LIVE TEXT  Video A şasea zi de război în Ucraina. Turnul de Televiziune din Kiev a fost atacat. Ruşii trag în mai multe obiective strategice. Apelul disperat adresat de Zelenski lui Biden

  • Zeci de oameni au fost ucişi şi alte sute au fost răniţi după ce oraşul Harkov a fost bombardat de artileria rusă
  • Discuţiile purtate la nivel înalt dintre Ucraina şi Rusia au stagnat
  • Nu au fost înregistrate progrese în procesul de negociere
  • Preşedintele francez, Emmanuel Macron încearcă persuasiv să-l convingă pe liderul rus, Vladimir Putin să renunţe la ostilităţi
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a semnat o cerere oficială pentru ca Ucraina să adere la UE
  • Un înalt oficial al UE a declarat că liderii Uniunii ar putea discuta despre posibilitatea aderării Ucrainei la un summit informal din luna martie
  • UE se pregăteşte să acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de a rămâne şi de a lucra în blocul comunitar timp de până la trei ani, au declarat oficialii de la Bruxelles
  • Fifa şi UEFA au suspendat echipele naţionale şi de club ale Rusiei din toate competiţiile internaţionale
  • Ucraina primeşte mai mult armament de la aliaţii occidentali: Finlanda a fost de acord să livreze 2.500 de puşti de asalt şi 1.500 de arme antitanc
64001 afișări

UPDATE 23:55 Ford anunţă suspendarea operaţiunilor în Rusia.

UPDATE 23:51 Situaţia teritoriilor ucrainene invadate de armata lui Putin la data de 01.03.2022

UPDATE 23:20 Un soldat rus, capturat de ucraineni, îşi sună mama ca să îi spună că este prizonier de război: „Ne-au spus că mergem ca trupe de menţinere a păcii în regiunile separatiste, dar de fapt am pornit la război”.

UPDATE 23:00 Serviciul de Stat pentru Comunicaţii raportează că la Kiev pe Rusanovka, la Vişnevoe, pe Kurenevka, la Boyarka şi Zhuliany are loc un bombardament. O explozie puternică a fost resimţită la Biserica Albă. O bază militară este în flăcări.

UPDATE 22:22 În Odesa şi Rogan se aud avioane.

UPDATE 22:16 S-a declanşat alerta de raid aerian în Harkiv, Vinnitsa, Lubny, Zhytomyr şi Kirovograd. 

UPDATE 21:20 Belarus adună trupe la graniţă. Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko i-a cerut omologului său rus să desfăşoare sisteme de apărare S-400 suplimentare la vest de Minsk, pentru a proteja capitala. În plus, conform celor aflate de presa internaţională, Belarus adună trupe la graniţă. 

UPDATE 20:40 Biserica din Kiev trage un semnal de alarmă: trupele ruse pregătesc un atac aerian asupra Catedralei Sfânta Sofia. Parlamentul ucrainean a scris pe Twitter, relansând un apel din partea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina (UGCC).

„E o situaţia foarte gravă. Nu suntem într-un film”

UPDATE 20:20 Preşedintele Ucrainei a făcut un apel disperat către Joe Biden, preşedintele celei mai puternice ţări din lume.

Volodymyr Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să transmită un mesaj „puternic şi util” despre invadarea Ucrainei de către Rusia, în discursul său pe care îl va ţine în această seară.

Într-un interviu în exclusivitate pentru CNN şi Reuters, din buncărul în care este ascuns la Kiev, liderul ucrainean, fost actor, a spus: „Este o situaţie foarte gravă, nu suntem într-un film”, a afirmat şeful Ucrainei, subliniind „lumea nu poate pierde ceva atât de special”.

UPDATE 19:55 Miniştrii de externe ai NATO vor organiza vineri o întâlnire de urgenţă cu privire la Ucraina 

UPDATE 19:10 Atacul asupra turnului de televiziune s-ar fi soldat cu 5 morţi.

UPDATE 18:50 Ucraina nu exclude posibilitatea unei lovituri preventive cu rachete pe teritoriul Belarusului, ca răspuns la acţiunile dictatorului Lukaşenko. „În primul rând, este nevoie de o încetare completă a focului pentru a sta la masa negocierilor” a declarat Volodimir Zelensky, conform NEXTA.

UPDATE 17:30 În acest timp, Putin ar fi fugit de la Moscova, susţine un expert militar ucrainean, pentru un site independent.

UPDATE 17:17 Turnul de Televiziune din Kiev a fost atacat. 

UPDATE 16:34 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spune că Rusia se pregăteşte să lanseze o „operaţiune de informare la scară largă” împotriva Ucrainei. Conform acestuia, Rusia va crea „probleme de comunicare” şi va „fabrica” rapoarte conform cărora conducerea militară şi politică a Ucrainei „au fost de acord să se predea” forţelor ruse.

UPDATE 16:10 Ministerul rus al Apărării a emis, marţi după-amiază, un avertisment adresat populaţiei civile privind planul de a efectua atacuri punctuale asupra unor obiective militare şi ale serviciilor secrete din Kiev.

UPDATE 16:00 Starea de sănătate psihică a lui Putin, motiv de îngrijorare.

UPDATE 15:30 Agenţia Tass a informat că armata rusă a invitat „toţi cetăţenii din regiunea Kiev care locuiesc în apropierea turnurilor de telecomunicaţii să-şi părăsească adăposturile”. Ruşii, tot mai aproape de Kiev.

UPDATE 15:20 O posibilă nouă rundă de discuţii Moscova-Kiev ar putea avea loc mâine. Ar fi a doua rundă de discuţii dintre Rusia şi Ucraina. Anunţul a fost făcut de Ria Novosti. 

UPDATE 15:00 Situaţia este explozivă în Ucraina. Războiul se duce cu bombe cu dispersie şi rachete, care au căzut peste Harkov. Preşedintele Parlamentului UE: „Este timpul pentru whatever it takes (n.r. - orice este necesar) , pentru a salva Ucraina”. Ruşii sunt 25 de kilometri de Kiev.

UPDATE 14:50 Charles Michel, preşedintele Consiliului European: „Rusia este vinovată de „terorism geopolitic” pentru încălcarea dreptului internaţional prin invadarea Ucrainei”. Europarlamentarii, solidari cu Ucraina.

UPDATE 14:30 Marţi, diplomaţii ONU au părăsit sala în momentul declaraţiei ministrului de Externe al Rusiei, în semn de protest.

UPDATE 14:20 Parlamentul European a acceptat cererea Ucrainei de aderare la UE. A început o procedură specială de admitere. Consiliul UE va analiza serios cererea Ucrainei de aderare, spune şeful Consiliului European. 

UPDATE 13:50 Solicitarea pentru aderarea Ucrainei la UE în cadrul procedurii accelerate a fost acceptată, înregistrată şi este în curs de examinare - şeful biroului lui Zelensky.  Ungaria sprijină aderarea accelerată a Ucrainei la UE. 

UPDATE 13:40 Expertă în geopolitică, Fiona Hill: „Putin acţionează sub imperiul emoţiilor. Este periculos. Dacă vrea, va merge cât de departe se poate în războiul cu Ucraina”.

UPDATE 13:30 Va fi aproape imposibil pentru Rusia să controleze Ucraina. Expert: Ruşii au 3,4 soldaţi la 1.000 de locuitori ucrainieni. Forţele aliate care au ocupat Germania în 1945 aveau 89,3 soldaţi la 1.000 de locuitori

Ucraina rezistă, iar veştile rele încep să curgă pentru Rusia. Un expert internaţional a subliniat că precedentul istoric este de rău augur pentru Moscova în cazul în care forţele sale nu vor putea să supună rapid Ucraina în condiţiile actuale de efective ruseşti. 

UPDATE 13:00 Ucrainienii rezistă şi luptă. Solidaritatea este mai puternică decât frica indusă de către „ţarul” rus. În Kupiansk, oamenii sunt de neoprit. Au sărit pe vehicule militare ale invadatorilor şi le opresc să avanseze. 

În timp ce bombardamentele continuă, retorica Rusiei rămâne neschimbată. Lavrov, ministrul rus de Externe, spune că „Rusia respectă poporul ucrainean şi nu intenţionează să încalce interesele cetăţenilor Ucrainei. (...) Rusia nu are rachete la sol cu ​​rază medie sau scurtă de acţiune”.

UPDATE 12:30 Belarusul intră în război în Ucraina 

UPDATE 12:10 Va fi aproape imposibil pentru Rusia să controleze Ucraina. Expert: Ruşii au 3,4 soldaţi la 1.000 de locuitori ucrainieni. Forţele aliate care au ocupat Germania în 1945 aveau 89,3 soldaţi la 1.000 de locuitori 

UPDATE 11:33 Marţi dimineaţa apar noi imagini cu soldaţi ruşi care se predau. 

UPDATE 11:23 Rusia bombardează cartierele rezidenţiale din oraşul Herson. Oraşul Volnovaha este aproape complet distrus de către ruşi, scriu rezidenţii, pe Twitter.

UPDATE 11:00 Moscova se pregăteşte să asedieze Kievul. O coloană de vehicule militare ruseşti, întinsă pe 60 de kilometri, se îndreaptă spre capitala Ucrainei. Sirenele au sunat toată noaptea în Kiev şi le-au cerut locuitori să se adăpostească. „Ne pregătim de asediu”, sunt mesajele venite dinspre Ucraina.

UPDATE 10:30 Zelenski, pe Twitter, mulţumeşte ducilor de Cambridge. „Olena (soţia) şi eu suntem recunoscători Ducelui şi Ducesei de Cambridge pentru că în aceste momente dificile, când Ucraina se opune curajos invaziei Rusiei, aceştia sunt alături de ţara noastră şi îi sprijină pe cetăţenii săi curajoşi. Binele va învinge.” 

UPDATE 09:30 Alarme aeriene în Kiev şi în Vinnytsia. Oamenii sunt rugaţi să se adăpostească de urgenţă. 

UPDATE 09:11 Primăria Harkov este distrusă. Nu se cunoaşte numărul victimelor. Zone din oraşul Mariupol au rămas fără electricitate.

UPDATE 8:20 Ministrul ucrainean al Apărării spune că, de la începutul invaziei, Rusia a lansat 113 rachete Iskander şi Caliber.

De cealaltă parte, în timpul celor 5 zile de război, ruşii au pierdut 5.710 soldaţi şi încă 200 sunt luaţi prizonieri anunţă Statul Major al Apărării din Ucraina.
 
UPDATE 8:00 O listă a avioanelor de luptă construite de sovietici care sunt donate Ucrainei din statele membre UE: Bulgaria 16 MiG 29; 14 Su-25; Polonia, 25 MiG 29; Slovacia, 12 MiG 29. 
 

UPDATE 7:30 Ministerul Apărării din Ucraina declară că încă din zorii zile, invadatorii se regrupează şi lansează lovituri rachetă-bombă din aer, foloseşte paraşutişti tactici şi grupuri de informaţii pentru atacuri asupra obiectelor de infrastructură civilă şi militară.

„Mulţi soldaţi ruşi dezertează sau sunt prinşi. Se duc lupte în regiunea Siver pentru a împiedica promovarea adversarului în capitala Kiev. În suburbiile Cernihivului a apărut apariţia unor adversari DRG separaţi, care, cu sprijinul tehnologiei blindate, au încercat să pătrundă în oraş, dar au fost blocaţi de apărătorii ucraineni. În alte regiuni, tancuri şi părţi mecanizate ale Forţelor Armate ale Ucrainei, cu sprijinul aviaţiei şi artileriei, continuă să ducă lupte de apărare la graniţele ocupate. Grupul Forţelor de Apărare din Kiev continuă să protejeze oraşul, să menţină frontierele externe de apărare şi obiectele de infrastructură de stat critic importante fără a permite apropierea unităţilor de ocupaţie către capitală”.
 
Presa ucrainiană transmite că Rusia foloseşte bombe cu vid. Acest tip de armament de atac este interzis de Convenţia de la Geneva. Pe scurt, lansatorul de rachete multiple TOS-1 sau TOS-1A văzut de CNN este capabil să lanseze rachete cu focoase termobarice. Aceste tipuri de arme nu folosesc muniţie obişnuită. Sunt umplute cu explozivi de înaltă temperatură şi presiune. Sunt numite şi „bombe cu vid” deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică şi o undă mare de presiune care poate avea efecte distructive enorme, conform CNN. 

UPDATE 04:21 Republica Moldova rămâne neutră în chestiunea aplicării de sancţiuni împotriva Rusiei. Anunţul făcut de ministrul moldovean de externe

Republica Moldova nu se va alinia sancţiunilor occidentale impuse Rusiei. Citeşte mai mult aici.

UPDATE 03:14 Guvernul britanic: Liderii din NATO şi UE vor utiliza orice mod pentru a asigura "eşecul" lui Vladimir Putin 

Liderii ţărilor din NATO, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au stabilit, în conversaţia organizată de preşedintele SUA, Joseph Biden, să utilizeze "orice cale" pentru a asigura "eşecul ambiţiilor" preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, anunţă Guvernul Marii Britanii. Citeşte mai mult aici.

UPDATE 02:50 Convoi militar rus depistat în apropiere de Kiev. Coloana se întinde pe o lungime de 64 de km, confirmă imaginile din satelit 

O coloana de tancuri ruseşti a fost depistată în afara Kievului. Citeşte mai mult aici.

UPDATE 02:40 Aproximativ 70 de luptători ucraineni au murit în timpul bombardamentului rusesc dat asupra unei unităţi militare din Ohtîrka

În regiunea Sumî, invadatorii ruşi au bombardat cu artilerie oraşul Ohtîrka timp de câteva zile. Unitatea militară a opus rezistenţă, dar ruşii au tras asupra ei cu o ferocitate intensă.

În timpul bombardării unităţii militare, 70 de persoane au fost ucise, a declarat şeful Administraţiei Regionale de Stat din Sumî.

UPDATE 02:30 Soldaţii ruşi care luptă în Ucraina pot obţine rapid statutul de veteran

Ministerul rus al Apărării propune acordarea statutului de veterani militarilor ruşi care luptă pe teritoriul Ucrainei. Proiectul federal de lege este gata şi urmează să fie publicat. Costul estimativ ajunge la suma de 5 miliarde de ruble.

Beneficii program:

  • suplimente de pensie;
  • fiscale, locuinţe şi beneficii sociale;
  • deplasare gratuită cu transportul urban şi suburban;
  • tichete de vacanţă sau tratament;
  • furnizarea de proteze, produse protetice şi ortopedice.

UPDTATE 02:20 Pentru prima dată din 1815, Elveţia s-a retras din neutralitatea sa şi s-a alăturat sancţiunilor UE împotriva Rusiei

UPDATE 02:00 ONU raportează cel puţin 406 victime civile şi peste 160.000 de refugiaţi

Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a raportat cel puţin 406 victime civile, inclusiv cel puţin 102 morţi.

„Cifra reală ar putea fi considerabil mai mare, deoarece multe victime raportate nu au fost încă confirmate”, a declarat Martin Griffiths, subsecretar general pentru afaceri umanitare şi coordonator adjunct de urgenţă.

Cel puţin 160.000 de persoane au fost strămutate în interior, iar cifra reală ar putea fi substanţial mai mare, informează Consiliul de Securitate de la Geneva.

Dintre cele 102 victime decedate se numără şi şapte copii.

UPDATE 01:46 Rusia denunţă acţiunea "ostilă" a Statelor Unite de a expulza diplomaţi ruşi 

Administraţia Vladimir Putin a condamnat în termeni duri, în cursul nopţii, decizia "ostilă" a Washingtonului de a expulza 12 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, subliniind că Rusia şi Statele Unite ar trebui să acţioneze în sensul păcii internaţionale. Citeşte mai mult aici.

UPDATE 01:40 Turcia a decis închiderea Strâmtorii Bosfor pentru nave militare

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat, luni seară, că a dispus închiderea Strâmtorii Bosfor pentru navele militare, din cauza războiului dintre Rusia şi Ucraina, şi a îndemnat inclusiv ţările riverane Mării Negre să evite tranzitul cu ambarcaţiuni militare. Citeşte mai mult aici.

UPDATE 01:15 Joe Biden şi lideri ai ţărilor aliate, inclusiv Klaus Iohannis, au vorbit despre acţiunile de sancţionare a Rusiei 

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat, luni seară, cu lideri ai naţiunilor aliate, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis, precum şi cu liderii NATO şi ai Uniunii Europene, despre acţiunile coordonate contra Rusiei şi despre eforturile de menţinere a stabilităţii economice la nivel global. Citeşte mai mult aici.

UPDATE 00:18 Zelenski acuză Rusia de crime de război în bombardarea Harkovului: "Nimeni în lume nu vă va ierta că aţi ucis oameni paşnici"

Într-o alocuţiune ţinută luni seara târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski  a declarat că în cinci zile, 56 de raiduri de rachete şi 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forţele ruseşti. Citeşte mai mult aici.

Rezumatul zilei

  • Artileria rusă a bombardat luni cartierele rezidenţiale ale celui de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov
  • Zeci de civili şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi
  • Discuţiile privind încetarea focului s-au încheiat fără niciun progres
  • Preşedintele rus Vladimir Putin doreşte recunoaşterea Crimeei la nivel oficial ca fiind teritoriu rusesc şi demilitarizarea Ucrainei pentru realizarea unui acord de pace
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a făcut un apel direct către soldaţii ruşi care luptă în Ucraina: vor primi amnistia totală şi despăgubiri băneşti dacă îşi depun armele în mod voluntar
  • Statele Unite preconizează că forţele ruse vor încercui Kievul în zilele următoare
  • Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că cei care furnizează arme letale Ucrainei vor avea responsabilitatea dacă acestea vor fi folosite în timpul campaniei militare a Rusiei pe teritoriul ucrainean
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o scrisoare prin care solicita oficial aderarea imediată a Ucrainei la Uniunea Europeană
  • Mai multe ţări UE sprijină petiţia preşedintelui Zelenski
  • Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că peste 500.000 de oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei
  • Statele Unite expulzează 12 diplomaţi ruşi de la sediul Naţiunilor Unite
  • Moneda naţională a Rusiei, rubla, atinge minimul istoric
  • FIFA şi UEFA au suspendat echipele ruseşti din toate competiţiile

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici