Accidentul de la bordul unui submarin rusesc riscă să afecteze ambiţiile militare ale Moscovei

Accidentul produs sâmbătă la bordul unui submarin nuclear rusesc este o nouă dezamăgire pentru Moscova, care vrea să îşi afirme forţa militară şi rolul său de mare putere pe scena internaţională.

153 afișări
Imaginea articolului Accidentul de la bordul unui submarin rusesc riscă să afecteze ambiţiile militare ale Moscovei

Accidentul de la bordul unui submarin rusesc riscă să afecteze ambiţiile militare ale Moscovei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moartea a 20 de persoane în urma declanşării unui sistem antiincendiu la bordul submarinului, în timpul unor teste pe mare, riscă să afecteze ambiţiile industriei militare ruse.

După catastrofa în care a fost implicat Kursk, în 2000, şi numeroasele incidente care au urmat, acest ultim accident "este o lovitură dură şi arată genul de probleme despre care numeroase persoane au scris deja în legătură cu industria militară rusă", a declarat Pavel Felgenhauer, un expert specializat în probleme de apărare la Moscova.

Liderii ruşi au încercat să revigoreze sectorul militar, grav afectat în anii '90, după destrămarea URSS.

Acest accident intervine într-un context nefavorabil, înainte ca preşedintele rus Dmitri Medvedev să asiste, alături de omologul său venezuelean Hugo Chavez, la exerciţii navale în largul coastelor Venezuelei, la sfârşitul lui noiembrie.

De asemenea, preşedintele rus a promis că va desfăşura rachete Iskander în regiunea rusă Kaliningrad, dintre Lituania şi Polnia, în replică la instalarea, în Polonia şi Cehia, a unor elemente ale scutului american antirachetă.

Faptul că acest submarin de clasa Akula, cel mai rapid şi mai silenţios submersibil al marinei ruse, urma să fie închiriat Indiei, cu opţiunea de cumpărare, aduce prejudicii industriei apărării, a apreciat Felgenhauer.

"În ceea ce priveşte publicul internaţional, sunt persoane care ştiu foarte bine că Rusia nu a redevenit puternică", a precizat Alexandre Goltz, specialist în probleme militare al revistei ruseşti.

"Forţele noastre armate şi-au regăsit în mare parte potenţialul de luptă, dar conducerea militară trebuie totuşi să analizeze nu numai succesul, ci şi eşecurile", declarase miercuri Medvedev în primul său discurs adresat naţiunii.

Acest accident "pune numeroase întrebări referitoare la securitatea energiei nucleare şi armelor nucleare ruseşti", precizează la rândul său Evgheni Volk, analist din cadrul Heritage Foundation.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici