Acord important în cadrul NATO. Polonia şi Cehia vor supraveghea cerul Slovaciei pentru ca Bratislava să trimită avioane MiG-29 Ucrainei

Slovacia a semnat sâmbătă un acord prin care statele membre NATO, Republica Cehă şi Polonia, vor supraveghea cerul slovac, în timp ce Bratislava îşi retrage din uz avioanele MiG-29 de fabricaţie sovietică, pentru a putea fi trimise în Ucraina.

1869 afișări
Imaginea articolului Acord important în cadrul NATO. Polonia şi Cehia vor supraveghea cerul Slovaciei pentru ca Bratislava să trimită avioane MiG-29 Ucrainei

Slovacia a declarat că este pregătită să trimită cele 11 avioane de vânătoare MiG Ucrainei, a cărei armată se bazează de mult timp pe echipamente din epoca sovietică şi care a făcut apel la mai multe provizii din partea ţărilor NATO pentru a-şi spori capacitatea de a lupta împotriva forţelor ruseşti, conform agenţiei de presă Reuters.

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat sâmbătă reporterilor că Bratislava rămâne pregătită să trimită avioanele în Ucraina vecină, dar că nu s-a ajuns încă la un acord.

"Există o voinţă politică, şi are sens, de a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor", a declarat Nad. "Posibilitatea este pe masă şi, odată ce va exista un acord, vă vom informa".

Naţiunile occidentale şi aliaţii lor au sporit ajutorul militar acordat Ucrainei cu fonduri, echipamente şi instruire în conflictul cu Rusia, care durează de peste şase luni.

Slovacia, cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, a donat deja un sistem de apărare aeriană S-300, elicoptere militare, obuziere autopropulsate şi rachete Grad cu lansatoare multiple de rachete. Săptămâna aceasta a declarat că va trimite 30 de vehicule de luptă de infanterie cu şenile BVP-1. 

Nad, care a evaluat MiG-urile la aproximativ 300 de milioane de euro, a declarat că Slovacia va căuta o compensaţie financiară sau materială pentru donaţiile sale pentru a sprijini modernizarea armatei sale.

Conform înţelegerii de sâmbătă cu vecinii Slovaciei, Republica Cehă şi Polonia îi vor supraveghea cerul începând din septembrie, în timp ce Slovacia aşteaptă livrarea a 14 noi avioane de luptă F-16, fabricate în SUA. Acordul privind F-16 a fost semnat în 2018, iar avioanele urmează să fie livrate în 2024.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici