am avut o relaţie bună. A fost un subofiţer responsabil, care a executat un ordin de sus, iar după aceea a trăit întotdeauna fără să se remarce”.

De fapt, a stat ascuns, mulţi dorind să răzbune moartea revoluţionarului argentinian.

Justificându-şi acţiunile, fostul ofiţer superior spus la radioul bolivian Companera că „pur şi simplu, şi-a făcut datoria de subofiţer al armatei”.

Mario Terán Salazar, care avea 24 de ani la acea vreme, a murit într-o zonă de est a provinciei Santa Cruz, unde şi-a lăsat în urmă soţia şi cei doi copii.

Cu ani în urmă, soldatul povestise presei despre momentele pe care le-a trăit înainte de împuşcătură. „A fost cel mai rău moment din viaţa mea şi l-am văzut pe „Che” mare, foarte mare, imens.

Ochii lui străluceau. Am simţit că mă copleşeşte, când se uita la mine, şi mă ameţea. M-am gândit că, cu o mişcare rapidă, îmi poate scoate arma. „Stai calm, mi-a spus el, şi ţinteşte bine! Ai de gând să omori un om!”. Am făcut un pas înapoi până în pragul uşii. Am închis ochii şi am tras”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici