"Un act de sabotaj". Acuzaţii grave lansate de mai mulţi lideri europeni, după ce scurgeri bruşte şi inexplicabile au afectat două conducte de gaz / Orice aşteptări rămase că Europa ar putea primi gaze prin Nord Stream 1 s-au năruit

  • Europa investighează un posibil sabotaj ce ar fi dus la scurgeri bruşte şi inexplicabile în două conducte de gaz ruseşti de sub Marea Baltică.
  • Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că scurgerile au fost cauzate de un act de sabotaj. Premierul Danemarcei a declarat că nu poate fi exclusă această ipoteză.
2936 afișări
Imaginea articolului "Un act de sabotaj". Acuzaţii grave lansate de mai mulţi lideri europeni, după ce scurgeri bruşte şi inexplicabile au afectat două conducte de gaz / Orice aşteptări rămase că Europa ar putea primi gaze prin Nord Stream 1  s-au năruit

"Un act de sabotaj". Acuzaţii grave lansate de mai mulţi lideri europeni după scurgeri bruşte şi inexplicabile în două conducte de gaz / Orice aşteptări rămase că Europa ar putea primi gaze prin Nord Stream 1 s-au năruit

"Există unele indicii că este vorba de o avarie deliberată", a declarat pentru Reuters o sursă de securitate europeană, adăugând totodată că este încă prea devreme pentru a trage concluzii. "Trebuie să te întrebi: cine ar avea de câştigat?".

Autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, la o zi după ce a fost descoperită o scurgere la conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, care a determinat Danemarca să restricţioneze transportul maritim şi să impună o mică zonă de interdicţie aeriană.

"Astăzi ne-am confruntat cu un act de sabotaj, nu cunoaştem toate detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar vedem clar că este un act de sabotaj", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în timpul inaugurării unei noi conducte între Norvegia şi Polonia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că scurgerile au afectat securitatea energetică a întregului continent.

Niciuna dintre cele două conducte nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgerile, dar incidentele vor spulbera orice aşteptări rămase că Europa ar putea primi gaze prin Nord Stream 1 înainte de iarnă. Deşi niciuna dintre ele nu era în funcţiune, ambele conducte conţineau încă gaz sub presiune.

"Distrugerile care au avut loc în aceeaşi zi, simultan, pe trei şiruri de conducte de gaz ale sistemului Nord Stream sunt fără precedent", a declarat operatorul de reţea Nord Stream AG.

Gazprom, compania controlată de Kremlin care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a refuzat să comenteze incidentele, conform Reuters.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici