Activiştii de mediu au distrus cu ciocane pictura „Venus Rokeby”, expusă la Galeria Naţională din Londra. Tabloul valora 90 de milioane de dolari

Doi activişti pentru climă din grupul Just Stop Oil au fost arestaţi după ce au spart luni geamul care proteja un tablou celebru din Galeria Naţională din Londra, a anunţat Poliţia Metropolitană din oraş.

1546 afișări
Imaginea articolului Activiştii de mediu au distrus cu ciocane pictura „Venus Rokeby”, expusă la Galeria Naţională din Londra. Tabloul valora 90 de milioane de dolari

Sursa foto: X/Twitter

O înregistrare video postată pe contul Just Stop Oil de pe X îi arată pe activişti purtând tricouri albe Just Stop Oil şi spărgând cu ciocane portocalii de siguranţă geamul care protejează tabloul "Rokeby Venus" de Diego Velázquez, din secolul al XVII-lea.
 
Tabloul este cunoscut pentru că a fost deteriorat anterior într-un act de protest al sufragetei Mary Raleigh Richardson în 1914.
 
National Gallery a precizat pe X că sala a fost evacuată de vizitatori şi că a fost chemată poliţia după ce demonstraţia a avut loc luni, cu puţin înainte de ora locală 11.00.
 
"Pictura este acum scoasă din expoziţie pentru a putea fi examinată de către conservatori", a adăugat postul.
 
Poliţia metropolitană a scris pe Twitter: "Doi activişti Just Stop Oil au fost arestaţi pentru daune penale. Geamul care protejează un tablou de la National Gallery a fost vandalizat".
 
De asemenea, mai mulţi activişti Just Stop Oil s-au adunat luni în Whitehall, artera londoneză care merge de la Trafalgar Square până la Casa Parlamentului. Grupul de protest a declarat că peste 100 de persoane au mărşăluit în zonă înainte ca poliţia să înceapă să le aresteze, transmite CNN.
 
"În 15 minute am arestat cel puţin 40 de activişti", a postat Met pe X. "Whitehall este acum liber. Vom oferi actualizări privind cifrele de arestări în timp util".
 
Just Stop Oil a vizat mai multe opere de artă în ultimii ani, inclusiv "Floarea-soarelui" a lui Vincent van Gogh, o copie a tabloului "Cina cea de Taină" a lui Leonardo da Vinci şi "Fata cu cercel de perlă" a lui Johannes Vermeer.
 
Grupul de activişti a perturbat, de asemenea, mai multe evenimente sportive majore din Anglia în acest an, inclusiv Campionatul Open de golf, Wimbledon, seria de teste de cricket Ashes şi Campionatul Mondial de Snooker, precum şi o reprezentaţie a musicalului "Les Misérables".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici