Accidentul aviatic din Kîrgîzstan s-a soldat cu 65 de morţi

Accidentul aviatic în care un aparat Boeing 737 s-a prăbuşit duminică seară în Kîrgîzstan, la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Bişkek, s-a soldat 65 de morţi, între care 41 de iranieni, portivit unui nou bilanţ dat publicităţii luni de premierul kîrgîz.

18 afișări
Imaginea articolului Accidentul aviatic din Kîrgîzstan s-a soldat cu 65 de morţi

Accidentul aviatic din Kîrgîzstan s-a soldat cu 65 de morţi (Imagine: Mediafax/AFP)

Accidentul are loc la patru zile după catastrofa aeriană de la Madrid.

La bordul avionului, care trebuia să ajungă la Teheran, se aflau 90 de persoane: 83 de pasageri, şase membri ai echipajului şi un reprezentant al companiei iraniene Aseman Air, care închiriase avionul.

În accident "au murit 65 de pasageri, 22 au fost transportaţi la spital şi trei au revenit la domiciliu", a declarat premierul kîrgîz Igor Ciudinov, în timpul unei întâlniri cu preşedintele Kurmanbek Bakiev.

Un bilanţ anterior al serviciilor premierului indica 68 de morţi, iar Ministerul Sănătăţii evoca la rândul său cifra de 66 de morţi.

Printre cele 65 de victime figurează 48 de cetăţeni străini, între care 41 de iranieni, trei kazahi, doi canadieni, un turc şi un chinez, potrivit celui mai recent bilanţ al Guvernului. Printre victime figurează şi trei membri ai echipajului kîrgîz.

Parchetul a intrat în posesia cutiilor negre ale aparatului, care "vor fi analizate cât mai curând", a adăugat premierul.

Preşedintele kîrgîz a declarat marţi zi de doliu naţional.

Avionul Boeing aparţinea companiei private kîrgîze Itek Air şi era închiriat de compania iraniană Aseman Airlines, potrivit unui reprezentant al aviaţiei civile din Kîrgîzstan, Aleksandr Aksionov.

Compania Itek Air figurează pe lista neagră a companiilor aeriene interzise în Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al companiei naţionale iraniene, Reza Jafarzadeh, a confirmat că avionul de deplasa spre Teheran, dar a dezminţit faptul că aparţine companiei Aseman, subliniind că aparatul era operat de compania Kirghiz Airlines, potrivit agenţiei Irna.

Ambasadorul iranian la Bişkek a vizitat pasagerii internaţi, potrivit sursei citate.

Axionov a precizat însă că lista pasagerilor nu va fi dată publicităţii luni.

Militarii americani de la baza aeriană (Manas) au sprijinit operaţiunea "trimiţând la locul accidentului pompieri şi personal medical", a declarat un oficial din cadrul biroului de presă al bazei americane, Aigul Karemciakova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici