Acord de compromis în Congresul american privind armele de foc

Democraţii şi republicanii au anunţat miercuri încheierea unui compromis în Congresul american privind extinderea verificării antecedentelor înainte de achiziţionarea armelor, o măsură promovată activ de către preşedintele Barack Obama.

200 afișări
Imaginea articolului Acord de compromis în Congresul american privind armele de foc

Acord de compromis în Congresul american privind armele de foc (Imagine: Claudiu Irimie / Arhiva MediafaxFoto)

Noul text va obliga verificările antecedentelor judiciare şi psihiatrice, după un fişier FBI, pentru vânzările de arme pe Internet şi în târgurile specializate, unde au loc 40% din vânzările actuale. Senatorii vor trebui să adopte textul joi, iar Camera Reprezentanţilor îl va examina ulterior.

"Noi avem un acord (...) pentru a împiedica criminalii, bolnavii mintali şi dezechilibraţii să procure arme", a anunţat democratul Joe Manchin. Măsura "nu va rezolva totul, dar este utilă", a adăugat republicanul Pat Toomey.

"Acesta nu este textul meu, iar eu aş fi preferat ca unele aspecte să fie mai dure. Dar acordul reprezintă un progres binevenit şi semnificativ", a reacţionat Barak Obama, citat într-un comunicat.

În prezent, verificările sunt obligatorii la nivel naţional doar pentru magazinele specializate, cu excepţia câtorva state care au pus în aplicare o legislaţie proprie în acest sens.

Grupul de lobby privind armele, NRA (National Rifle Association), a respins acest proiect, calificându-l drept ineficient şi anunţând că reglementarea va slăbi dreptul constituţional ca fiecare cetăţean să deţină o armă pentru a se apăra, conform amendamentului al doilea din Constituţie.

În ultimele săptămâni, Barack Obama a consacrat numeroase deplasări cauzei privind interzicerii armelor de foc şi face din această reformă una dintre priorităţile anului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici