Acordul de securitate semnat de SUA şi Irak, valid în două săptămâni

Acordul de securitate cu Statele Unite, adoptat joi de Parlamentul irakian, va fi pe deplin valid în mai puţin de două săptămâni, după ce va fi aprobat de Consiliul prezidenţial, au declarat vineri surse oficiale.

95 afișări
Imaginea articolului Acordul de securitate semnat de SUA şi Irak, valid în două săptămâni

Acordul de securitate semnat de SUA şi Irak, valid în două săptămâni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Parlamentul trebuie să transmită duminică legea adoptată, iar Consiliul prezidenţial are zece zile pentru a o ratifica sau respinge. Dacă această instanţă nu reacţionează după această perioadă de timp, ea se consideră adoptată", a declarat şeful cabinetului prezidenţial, Nassir al-Ani.

"În cazul în care Consiliul prezidenţial o respinge, textul trebuie să se întoarcă în Parlament", a spus el.

Parlamentul a adoptat joi cu o largă majoritate acest acord ce prevede retragerea trupelor americane din Irak până în 2011, la opt ani de la invazia care l-a înlăturat de la putere pe dictatorul Saddam Hussein, dar care a şi aruncat ţara în haos.

Textul, care conţine treizeci de articole, a fost adoptat de 149 de deputaţi din 198 prezenţi, 35 fiind împotrivă. Paisprezece deputaţi s-au abţinut.

În plus, şeful diplomaţiei irakiene, Hoshyar Zebari, care a semnat acordul săptămâna trecută cu ambasadorul Statelor Unite, Ryan Crocker, a declarat că "nu mai era nevoie de o altă ceremonie de semnare".

Textul acordului prevede în special că "toate forţele americane vor trebui să fi părăsit teritoriul irakian până la 31 decembrie 2011 cel târziu".

La 30 iunie 2009, cel mai târziu, toate forţele de luptă americane vor trebui să se fi retras din oraşe şi localităţi.

"Teritoriul irakian, precum şi spaţiul său aerian şi apele sale, nu vor putea să fie folosite ca punct de plecare sau de trecere pentru atacuri împotriva altor ţări", se mai precizează în text.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici