Accidentul de la Fukushima: TEPCO şi autorităţile japoneze, acuzate de lipsă de pregătire

Un grup de experţi mandataţi de Guvernul japonez a pus la îndoială pregătirea şi organizarea în faţa accidentului de la centrala nucleară Fukushima provocat de seismul urmat de tsunami din 11 martie, potrivit unui raport publicat luni.

221 afișări
Imaginea articolului Accidentul de la Fukushima: TEPCO şi autorităţile japoneze, acuzate de lipsă de pregătire

Accidentul de la Fukushima: TEPCO şi autorităţile japoneze, acuzate de lipsă de pregătire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există o problemă majoră în pregătirea pentru catastrofele nucleare", subliniază documentul.

Faptul că înălţimea valurilor seismice a depăşit previziunile nu poate servi drept scuză pentru compania Tokyo Electric Power (TEPCO) în privinţa gestionării accidentului, cel mai grav de la cel de la Cernobîl, din 1986, apreciază anchetatorii.

Raportul intermediar acuză TEPCO pentru că nu a evaluat şi gestionat corect situaţia, neavând suficiente cunoştinţe despre echipamente şi modalitatea de a reacţiona.

"TEPCO nu se aştepta la o situaţie în care toate sursele electrice să fie întrerupte simultan în mai multe reactoare, din cauza unui dezastru natural, şi nu a format echipe pentru a răspunde unor astfel de circumstanţe", scrie raportul.

Potrivit acestui document, topirea combustibilului în reactoare şi emisia de substanţe radioactive ar fi putut fi limitate dacă tehnicienii ar fi eliberat presiunea din reactoarele 1 şi 3 şi ar fi început să injecteze apă mai devreme.

Proasta comunicare dintre echipele de lucru la Fukushima a determinat grupuri mici de intervenţie să ia iniţiative fără să informeze superiorii.

Răspunsul Guvernului în stadiul incipient al crizei a fost, de asemenea, problematic, afirmă raportul, care denunţă comunicarea insuficientă dintre funcţionari şi biroul premierului.

Comitetul subliniază şi erorile privind recomandădile de evacuare date cetăţenilor, unii dintre ei fiind direcţionaţi către zone în care s-au propagat substanţe radioactive.

În concluzie, raportul afirmă că TEPCO nu a luat dispoziţiile necesare, considerând ca foarte scăzută probabilitatea unui tsunami de o asemenea anvergură (peste 14 metri), deşi calculele arătau clar că riscul există.

Acest document de peste 500 de pagini se bazează pe interviuri cu 456 de persoane implicate. Versiunea definitivă va fi publicată în vara lui 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici