Acordul UE privind migraţia va fi semnat în câteva zile

Cel mai înalt oficial al Uniunii Europene în domeniul migraţiei a declarat că blocul comunitar este pe cale să ajungă în curând la un acord asupra modului în care să gestioneze migraţia, după ce discuţiile miniştrilor nu au dus la un acord final joi, transmite Reuters.

1036 afișări
Imaginea articolului Acordul UE privind migraţia va fi semnat în câteva zile

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

„Sunt sigură că în câteva zile vom avea o decizie formală privind abordarea generală pentru mecanismul de criză”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, refuzând să ofere detalii.

Ea a estimat la 250 000 numărul de migranţi din acest an, în principal fiind vorba de cei care au fugit de războaie şi sărăcie în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud şi au ajuns în UE prin Marea Mediterană.

„Suntem mai aproape ca niciodată”, a declarat comisarul european Margaritis Schinas în cadrul discuţiilor privind acordul, care ar trebui să fie finalizat săptămâna viitoare. Schinas a declarat că un acord ar „priva în sfârşit demagogii şi populiştii din Europa” de argumentul lor „că nu suntem capabili să ne rezolvăm problema migraţiei”.

Toţi ochii erau aţintiţi asupra faptului dacă ministrul german de interne, Nancy Faeser, a susţinut aşa-numitul „mecanism de criză” pentru distribuirea persoanelor pentru a evita copleşirea Italiei şi a altor ţări de intrare, după ce Berlinul a respins o propunere similară vara trecută.

Un diplomat a declarat pentru Reuters că Berlinul a fost de acord cu o schemă actualizată în timpul discuţiilor celor 27 de miniştri din blocul comunitar, care au avut loc joi la Bruxelles.

Dar nu a existat un acord, surse diplomatice arătând spre Italia pentru întârziere. Întrebat despre acest subiect în timpul unei vizite la Berlin, ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat că Roma a cerut mai mult timp pentru a examina ultima propunere.

Cele 27 de guverne ale blocului comunitar doresc să aibă un sistem de migraţie funcţional înainte de alegerile parlamentare pan-europene din 2024.

Miercuri, Germania a anunţat noi controale la frontieră în ceea ce în mod normal este zona de liberă circulaţie a Europei, afirmând că acest lucru este necesar pentru a contracara traficul de persoane. Controalele la graniţa cu Polonia şi Republica Cehă au venit după ce Germania a înregistrat o creştere de aproape 80% a cererilor de azil în acest an.

„În mod evident, nimeni nu este mulţumit de noi controale la frontierele interne”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE, adăugând că un acord privind „mecanismul de criză” ar consolida sistemul de migraţie al UE şi ar reduce necesitatea unor astfel de măsuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici