Acţiune judiciară în Belgia împotriva Sfântului Scaun, în urma abuzurilor sexuale comise de clerici

Aproximativ 80 de presupuse victime ale abuzurilor sexuale comise de preoţi sau clerici în Belgia au lansat o acţiune judiciară în civil vizând Sfântul Scaun şi responsabilii cu cel mai înalt rang din cadrul Bisericii Catolice din ţara lor, au anunţat miercuri avocaţii acestora.

132 afișări
Imaginea articolului Acţiune judiciară în Belgia împotriva Sfântului Scaun, în urma abuzurilor sexuale comise de clerici

Acţiune judiciară în Belgia împotriva Sfântului Scaun, în urma abuzurilor sexuale comise de clerici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest "grup de victime ale abuzurilor sexuale comise în cadrul Bisericii citează Sfântul Scaun, episcopii belgieni şi superiorii lor religioşi să compară în faţa tribunalului de primă instanţă din Gand (vest)", a explicat în cadrul unei conferinţe de presă unul dintre aceşti avocaţi, Walter Van Steenbrugge.

Sfântul Scaun este "administraţia centrală a Bisericii Catolice Romane" şi "încarnarea papalităţii", a explicat Van Steenbrugge.

Papa "numeşte episcopii şi are autoritate asupra lor, ceea ce îl face responsabil de erorile lor. El poate, de altfel, să fie făcut responsabil de propriile sale erori: a neglijat să intervină personal şi să dea instrucţiuni, ceea ce a permis continuarea abuzurilor şi agravarea prejudiciilor", a continuat el.

Tribunalul din Gand urmează să fixeze în septembrie un calendar de audieri, a adăugat el, explicând că toată procedura ar putea să dureze câţiva ani.

După Statele Unite, Irlanda sau Germania, Biserica Catolică din Belgia a fost afectată de scandaluri de pedofilie.

Plângerile s-au acumulat împotriva Bisericii după mărturisirile episcopului de Bruges, Roger Vangheluwe, care a demisionat după ce a recunoscut acte de pedofilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici