Acordul privind tranzitul mărfurilor către Afganistan prin spaţiul rus intră în vigoare

Acordul privind tranzitul mărfurilor militare către Afganistan prin spaţiul aerian rus, semnat în urmă cu două luni de preşedinţii rus şi american, a intrat în vigoare, relatează, marţi, cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti.

24 afișări
Imaginea articolului Acordul privind tranzitul mărfurilor către Afganistan prin spaţiul rus intră în vigoare

Acordul privind tranzitul mărfurilor către Afganistan prin spaţiul rus intră în vigoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primul avion american va putea în curând să zboare pe noua rută. Acordul stipulează de asemenea gratuitatea serviciilor ruse.

În schimb, potrivit experţilor, preţul politic al tranzitului rus este foarte scump, pentru că el implică neaderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO, precum şi suspendarea amplasării scutului antirachetă american în Europa de Est.

Capacitatea rutelor existente (trecătoarea Khyber la frontiera pakistaneză, precum şi baza aeriană americană Ramstein din Germania şi cea de la Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite) erau suficiente, înainte ca preşedintele Barack Obama să decidă dublarea contingentului american în Afganistan.

"Podul aerian rus constituie de facto unul dintre factorii-cheie ai succesului operaţiunilor americane din regiune", apreciază Andrei Serenko, expert la Centrul pentru Studierea Afganistanului contemporan.

Acordul solicită ca avioanele ce transportă bunuri militare să aterizeze pe teritoriul rus, baza aeriană din Rostov fiind locul de aterizare care ar conveni cel mai mult.

Dmitri Rogozin, reprezentant permanent al Rusiei la NATO, explică interesul pe care îl poate avea Rusia în acordul de tranzit:

"Există părţi vizibile şi invizibile ale acordului. (...) Prezenţa forţelor internaţionale în Afganistan este fără îndoială avantajoasă pentru Rusia, pentru că ea împiedică extinderea terorismului către ţări care îi sunt vecine, dar avem de asemenea dreptul de a conta pe o contribuţie a autorităţilor americane în anumite domenii care contează mult pentru noi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici