Acţiunile sârbilor kosovari corespund politicilor Belgradului - ministru

Ministrul sârb pentru Kosovo Slobodan Samardzici a declarat marţi seara că acţiunile sârbilor din Kosovo nu au fost iniţiate de Belgrad, relateză postul de radio B92 în pagina electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Acţiunile sârbilor kosovari corespund politicilor Belgradului - ministru

Acţiunile sârbilor kosovari corespund politicilor Belgradului - ministru

Oficialul a adăugat însă că incendierea celor două puncte administrative de frontieră de la Jarinje şi Brnjak, în semn de protest faţă de încercările Priştinei de a-şi impune autoritatea în nord, este "în conformitate cu decizia Guvernului sârb privind preluarea poliţiei vamale".

Samardzici a declarat că distrugerea punctelor de frontieră este o reacţie directă a populaţiei din zona de nord a râului Ibar, care nu recunoaşte independenţa proclamată unilateral a Kosovo.

"Cred că este (o acţiune) legitimă. Poate că nu este plăcută, dar este legitimă", a declarat acesta referindu-se la acţiunile din 19 februarie ale sârbilor care au vandalizat punctele vamale ale MINUK şi au incendiat mai multe autovehicule ale acesteia.

Potrivit acestuia, până acum, Serbia a deţinut controlul asupra educaţiei, politicilor sociale, culturii şi serviciilor de sănătate, dar intenţionează să extindă acest control, printre altele, şi să preia controlul şi asupra poliţiei vamale din nordul Kosovo.

"Nu am plănuit noi această modalitate de preluare a punctelor de control", a precizat el, adăugând că circa 15.000 de persoane s-au adunat în mod spontan şi că este improtant ca nimeni să nu fie rănit.

Samardzici a subliniat că acţiunile de la punctele de control au avut şi alte beneficii, devreme ce serviciile vamale controlate de UNMIK urmau să treacă sub jurisdicţia misiunii UE şi că Serbia nu poate permite misiunii UE să preia controlul asupra punctelor vamale.

Întrebat dacă scopul Belgradului este de a diviza Kosovo, Samaradzici a răspuns negativ, subliniind că obiectivul este de a sprijini situaţia actuală - sârbii având o datorie faţă de Serbia, iar statul faţă de ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici