Putin, văzut prin ochii unei experte în geopolitică: „Şeful Rusiei acţionează sub imperiul emoţiilor şi va folosi toate armele pe care le are. Trebuie să fim pregătiţi”

  • Fiona Hill, expertă pe geopolitică, vorbeşte, într-un interviu pentru Politico despre Putin, conducătorul şi omul din funcţia de şef al Rusiei.
  • „Fiecare stat din lume ar trebui să fie foarte atent la conflictul dintre Rusia şi Ucraina”, spune experta.
20413 afișări
Imaginea articolului Putin, văzut prin ochii unei experte în geopolitică: „Şeful Rusiei acţionează sub imperiul emoţiilor şi va folosi toate armele pe care le are. Trebuie să fim pregătiţi”
Ucraina este în prima linie, sub tiruri de rachete care lovesc în casele şi inimile cetăţenilor. Putin vrea să răstoarne întreagă ordine mondială, atacând Ucraina. Intenţiile lui nu sunt noi, dar modul de adresare ale acestora, da.
 
„Se repetă vechile modele istorice: liderii autocraţi au carismă şi respect, iar mediul de afaceri occidental are ochelari de cal când vine vorba despre „ajutorul” dat acestora”, spune Hill, într-un interviu pentru Politico. Specialista crede că nu e încă târziu să ne dezicem complet de Putin, „stă în puterea fiecăruia - cetăţean sau companie din Occident”.
 
Fosta directoare principală pentru Europa şi Rusia în Consiliul de Securitate Naţională al Statelor Unite, Fiona Hill, spune că urmează o perioadă grea, periculoasă. „Putin începe să acţioneze sub imperiul emoţiilor şi este cel mai probabil să folosească toate armele pe care le are la dispoziţie, inclusiv pe cele nucleare. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, dar nici să ne descurajăm. Nu trebuie nici să fim speriaţi, dar trebuie să ne pregătim pentru asta şi să fim cu doi paşi înaintea lui”. 

Principalele idei ale expertei

  • „Putin este un om cinic şi mult mai calculat decât pare”
  • „Faptul că acţionează sub imperiul emoţiilor este periculos. Însă are în spate un plan metodic, logic, care s-a conturat în anul 2007, când a menţionat clar, statelor europene că Moscova nu va accepta nicio expansiune a NATO. Iar fix un an mai târziu, NATO a deschis uşa Georgiei şi Ucrainei.”
  • „Putin vrea să restabilizeze controlul  Rusiei, al Rusiei ca „imperiu” (...) Putin a vorbit de multe ori despre o „lume rusească”.
  • „Putin spune mereu că ucrainienii şi ruşii sunt „acelaşi popor” („yedinyi narod”). Ideea unei lumi ruseşti înseamnă „(re)adunarea tuturor vorbitorilor de rusă din diverse ţări care, cândva, au aparţinut Imperiului rus.
  • „Putin nu vrea să anexeze ţările pe modelul Crimeei. Dar vrea să marginalizeze ţările din regiune, asigurându-se că preşedinţii lor sunt complet dependenţi de Moscova”.
  • „Dacă vrea, Putin va merge cât de departe se poate în războiul cu Ucraina. Chiar să cucerească întregul stat. În 2014, el a încercat să creee ”Novorossiya” (Noua Rusie), dar a eşuat pentru că nu a avut sprijin local.
  • „Putin vrea să se asigure că Ucraina nu va avea altă soluţie decât să accepte „jugul” Rusiei”.
     
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici