Acordul de dezarmare ruso-american este aproape gata

Noul acord ruso-american de dezarmare nucleară este finalizat în proporţie de 95 la sută, a declarat, duminică, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse.

10 afișări
Imaginea articolului Acordul de dezarmare ruso-american este aproape gata

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Negocierile se desfăşoară bine, am convenit asupra a 95 la sută dintre problemele din noul acord", a spus Medvedev, aflat la Krasnaia Poliana, în sudul Rusiei.

"Sunt optimist în ceea ce priveşte încheierea acordului", a adăugat el.

Surse ruse au afirmat că joi a avut loc la Moscova o nouă rundă de consultări ruso-americane pentru încheierea unui nou acord. Discuţiile privind acordul START urmează să fie reluate la începutul lunii februarie, conform unui anunţ făcut vineri de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Tratatul de dezarmare, care este negociat de mai mult de şase luni, va înlocui START I, încheiat în 1991 şi valabil până la 5 decembrie 2009.

În luna iulie, preşedinţii rus şi american au stabilit ca obiectiv reducerea la 1.500 - 1.675 a numărului de focoase nucleare deţinute de fiecare dintre cele două părţi şi la 500 - 1.100 cel al vectorilor care le pot transporta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici