A murit subit Gleb Pavlovski, cel care l-a „construit” pe Putin

„Greierul săritor” este unul dintre puţinii care şi-a permis să-l critice pe şeful Rusiei.

1601 afișări
Imaginea articolului A murit subit Gleb Pavlovski, cel care l-a „construit” pe Putin

S-a stins din viaţă subit, la vârsta de 71 de ani. Împreună cu Sukrov a lansat conceptul de „democraţie suverană” pe care se bazează şi astăzi verticala puterii la Moscova. Iar reţelele de socializare ale dizidenţilor îl plasează printre „fondatorii regimului”.

În casa sa din Moscova, Gleb Pavlovski, născut la Odesa, a murit brusc aseară, la vârsta de 71 de ani, din cauze naturale. Este descris drept „omul care l-a construit pe Vladimir Putin”, o etichetă parţial adevărată.

În 1999, în numele lui Boris Elţin, a fost de acord să-l servească pe noul şi puţin cunoscut prim-ministru. A rămas alături de el până în 2011, supervizându-i primele două campanii electorale, urmărindu-l în primii opt ani la Kremlin. Devenise un om de încredere.

Până în punctul în care, în 2004, Putin i-a încredinţat o sarcină destul de delicată, trimiţându-l în Ucraina, pentru a gestiona candidatura pro-rusului Viktor Ianukovici. A spus că şi-a făcut datoria, făcându-l să câştige, dar apoi cei direct implicaţi au ieşit în cale cu protestele de la Maidan. A fost, împreună cu Vladislav Surkov, cel care a lansat conceptul de democraţie suverană pe care se bazează şi astăzi verticala puterii lui Putin.

Putin spune că a rămas mereu loial oamenilor faţă de care se simte îndatorat. Poate de aceea, în ultimii 10 ani, l-a lăsat pe Pavlovski să vorbească împotriva lui netulburat de la sediul Fondului pentru politici eficiente, asociaţia sa, la câteva sute de metri de Kremlin. S-a declarat revoltat de ştafeta preşedintelui cu Dmitri Medvedev, pe care a definit-o ca o farsă.

Unele canale de Telegram apropiate dizidenţilor îl definesc drept „unul dintre fondatorii regimului”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici