Acord, la Geneva, privind tranziţia politică în Siria

Membrii comunităţii internaţionale, reuniţi la Geneva, au ajuns la un acord privind tranziţia politică în Siria, însă din guvernul de tranziţie vor putea face parte şi membri ai actualului regim, anunţă emisarul internaţional Kofi Annan.

249 afișări
Imaginea articolului Acord, la Geneva, privind tranziţia politică în Siria

Acord, la Geneva, privind tranziţia politică în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prima măsură va fi un nou angajament al regimului sirian şi al opoziţiei în sensul încetării ostilităţilor şi implementării planului în şase puncte elaborat de Kofi Annan, informează CNN.

Ulterior, va fi format un guvern de tranziţie, din care vor putea face parte şi membri ai actualului regim. "Componenţa guvernului va fi decisă de sirieni", a precizat Kofi Annan.

"Suntem hotărâţi să lucrăm împreună, urgent şi intens, pentru încetarea violenţelor şi a abuzurilor şi pentru lansarea unui proces politic decis de sirieni care să conducă la o tranziţie care să respecte aspiraţiile legitime ale poporului sirian", a subliniat Annan la Geneva, unde s-a desfăşurat reuniunea Grupului de acţiune pentru Siria.

Regimul Bashar Al-Assad este îndemnat să elibereze deţinuţii politici şi să permită accesul jurnaliştilor în Siria.

În deschiderea reuniunii, Annan avertiza că membrii comunităţii internaţionale vor purta o parte din responsabilitate pentru victimele din Siria dacă vor rămâne divizaţi în privinţa soluţionării crizei.

Reuniunea Grupului de acţiune privind Siria a început sâmbătă, la Geneva, cu o întârziere de două ore din cauza consultărilor prealabile. La reuniune participă reprezentanţii SUA, Chinei, Rusiei, Franţei şi Marii Britanii, cei al Irakului, Kuwaitului, Qatarului şi Turciei, secretarii generali ai Ligii Arabe şi ONU şi Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. Kofi Annan avertiza că un eşec al reuniunii de la Geneva ar face "ireversibilă" spirala violenţelor, în timp ce Marea Britanie acuzase Rusia şi China că blochează un acord în sensul iniţierii tranziţiei democratice la Damasc.

În cele peste 15 luni de revolte, acţiuni de reprimare şi conflicte armate, bilanţul victimelor a ajuns la cel puţin 15.800 de morţi, majoritatea civili, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici